Sport

Tirana, pe harta gazdelor neobişnuite pentru finale europene! Stadioanele ciudate pe care UEFA a dus marile trofee continentale. Video

Finala Conference League 2022, AS Roma - Feyenoord, se va disputa pe "Arena Kombetare" din Tirana. Nu este prima oară când UEFA duce un meci de trofeu într-un loc neobişnuit.
25.05.2022 | 12:28
Tirana pe harta gazdelor neobisnuite pentru finale europene Stadioanele ciudate pe care UEFA a dus marile trofee continentale Video
Tirana, pe lista oraşelor cu finale în cupele europene
ADVERTISEMENT

Pe 3 decembrie 2020, UEFA a anunţat că “Arena Kombetare” din Tirana va găzdui finala Conference League, însă nimeni nu se gândea că stadionul de 22.500 de locuri va avea parte de o finală cu un afiş care va atrage zeci de mii de suporteri. În trecut, UEFA a mai ales gazde neobişnuite pentru finalele europene.

Supercupa Europei a avut parte de gazde neobişnuite în ultimii ani, iar fanii s-au revoltat

Între 1998 şi 2012, “Stade Louis II” din Monaco a fost gazda permanentă a Supercupei Europei, însă UEFA a stricat tradiţia în urmă cu zece ani. De-a lungul ultimelor nouă ediţii, finala dintre câştigătoarele Ligii Campionilor şi Europa League s-a jucat pe stadioane care au atras critici.

ADVERTISEMENT

În 2015, Barcelona şi Sevilla s-au duelat pentru trofeu la Tbilisi, pe “Boris Paichadze”, iar fanii celor două echipe s-au plâns de distanţa lungă până în Georgia. Doi ani mai târziu, în 2017, Real Madrid – Manchester United s-a jucat la Skopje, pe “Philip II Arena”. Cel mai ciudat loc al unei finale a fost ales de UEFA pentru ediţia din 2018. Atletico Madrid şi Real Madrid au oferit o finală spectaculoasă în faţa a 12.424 de spectatori, pe “A. Le Coq Arena” din Tallinn. Suporterii celor două formaţii s-au plâns de numărul mic de bilete pentru un derby al capitalei Spaniei.

Supercupa Europei 2022, dintre Real Madrid/Liverpool şi Eintracht Frankfurt, se va juca 10 august la Helsinki, pe stadionul “Olimpic”, care are o capacitate de 36.200 de locuri. Cum nemţii vor dori să vin în număr cât mai mare, arena din Finlanda se va dovedi neîncăpătoare pentru cererea de bilete.

ADVERTISEMENT

Liga Campionilor, între Belgrad şi… Gelsenkirchen

“Wembley”, “Parc des Princes”, “Olimpico”, “Santiago Bernabeu” sau “Olympiastadion” sunt doar câteva dintre marile stadioane care au găduit finale ale Cupei Campionilor Europeni/Ligii Campionilor. Pe lista gazdelor intră şi Belgrad, însă nu alegerea arenei a oferit un fapt neobişnuit.

În plin Război Rece, UEFA a dus finala CCE din 1973, Ajax – Juventus 1-0, la Belgrad, în spatele “Cortinei de Fier”. Era prima oară când o ţară comunistă primea acest drept, dublat peste trei ani, în 1976, cu găzduirea Campionatului European. Chiar dacă finala s-a jucat în Iugoslavia, la meci au asistat 89.484 de spectatori.

ADVERTISEMENT

La 31 de ani distanţă, UEFA a trimis o nouă finală a Ligii Campionilor într-un loc neobişnuit. FC Porto a câştigat trofeul suprem, în faţa lui AS Monaco, pe stadionul “AufSchalke” din Gelsenkirchen, un oraş cu o populaţie de 259.105 de locuitori.

Fanii fără bilete au intrat la finala Europa League de la Baku

Între 1972 şi 1997, finala Cupei UEFA s-a jucat în dublă manşă, astfel că abia din 1998 a fost desemnată o gazdă a ultimului act. După ce competiţia şi-a schimbat numele în Europa League, forul continental a plimbat finala prin oraşe mari, iar în 2019 a ajuns în Baku.

ADVERTISEMENT

Cheslea a învins-o pe Arsenal, scor 4-1, şi a obţinut trofeul în faţa a 51.370 de spectatori, cu toate că ambele echipe nu şi-au putut vinde biletele alocate. De asemenea, mulţi sponsori au făcut acelaşi lucru cu tichetele primite de la UEFA, iar atmosfera a fost dezolantă în primele minute. La un moment dat, arena a început să se umple, iar The Times a susţinut că organizatorii au permis intrarea pe stadion a persoanelor care nu aveau bilete, pentru a mai popula tribunele.

Baku
Locuri goale la finala Europa League jucată la Baku

Cupa Cupelor şi ultima finală de la Birmingham

Între 1961 şi 1999, UEFA a organizat Cupa Cupelor, o competiţie care a avut parte de câteva finale cu asistenţă ridicolă. În 1974, FC Magdeburg a învins-o pe AC Milan în faţa a 6.461 de spectatori, într-o finală jucată pe “De Kuip”, stadion care avea pe atunci o capacitate de 69.000 de locuri.

Un alt exemplu a fost Dinamo Tbilisi – Carl Zeiss Jena 2-1, finala 100% comunistă din 1981, când 8.000 de spectatori au fost în tribunele “Rheinstadion” din Dusseldorf. Fosta arenă putea primi 54.000 de fani, însă puţini au fost cei dornici să vadă meciul dintre reprezentantele URSS şi RDG, căci fanii sovietici şi est-germani puteau cu greu să facă o deplasare în Vest.

În 1999, la ultima finală a Cupei Cupelor, Lazio a învins-o pe Mallorca, scor 2-1, pe “Villa Park” din Birmingham. Stadionul lui Aston Villa mai găzduise înainte meciuri de la Mondialul din 1966 şi EURO 1996, însă meciul din urmă cu 23 de ani va rămâne un moment istoric pentru arena cu 42.095 locuri.

“Kombetare Arena”, peste un stadion cu 41.000 de locuri din Franţa

Pentru finala Conference League 2022 s-au înscris patru stadioane, însă doar unul avea experienţa unor meciuri internaţionale de primă mână. UEFA a avut de ales între “Kombetare Arena” (Tirana, 22.500 de locuri), “Stade Geoffroy-Guichard” (Saint-Etienne, 41.965 de locuri), “Pankritio Stadium” (Heraklion, 26.240 de locuri) şi “Toše Proeski Arena” (Skopje, 33.460 de locuri).

Dintre cele patru arene, “Stade Geoffroy-Guichard” a găzduit meciuri de la EURO 1984 şi 2016, Mondialul din 1998 şi Cupa Confederaţiilor 2003, în timp ce pe “Toše Proeski Arena” s-a jucat Supercupa Europei din 2017.

ADVERTISEMENT