News

Tinerii din Rusia acuză că războiul din Ucraina le distruge familiile: ”Tata mi-a spus că ar trebui să fiu împușcat primul”

Agresiunea armatei lui Vladimir Putin din statul vecin creează conflicte în societatea rusă. Tinerii acuză că războiul din Ucraina le distruge familiile din cauza opiniilor diferite pe seama acestui subiect.
16.03.2022 | 09:07
Tinerii din Rusia acuza ca razboiul din Ucraina le distruge familiile Tata mia spus ca ar trebui sa fiu impuscat primul
ADVERTISEMENT

Războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina, numit de Kremlin ”Operațiune specială”, agită spiritele în sânul familiilor din Rusia.

Conflicte în familiile din Rusia din cauza războiului din Ucraina

Tensiunea din societatea rusă este tot mai mare în această perioadă. Agresiunea asupra statului vecin a împărțit populația și produce dezbinări la toate nivelurile.

ADVERTISEMENT

Există numeroase familii în care subiectul a provocat dispute aprige și chiar acuzații grave între membri.

Un student de 25 de ani, cu acces la informații și conștient de agresiunea forțelor ruse din Ucraina, spune că nu mai vorbește cu tatăl său de pe 1 martie, la o săptămână după declanșarea invaziei ruse din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Vladimir Miroșnik este student la științe politice în Moscova. Acesta dezvăluie că, din cauza faptului că a acuzat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, tatăl său îl consideră un trădător.

”Am încetat să mai vorbesc cu tatăl meu pentru că nu a vrut să vină cu replici la argumentele mele împotriva războiului.

ADVERTISEMENT

În schimb, m-a numit un trădător care ar trebui să fie împușcat primul”, a declarat tânărul pentru The Moscow Times.

Cazul lui Vladimir nu este unul singular. De la debutul războiului, și în alte familii au apărut neînțelegeri profunde.

ADVERTISEMENT

O altă tânără din Moscova, de 22 de ani, spune că ar pleca de acasă dacă ar avea suficiente resurse financiare.

”Dorința mea de a pleca de acasă crește în fiecare zi. Din păcate nu am încă suficiente resurse pentru a face asta”, spune fata, care locuiește cu bunicii săi.

Vârstnicii din Rusia, influențați de propaganda Kremlinului

Perspectiva față de războiul din Ucraina diferă drastic între generații în Rusia. Dacă tinerii sunt conștienți de realitate, cei mai în vârstă sunt acaparați de propaganda Kremlinului.

”În dimineața în care a început războiul am fost în stare de șoc”, spune Marina, o altă tânără din Moscova, care în prezent locuiește în Riga.

”I-am trimis bunicului meu o înregistrare video cu sirenele antiaeriene care sunau în Kiev. El mi-a răspuns cu un videoclip cu ruși care cântă cântece de război în Afganistan și mi-a zis că am mers să apărăm Donbasul”, afirmă cu tristețe fata.

Un studiu sociologic demonstrează această discrepanță de opinii între grupele de vârstă din Rusia.

Potrivit unui sondaj efectuat de VTsIOM, una dintre firmele de sondare a opiniei publice controlate de statul rus, 9 din 10 respondenți ieșiți la pensie sau aflați aproape de pensionare susțin războiul din Ucraina.

”Tatăl meu primește știrile doar de la televiziunea de stat de mai bine de 20 de ani. Crede destul de ușor în diverse teorii ale conspirației. De exemplu, mi-a spus zilele trecute că Ucraina trebuie învinsă pentru că Statele Unite pregătesc arme biologice pe teritoriul ucrainean pentru a-i distruge pe ruși”, a spus Vladimir Miroșnik.

ADVERTISEMENT