Tigăile, dar și alte tipuri de electrocasnice, conțin substanțe chimice care pot avea efecte devastatoare pe termen lung. În același timp, și unele ambalaje pentru alimente pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.
Specialiștii avertizează cu privire la un anumit tip de tigăi, adică cele cu teflon. Acestea sunt folosite de gospodine, fiind antiaderente, care nu dau mari bătăi de cap atunci când vine vorba de prepararea alimentelor sau curățarea lor.
Totuși, deși mâncarea nu se lipește, pericolul este dincolo de ce putem vedea. Acestea conțin substanțe chimice, numite și „chimicale veșnice”, care nu se descompun niciodată, conform stirileprotv.ro.
Această ustensilă nelipsită din bucătărie poate conține PFAS, ce reprezintă o „substanță eternă” ce poate cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer, conform Agenției Europene de Mediu.
„Anumite straturi de protecție conțin substanțe perfloroachilate care, la temperaturi mari, pot fi transmise alimentului în special prin intermediul grăsimilor.
Este agentul care transportă de la plastic în produs aceste substanțe, atunci când tigaia se supraîncinge. Ar putea fi înlocuită cu o tigaie din inox”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, conform Știrilor ProTv.
Specialiștii atrag atenția și asupra anumitor ambalaje care reprezintă un pericol pentru corpul nostru. Aceștia se referă, în special, la cel în care este învelit popcornul care se pregătește la cuptorul cu microunde.
„Ambalajul este fabricat în așa fel încât să reziste la temperaturi înalte și poate avea în compoziție acest complex de substanțe chimice”, susține Alexandru Cîrîc.
Substanțele toxice care pătrund în corpul nostru, pe o perioadă îndelungată, se depun în special pe ficat, rinichi și tubul digestiv. Astfel, comisarii europeni vor să interzică folosirea acestui complex de chimicale, denumit științific PFAS.
„Autoritățile ar trebui să fie mai vigilente cu privire la importurile, la tot ceea ce înseamnă produsele care intră pe teritoriul Uniunii Europene ca materii prime utilizate după aceea în anumite produse finite.
Numai anul trecut au fost peste 10.000 de produse în sistemele de alerte ale Uniunii Europene cu periculozitate gravă asupra incidenței de sănătate și integritate corporală”, a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons.