News

Mii de tineri români vor călători în Europa gratuit, după ce au câștigat un concurs desfășurat de UE

Comisia Europeană a anunțat joi, 6 ianuarie, rezultatele unui concurs desfășurat de UE. Mii de tineri români se află printre câștigători și vor călători în Europa gratuit
06.01.2022 | 18:47
Mii de tineri romani vor calatori in Europa gratuit dupa ce au castigat un concurs desfasurat de UE
ADVERTISEMENT

Peste două mii de tineri români vor călători în Europa gratuit, după ce au câștigat un concurs desfășurat de UE. Anunțul a fost făcut joi, 6 ianuarie, de reprezentanții Comisiei Europene în România.

Mii de tineri români vor călători în Europa gratuit. Au câștigat un concurs desfășurat de UE

Comisia Europeană în România a anunțat joi, 6 ianuarie, printr-un comunicat, că peste 2.300 de tineri români vor călători gratuit în Europa, după ce au câștigat un concurs desfășurat de UE.

ADVERTISEMENT

“2343 de români au câștigat un permis gratuit de călătorie în Europa, în urma aplicațiilor depuse în octombrie 2021”, au precizat reprezentanții Comisiei din țara noastră.

În total, mai mult de 60 de mii de tineri din întreaga Europă, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au oportunitatea de a călători în mod gratuit în câte țări doresc.

ADVERTISEMENT

“Sporirea mobilităţii tinerilor, pe care aceste 60.000 de permise de călătorie o reprezintă, le oferă tinerilor oportunităţi deosebite de a traversa aceste vremuri dificile. 2022 are un început în forţă. Acesta va fi anul tinerilor europeni”, a spus vicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas.

Tinerii trebuie să țină cont, însă, de faptul că au la dispoziție maximum 30 de zile, în care să ajungă în cât mai multe destinații. Aceste 30 de zile pot fi alese oricând în perioada martie 2022 – februarie 2023.

ADVERTISEMENT

Câștigătorii pot alege să călătorească singuri sau în grupuri de până la cinci persoane, în funcție de ce au ales în momentul aplicării la concurs.

În conformitate cu Pactul verde, aceștia se vor deplasa, în mare parte, cu trenul. Totuși, există și excepții pentru cei care locuiesc pe insule.

ADVERTISEMENT

DiscoverEU, concursul destinat doar tinerilor în vârstă de 18 ani

Inițiativa DiscoverEU, lansată în urma unei propuneri a Parlamentului European, este dedicată doar tinerilor în vârstă de 18 ani.

Reprezentanții concursului au explicat de ce au luat această decizie. Din punctul lor de vedere, vârsta de 18 ani marchează un pas important spre maturitate, iar cei cu această vârstă au nevoie de o astfel de experiență.

Totuși, în ediția din anul 2021, au fost făcute niște excepții, având în vedere contextul epidemiologic. Din cauza faptului că cele două ediții care trebuiau să aibă loc în 2020 nu s-au mai ținut din cauza pandemiei, au putut să participe la concurs și tinerii în vârstă de 19 și 20 de ani.

Potrivit reprezentanților Comisiei, din 2018, de la lansarea programului și până în prezent, 130 de mii de tineri europeni au câștigat un astfel de permis de călătorie, iar printre aceștia se numără și peste cinci mii de români.

Următoarea rundă de înscrieri la concurs va avea loc în primăvara anului 2022.

“Ce început potrivit pentru Anul european al tineretului, prin anunţarea rezultatelor iniţiativei DiscoverEU! Ne dorim ca anul acesta să fie dedicat tuturor tinerilor.

Vom multiplica oportunităţile pentru aceştia pe tot parcursul anului, de exemplu prin creşterea numărului de bilete pentru DiscoverEU în runda următoare, care va avea loc în primăvara anului 2022″, a declarat şi comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

ADVERTISEMENT