Life

Tipul de cafea care susține memoria și imunitatea. Conține un ingredient cu multe beneficii pentru sănătate

Tipul de cafea care poate susține memoria și imunitatea. Un ingredient pe care îl conține are mai multe beneficii pentru organism.
07.03.2025 | 19:04
Tipul de cafea care sustine memoria si imunitatea Contine un ingredient cu multe beneficii pentru sanatate
Tipul de cafea cu numeroase beneficii pentru sănătate. Sursa foto: Freepik/azerbaijan_stockers
ADVERTISEMENT

Tipul de cafea care contribuie la susținerea memoriei și a imunității. Conține un ingredient cu beneficii importante pentru sănătate. Băutura oferă energie și poate fi consumată de mai multe persoane.

Tipul de cafea care are numeroase beneficii pentru sănătate

Cafeaua este o băutură consumată de multe persoane dimineața, pentru un plus de energie și pentru a se putea concentra mai bine la sarcinile din ziua respectivă.

ADVERTISEMENT

Este o băutură cu mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi proprietățile antioxidante și antiinflamatorii. Puțini știu, însă, că a apărut o cafea specială, care este mai sănătoasă decât cea obișnuită.

Mai exact, este vorba despre cafeaua cu ciuperci. Aceasta conține atât cafea boabe măcinate de cafea, cât și extracte din ciuperci medicinale. Aceasta ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, precum și la susținerea imunității. Reducerea aportului de cofeină este un alt beneficiu de luat în calcul, notează dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT

Ciupercile medicinale din această cafea trec printr-un proces de uscare, măcinare și procesare astfel încât să poată concentra compușii bioactivi ai acestora. Aceste ciuperci au efecte terapeutice, motiv pentru care sunt atât de apreciate.

Printre speciile de ciuperci foarte des utilizate se numără Lion’s Mane, care este asociată cu susținerea cognitivă. Chaga are prorpietăți antioxidante, în timp ce Reishi este o specie benefică datorită efectelor imunomodulatoare. Specia Cordyceps este asociată, în diferite studii, cu îmbunătățirea energiei.

ADVERTISEMENT

Cafeaua cu ciuperci are un conținut mai scăzut de cofeină decât cea obișnuită deoarece amestecul conține o porție mai mică de boabe de cafea măcinate. Cu toate acestea, conținutul de cofeină diferă în funcție de amestec.

ADVERTISEMENT

Cantitatea mai mică de cofeină poate reduce, însă, efectele secundare care sunt asociate cu consumul excesiv de cofeină, precum tulburările de somn sau nervozitatea. Totodată, cafeaua cu ciuperci conține compuși bioactivi, printre care și polizaharide, triterpenoide și antioxidanți, conform News Medical.

Ce au observat cercetătorii

Specia Lion’s Mane (Hericium erinaceus) a fost studiată pentru efectele neuroprotectoare pe care le are. Hericenone și erinacine, doi compuși bioactivi din această specie, ar îmbunătăți sinteza factorului de creștere nervoasă, o proteină importantă pentru creșterea și menținerea celulelor nervoase.

Factorul de creștere nervoasă este important pentru neurogeneza și plasticitatea neuronală, esențial pentru menținerea sănătății cognitive. Polizaharidele și triterpenoidele extrase ar avea proprietăți de reglare a glicemiei, dar și imunomodulatoare, anti-cancerigene și hepato-protectoare.

În urma suplimentării cu Lion’s Mane, studiile pe animale au demonstrat îmbunătățirea funcției cognitive și neurogenare. În cadrul unui studiu recent, s-a observat o performanță mai bună în sarcinile de memorie și învățare în cazul rozătoarelor cărora li s-a administrat Hericium erinaceus .

Mai mult, Lion’s Mane ar putea fi de mare ajutor în cazul persoanelor care suferă de declin cognitiv legat de vârstă, conform unor studii recente. Este nevoie, însă, de mai multe studii clinice pentru a demonstra acest lucru.

Speciile Reishi (Ganoderma lucidum) și Chaga (Inonotus obliquus) au un conținut de polizaharide, precum beta-glucanii. În urma efectuării mai multor studii preclinice, au demonstrat efecte imunomodulatoare.

Beta-glucanii ar avea capacitatea de a activa celulele imunitare, cum ar fi macrofagele și celulele ucigale naturale. Aceștia au un rol în îmbunătățirea apărării organismului de patogeni. De altfel, aceste substanțe interacționează cu receptorii imunitari, stimulând și răspunsurile celulare ce favorizează supravegherea imunitară și îndepărtarea patogenilor.

Chaga conține antioxidanți, printre care polifenoli și melanină. Aceștia contribuie la proprietățile antiinflamatorii și antioxidante. Un factor care contribuie la bolile cronice, precum cancerul și afecțiunile neurodegenerative, este oxidarea excesivă. Datorită antioxidanților din Chaga, pot fi reduse daunele oxidative și inflamația.

Potrivit studiilor preclinice realizate pe modelele animale, extractele de Chaga ar inhiba citokinele proinflamartorii și ajută la reducerea markerilor inflamației.

Ce efecte pozitive mai are acest tip de cafea

Mai multe studii au semnalat că ciupercile Cordyceps (Cordyceps militaris) au un rol la îmbunătățirea rezistenței fizice, precum și la reducerea oboselii.

Cordycepin este un compus bioactiv unic în Cordyceps și poate îmbunătăți producția de adenozin trifosfat (ATP). Compusul ajută și la creșterea energiei celulare, arată MDPI.

În același timp, Cordyceps a fost identificată ca un adaptogen, adică un regulator metabolic ce poate ajuta organismul să facă față mai bine stresului. Datorită adaptogenilor, reziliența organismului la stresori fizici, chimici și biologici este îmbunătățită.

Chiar dacă este o băutură cu multe beneficii pentru sănătate, nu ar trebui să trateze sau să înlocuiască medicația pentru depresie, anxietate sau boli cronice. Aceste ciuperci ar trebui privite ca un complement, mai degrabă.

Metodele de extracție, tipul de ciupercă folosit și sursa acestora pot influența calitatea produselor de cafea cu ciuperci. Specialiștii spun că trebuie să optezi pentru produsele care au etichete clare privind conținutul de ciuperci, dar și procese de extracție.

Cu toate că băutura este considerată a fi sigură pentru cele mai multe persoane, au fost semnalate reacții alergice, dar și disconfort gastrointestinal în cazul consumului de cafea cu ciuperci.

Este important de reținut că ciupercile medicinale ar putea interfera cu anticoagulantele, medicamentele hipoglicemiante și cu imunodepresivele.

Cei care au probleme de sănătate preexistente sau care urmează un tratament cu medicamente ar trebui să ceară sfatul unui medic înainte de a consuma cafeaua cu ciuperci, după cum informează Cleveland Clinic.

Așadar, persoanele care vor să încerce această băutură trebuie să se informeze despre beneficiile acesteia pentru sănătate. Chiar dacă poate avea beneficii privind funcția cognitivă, mai este nevoie de studii suplimentare.