News

Tinerii care dau un nou suflu demonstrațiilor din China. Primul protest public pentru noua generație

La sfârșitul săptămânii trecute, în China a apărut o nouă generație de manifestanți, mulți dintre ei participând la primul lor protest public.
02.12.2022 | 16:41
Tinerii care dau un nou suflu demonstratiilor din China Primul protest public pentru noua generatie
Noua generație de protestatari este caracterizată de un patriotism feroce Foto: hepta, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe străzi, aceștia au cerut eliberarea de politica “zero-Covid”, în vigoare de aproape trei ani.

Tinerii care dau un nou suflu demonstrațiilor din China

În Shanghai, protestatarii au fost liniștiți la început. Ei s-au adunat pentru a aduce un omagiu victimelor unui incendiu produs într-un bloc de apartamente din regiunea Xinjiang din vestul țării. Mulți au crezut că măsurile anti Covid au împiedicat evacuarea din flăcări.

ADVERTISEMENT

Așa că, sub o pază intensă a poliției, ei au jelit. Au ridicat hârtii albe în semn de protest, au depus flori, au rămas tăcuți. Apoi, unii au început să strige: “Libertate! Vrem libertate! Puneți capăt restricțiilor!”.

Pe măsură ce noaptea trecea, mulțimea a devenit mai mare și mai îndrăzneață. La ora locală 03:00, la începutul zilei de duminică (21.00 ora României sâmbătă), ei au scandat: “Xi Jinping, demisia! Xi Jinping, demisia!”.

ADVERTISEMENT

Un participant în vârstă de 20 de ani a declarat că a fugit în stradă după ce a auzit mulțimea din camera sa. “Am văzut mulți, mulți oameni furioși pe internet, dar nimeni nu ieșise vreodată în stradă pentru a protesta”, a declarat el pentru BBC.

Își adusese aparatul de fotografiat pentru a înregistra ceea ce el considera a fi un eveniment istoric. “Văd mulți oameni – polițiști, studenți, bătrâni, străini. Au opinii diferite, dar cel puțin pot să se exprime. Este semnificativ să avem această adunare. Simt că va fi o amintire prețioasă pentru mine.”

ADVERTISEMENT

O tânără aflată la marginea mulțimii a declarat că i s-a părut un moment emoționant, dar fragil. “Nu am mai văzut așa ceva în viața mea în China”, a declarat ea. “Simt o ușurare. În sfârșit putem să ne adunăm și să ne adunăm – pentru a spune ceva ce am vrut să spunem de mult timp.”

Amintirea Pieței Tiananmen

Zero Covid le-a furat cei mai buni ani din viața lor, a spus ea. Generația ei și-a pierdut veniturile și mijloacele de trai, oportunitățile de educație și de călătorie. Prinși în izolare timp de luni de zile, uneori, fuseseră separați de familie și își amânaseră sau anulaseră planurile de viață.

ADVERTISEMENT

Erau “furioși, triști, neajutorați” – într-o stare de purgatoriu.

Apeluri similare au fost auzite în mai multe orașe mari din întreaga țară în acel weekend. La Universitatea de elită Tsinghua din Beijing, studenții inspirați de demonstrațiile pe care le văzuseră pe internet s-au adunat și ei.

O înregistrare video – acum virală – arăta o fată vorbind rapid, cu teamă, într-un difuzor. În unele momente, vocea i se frânge și este în lacrimi. Dar mulțimea o încurajează: “Nu vă fie frică! Mergi mai departe!”.

“Dacă nu vorbim pentru că ne este frică să nu fim discreditați, cred că poporul nostru ar fi dezamăgit de noi”, spune ea răgușit. “În calitate de studentă a Universității Tsinghua, aș regreta pentru totdeauna.”

Pentru observatorii mai în vârstă, demonstrațiile politice – o priveliște care nu a mai fost văzută de zeci de ani – au stârnit amintiri ale protestelor din 1989 din Piața Tiananmen, conduse tot de studenți care au cerut o China mai liberă.

Dar unii spun că zelul acestei generații vine din cauză că nu știu cum s-au încheiat acele proteste – printr-o reprimare sângeroasă.

“Combinația dintre idealismul tineresc – lipsa de teamă fără povara unei amintiri dureroase – înseamnă că tinerii ies în stradă și își cer drepturile”, spune Yaqiu Wang, cercetător al Human Rights Watch în China.

Alții susțin că acest lucru îi subestimează pe protestatari. Tinerețea lor ascunde cât de familiarizați sunt cu sistemul chinez și cu regulile acestuia, spune Wen-ti Sung, politolog la Universitatea Națională Australiană.

“Cea mai bine educată generație pe care a văzut-o China”

El s-a mirat de “priceperea lor tactică”. Tinerii protestatari de astăzi “sunt cea mai bine educată generație pe care a văzut-o China”, spune el. “Ei cunosc liniile roșii. Ei încearcă să depășească limitele fără să le depășească”, spune el.

Protestatarii din Shanghai au strigat pentru înlăturarea lui Xi. Dar la aproape toate celelalte mitinguri, manifestanții au înăbușit cererile de care se temeau că sunt prea politice.

Hârtia albă – lipsită de mâzgălituri incriminatoare – a devenit simbolul lor.

Atunci când poliția le-a spus să înceteze cu apelurile de a pune capăt politicii Zero Covid, ei au răspuns sarcastic, scandând pentru mai multe teste și mai multe restricții. “Urmăriți cu câtă atenție încearcă să acopere preventiv toate bazele pentru a minimiza acuzațiile pe care guvernul chinez le poate aduce împotriva lor”, mai spune Sung.

Protestatarii au fost, de asemenea, atenți la vocile care le subminează mesajul.

În Beijing, când un bărbat a avertizat asupra “influențelor străine”, a fost ironizat de alții care au strigat: “Prin influență străină, vă referiți la Marx și Engels? Este vorba de Stalin? Este Lenin?”. Partidul Comunist Chinez citează marxismul ca ideologie călăuzitoare.

Mulțimea de la Beijing a continuat: “Au fost forțe străine cele care au provocat incendiul din Xinjiang? Au fost forțe străine cele care au răsturnat autobuzul în Guizhou?. Au fost forțele străine cele care i-au atras pe toți aici în această seară?”, a strigat un bărbat către mulțime. Aceasta a răspuns urlând la unison: “Nu!”

Generația patriotismului feroce

Înainte de pandemie, tinerii chinezi erau în mare parte mulțumiți de perspectivele lor de viitor. Covidul a schimbat toate acestea.

“Nu pot călători în jurul lumii, nu-mi pot vedea familia”, a spus tânărul cu camera de filmat din Shanghai. El a mai declarat că se temea pentru mama sa, care are cancer și care locuiește în orașul Guangzhou din sudul țării. Oficialii orașului au ridicat miercuri restricțiile Covid în majoritatea districtelor sale.

“Chiar vreau să o văd. De mult timp nu am văzut-o, nu i-am atins fața, nu am luat cina cu ea”, a spus el. “Sper că această politică de restricții va fi relaxată. Cât mai curând posibil.”

El a fost reținut mai târziu în acea zi de către poliție. Mulți dintre cei care au vorbit cu BBC sau care sunt văzuți vorbind în înregistrări online spun că vor ca țara lor să progreseze.

La proteste, mulțimea a cântat la nesfârșit imnul național al Chinei – în special refrenul care îndeamnă oamenii “Ridicați-vă! Ridicați-vă! Ridicați-vă!” și să-și apere țara.

Un aspect în care această generație este cu adevărat diferită este patriotismul lor feroce, deoarece au crescut în epoca ascensiunii Chinei, mai spune Sung. El îi etichetează pe mulți dintre ei drept “naționaliști liberali” – care, crezând cu atâta ardoare în sistem, cer responsabilitate atunci când acesta eșuează.

“Sentimentul poate trece de la pro-guvernare la anti-establishment foarte repede”, spune el.

Dar rămâne o dorință colectivă de a dovedi că protestele lor sunt legitime și că se află de partea corectă a legii.

ADVERTISEMENT
Tags: