News

Vor fi încorporați tinerii din România în caz de război? Clarificările ministrului apărării, Vasile Dîncu

Ce se întâmplă cu tinerii din România în caz de război. Vor fi aceștia încorporați? Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a oferit explicații extrem de clare pe acest subiect delicat.
23.03.2022 | 23:33
Vor fi incorporati tinerii din Romania in caz de razboi Clarificarile ministrului apararii Vasile Dincu
Vasile Dîncu: Legea privitoare la stagiul militar voluntar va fi aprobată în foarte scurt timp. Cât va câștiga un militar voluntar
ADVERTISEMENT

Situația de securitate din estul Europei continuă să fie una extrem de gravă. În acest context, mulți tineri se întreabă ce rol vor juca în cazul izbucnirii unui război la scară largă.

Ce se întâmplă cu tinerii din România în cazul unui război. Vor fi încorporați? Vasile Dîncu oferă răspunsul

Războiul din Ucraina este încă departe de final, iar riscul ca acesta să se extindă nu este definitiv eliminat din ecuație. Statele neimplicate în conflict, printre care și România, sunt în alertă în cazul escaladării crizei de securitate din zonă.

ADVERTISEMENT

Un eventual război cu implicare românească este de asemenea posibil. Dacă un astfel de scenariu va avea loc, mulți se întreabă ce se întâmplă cu tinerii din România.

Miercuri seară, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a precizat care vor fi condițiile în care vor fi chemați tinerii la încorporare în eventualitatea unui război în care să fie implicată România.

ADVERTISEMENT

Întrebat, la Antena 3, dacă ”vor fi chemați tinerii români la încorporare în cazul unui conflict?”, oficialul MApN a fost extrem de clar: ”Nu poate fi cazul”.

Dîncu și-a argumentat poziția și a afirmat că ”Nu este cazul, pentru că nici nu poți să încorporezi. Nu pot să mobilizez tinerii care nu au făcut stagiul militar. Fără pregătire militară nu te poate mobiliza nimeni”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT

”Sigur, poți să fii mobilizat la locul de muncă, într-o zonă din asta civilă într-o perioadă ca asta, pentru că sunt legi. Asta doar în cazul în care este război. Faptul că se apropie Rusia de graniță, ne pregătim, NATO se pregătește pentru asta.

Ați văzut că nici acum nu s-a trecut nici în stare de urgență, pentru că nu era cazul”, a mai completat Dîncu.

ADVERTISEMENT

Dîncu: ”România are o armată profesionistă”

Vasile Dîncu asigură populația că țara este apărată în eventualitatea unui conflict militar în zonă. Acesta precizează că România are o armată profesionistă la care se adaugă un puternic sprijin al aliaților NATO.

”Populația poate să stea liniștită. În acest moment avem o armată profesionistă. Avem un supliment și vom avea o supliment de pregătire pentru apărarea României, un supliment NATO. Apoi e tot ansamblul NATO”, a spus șeful MApN.

ADVERTISEMENT