News

Tinerii, cea mai afectată categorie de criza provocată de COVID-19. Cum a schimbat virusul situația locurilor de muncă

28.05.2020 | 09:03
Tinerii cea mai afectata categorie de criza provocata de COVID19 Cum a schimbat virusul situatia locurilor de munca
ADVERTISEMENT

Tinerii sunt cea mai afectată categorie de criza economică provocată de COVID-19 și mare parte din ei și-au pierdut locurile de muncă.

Tinerii, cea mai afectată categorie de criza provocată de COVID-19

Conform dcnews.ro, un raport al Organizației Internaționale a Muncii arată că tinerii sunt cei mai defavorizați din punct devedere al locurilor de muncă în urma crizei provocate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Tânăra generație este afectată în mod disproporționat de criza coronavirusului și ar putea deveni ceea ce studiul numește o ”generație a restricțiilor”. Raportul arată că femeile tinere au fost lovite în special de creșterea șomajului.

Virusul distruge locurile de muncă, perturbă educația și instruirea și pune obstacole în calea celor care vor să înceapă munca sau să își schimbe locul de muncă. Unul din cinci lucrători și-a încetat activitatea de la debutul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Majoritatea tinerilor lucrau fără contract și aveau o protecție minimă în cazul pierderii locului de muncă

Pentru cei care au rămas la muncă, timpul lucrat a scăzut cu aproape un sfert. OIM spune că educația și formarea profesională, inclusiv programele ”la locul de muncă” au fost masiv perturbate.

Înainte de criză, mai mult de 40% dintre tineri lucrau în sectoare care acum sunt puternic afectate, precum turismul, serviciile alimentare și vânzarea cu amănuntul.

ADVERTISEMENT

Trei sferturi dintre tineri lucrau fără contract și, prin urmare, aveau o protecție minimă în cazul pierderii locului de muncă. În Africa, procentul acestora este mai mare de 90%.

O mare parte din pregătire se face acum la distanță, online, dar OIM spune că puține țări cu venituri mici au reușit să facă această tranziție. Agenția solicită intervenția guvernelor pentru a garanta ocuparea forței de muncă și formarea tinerilor din țările cu venituri mici și medii.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a precizat că pesta 1.500.000 de români au beneficiat până acum de șomaj tehnic, plățile făcute de către stat însumând până acum 2,4 miliarde de lei. Ministrul a avertizat angajatorii să nu depășească termenul legal de trei zile de la primirea banilor pentru virarea lor în conturile angajaților

ADVERTISEMENT