Fotbal intern

Tinerii selecționeri de pe banca națională au dat chix! Reuşeşte Rădoi ce n-au putut Hagi, Lucescu şi Contra?

25.03.2021 | 20:48
Tinerii selectioneri de pe banca nationala au dat chix Reuseste Radoi ce nau putut Hagi Lucescu si Contra
ADVERTISEMENT

România caută prima participare la un campionat mondial după o pauză de 24 de ani. Din 1998 şi până acum, “tricolorii” au ratat nu mai puţin de 8 campanii de calificare la Campionatele Europene sau Mondiale şi doar două au fost încununate cu prezenţe la turneul final: Euro 2008 şi Euro 2016. Mirel Rădoi speră să rupă şirul campaniilor de Mondiale ratate, dar selecţionerii tineri nu au confirmat aşteptările la echipa naţională în ultimii 20 de ani. 

Tinerii selecționeri de pe banca națională au dat chix! Rădoi, misiune dificilă

Selecţionerul va avea o misiune dificilă. După ratarea calificării la Euro 2020 după înfrângerea din barajul cu Islanda, naţionala “tricoloră” speră la o calificare la Campionatul Mondial din 2022, care este marele obiectiv din mandatul lui Mirel Rădoi.

ADVERTISEMENT

După ce a reuşit rezultate fabuloase cu naţionala de tineret, calificare la Euro 2019 şi apoi un parcurs oprit abia în semifinale de Germania, lui Rădoi i s-a încredinţat conducerea naţionalei mari, dar lucrurile au stat diferit până acum.

În barajul pentru Euro 2020, România a pierdut cu 1-2 în Islanda, după o prestaţie “lamentabilă”. Nici în Liga Naţiunilor lucrurile nu au stat bine şi selecţionata lui Rădoi a încheiat abia pe locul 3 o grupă cu Austria, Norvegia şi Irlanda de Nord.

ADVERTISEMENT

Germania, mare favorită pentru primul loc în preliminarii!

Asta ar trebui să mai tempereze entuziasmul înainte de campania pentru Mondiale. Germania este marea favorită a grupei şi are cele mai mari şanse să obţină locul care duce direct la Mondiale. România se bate cu Islanda şi Macedonia de Nord pentru locul doi, care duce la baraj.

Mirel Rădoi abia aşteaptă revanşa cu Islanda, însă chiar şi dacă am câştiga această luptă în trei, Qatarul e departe. Vom avea de trecut nu unul, ci două baraje pentru calificarea la turneul final. Iar în ultimii 20 de ani, selecţionerii tineri nu au reuşit să revitalizeze naţionala noastră.

ADVERTISEMENT

“Regele” Hagi, selecţioner la 36 de ani! A pierdut barajul cu Slovenia

Primul care a încercat asta a fost Gică Hagi. În anul 2001, “Regele” a preluat conducerea primei reprezentative după ce Ladislau Boloni a plecat la Sporting Lisabona. România a încheiat pe locul 2 preliminariile pentru CM din Coreea de Sud şi Japonia şi urma să joace baraj cu Slovenia.

Gică Hagi avea 36 de ani la vremea respectivă şi se afla la prima experienţă de antrenor. România, uriaşă favorită în faţa Sloveniei, avea să piardă calificarea la Campionatul Mondial după o “dublă” dramatică: 1-2 şi 1-1.

ADVERTISEMENT
Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi

VEZI VIDEO REZUMATUL MECIULUI ROMÂNIA – SLOVENIA 1-1: 

După ratarea calificării la Campionatul Mondial, Gheorghe Hagi a fost înlăturat de la conducerea primei reprezentative, în locul său fiind numit Anghel Iordănescu, aflat la al doilea mandat pe banca României.

Răzvan Lucescu, adus pentru a revitaliza naţionala! A ratat calificarea la Euro 2012

Răzvan Lucescu este un alt tânăr selecţioner care a fost adus cu speranţe mari pe banca primei reprezentative. “Luce jr.” a ajuns în 2009 la prima reprezentativă şi l-a înlocuit pe Victor Piţucă, dat afară din cauza rezultatelor slabe din campania pentru Campionatul Mondial din 2010.

Cu obiectivul de a califica echipa la Euro 2012, Răzvan Lucescu nu a reuşit să resusciteze naţionala. A ratat calificarea la Campionatul European şi a plecat în vara anului 2011 cu un palmares de 8 victorii, 5 remize şi 8 înfrângeri. În locul său a venit tot Victor Piţurcă.

Răzvan Lucescu
Răzvan Lucescu

Cosmin Contra, adus în locul lui Christoph Daum! “Guriţă” a încheiat calificările doar pe locul 4

După ce Anghel Iordănescu a condus echipa la Euro 2016 şi experimentul eşuat cu Christoph Daum, primul selecţioner străin din istoria naţionalei, oficialii FRF au mizat pe selecţionerii tineri. Primul dintre ei, Cosmin Contra, care a preluat naţionala în septembrie 2017.

Obiectivul lui Contra a fost de a califica echipa la Euro 2020, turneul final pe care îl şi găzduim. Numai că, sub conducerea lui Contra, România a făcut o nouă campanie slabă, încheiată pe locul 4, fiind depăşită de Spania, Suedia şi Norvegia.

Cosmin Contra
Cosmin Contra

Mirel Rădoi a ratat ultima şansă a României la Euro 2020! Reuşeşte calificarea la CM după 24 de ani?!

Ultima şansă de calificare la Euro 2020 nu i-a fost încredinţată lui Contra, ci înlocuitorului său, Mirel Rădoi. Fostul căpitan al Stelei a fost promovat de la tineret la naţionala mare în noiembrie 2019.

Pandemia i-a întârziat debutul cu un an, însă rezultatele de la tineret nu s-au regăsit şi la echipa mare. Islanda ne-a învins la baraj cu 2-1 şi în Liga Naţiunilor România a încheiat abia pe locul 3 grupa.

Mirel Rădoi începe o nouă campanie pe banca naţionalei, iar obiectivul este calificarea la Campionatul Mondial din 2022. Dacă va reuşi, va încheia 24 de ani de suferinţă în încercarea de a ajunge la un turneu final mondial şi va contrazice mitul că tinerii selecţioneri ai naţionalei României au dat chix.

Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

“Au fost niște lucruri foarte urâte, au fost create povești. Jucători învățați să nu vină la echipa națională, jucători cărora li se transmiteau mesaje total neadevărate și negative, situații create și exagerate tocmai pentru a veni cu o stare complicată, să nu avem liniște, să nu obținem rezultate”, Răzvan Lucescu

  • 40 de ani are Mirel Rădoi
  • 36 de ani avea Gheorghe Hagi când a preluat naţionala

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,55 este cota pentru ”sub 2,5 goluri marcate” la meciul România-Macedonia de Nord. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT