Simona Halep

Ţiriac, “DUMNEZEUL” Simonei! Reportaj EXCLUSIV de la Wimbledon. I-a predat lui Halep o lecţie pe iarba londoneză: “Fă ce-ţi spun eu!”

01.07.2019 | 13:55
Simona Halep Wimbledon 2019

După ce ani la rând a fost mereu în Top 5 mondial, după o accidentare în august, anul trecut, care a ţinut-o departe de meciuri jucate la capacitate maximă şi, implicit, departe de acumularea de puncte în clasamentul WTA, după ce Darren Cahill a întrerupt colaborarea din “motive personale” la finalul anului 2018, ce a dus la un început de an, 2019, nesatisfăcător, “a chill year” cum îi place Simonei să spună,  Halep se vede pusă sub presiunea lipsei de rezultate, înainte de startul de azi de la Wimbledon, acolo unde FANATIK este deja de vineri! Sigur, sferturi la Roland Garros nu e un rezultat deloc rău. Dar, cu siguranţă, se putea mult mai bine de atât, ţinând cont că, în afară de rezultatul de la Paris, românca nu a adunat niciun trofeu în 2019. Iar Simona ştie şi ea realitatea.

Wimbledon, momentul zero al Simonei Halep în 2019

Şi asta deşi, cu excepţia momentului în care a devenit lider mondial, la Beijing, Halep nu şi-a bătut capul niciodată cu clasările WTA din timpul anului. “Mă interesează la final de an să fiu pe primul loc. Atât”, spunea românca atunci când era întrebată de statistici, clasamente, puncte de apărat etc. Acum însă, înainte de debutul la Wimbledon 2019, Simona Halep se află într-o zonă periculoasă, sub zodia cifrei 7. Este pe locul 7 WTA, cap de serie numărul 7 la Londra (deşi clasamentul WTA are o mică relevanţă în formula după care englezii îşi stabilesc capii de serie la Wimbledon) şi este pe poziţia 7 şi în clasamentul Race to Shenzhen , cel al anului 2019.

Iar Wimbledon este un moment zero pentru româncă, după care poate urca sau se poate afunda şi mai tare. Un moment cheie, de o importanţă majoră, pe care Ion Ţiriac, omul fără acordul căruia nici păsările nu zboară în jurul Simonei Halep, l-a simţit imediat. După Roland Garros, într-un interviu acordat colegilor de la Gazeta Sporturilor, Ţiriac spunea că “Simona, la 27 de ani, mai are încă 6 ani buni de jucat, care, în cartea mea de adrese, sunt 6 ani, cu 4 ore de antrenament pe zi. Dacă e dispusă și o ține fizicul, face ce vrea. Aici e cheia, dacă are bagajul fizic.” Semn că acel “chill year” invocat de Simona nu este deloc pe gustul lui Ţiriac.

Ion Ţiriac a venit cu două zile mai devreme la Londra şi s-a implicat direct şi personal în programul Simonei Halep la Wimbledon

Iar Ţiriac nu s-a mulţumit doar cu o simplă declaraţie, ci a trecut imediat la fapte, în încercarea de a o repune pe linia de plutire pe fosta campioană de la Roland Garros! Ca niciodată în ultimii ani, managerul real (no offence, doamna Ruzici!) al Simonei a venit la Wimbledon cu 2 zile înainte de startul turneului şi s-a implicat personal în toate detaliile pregătirii lui Halep pentru turneul de pe iarba londoneză.

Nu mică ne-a fost mirarea în momentul în care am aflat că, pentru prima oară în foarte mulţi ani, Halep s-a izolat înaintea unui turneu de Grand Slam. A refuzat politicos atât invitaţia de a participa la petrecerea WTA de la Londra, precum şi participarea la conferinţa de presa de înainte de turneu, deşi, în primă fază, le confirmase pe ambele! Coincidenţă (sau nu!), aceste decizii sunt luate când Ion Ţiriac se implică direct şi personal în programul Simonei! 🙂

Iar ce am văzut în aceste 2 zile pre-turneu, la Wimbledon, ne-a arătat cât de important este Ion Ţiriac pentru Simona Halep şi ce reprezintă Simona Halep pentru Ion Ţiriac. Pe “Mr T”, cum îl “alintă” Simona, îl ştim cu toţii: un tip viclean, cu o minte ageră ce l-a ajutat să construiască un imperiu, şi care, la 80 ani, are încă “balamalele” unse şi se mişcă cu o uşurinţă demnă de invidiat. Îmbrăcat mereu chic, cu nelipsita-i pălărie, Ţiriac şi-a făcut apariţia la primul antrenament al Simonei de la Wimbledon în cea mai călduroasă zi a săptămânii (şi probabil, a turneului). La 32 de grade, la ora 19 – ora României, omul de afaceri a traversat rapid, de unul singur, întregul complex londonez, până în extremitatea nordică, acolo unde se află terenurile de antrenament Aorangi.

Când Ţiriac porunceşte: “Să n-o mai văd pe terenurile astea de mâine încolo!”

Halep se antrena pe terenul 4, situat undeva în zona de mijloc a centrului de pregătire. După ce a inspectat din priviri zona, Ţiriac s-a dus glonţ la Virginia Ruzici şi a luat-o la întrebări, fără menajamente: “De ce se antrenează aici, pe terenul ăsta? De ce nu ai dus-o mai în lateral, unde e linişte?” “Ăsta era disponibil…”, se apără Virginia, replică fără sorţi de izbândă în faţa privirii tăioase a lui Ţiriac: “Să n-o mai văd pe terenurile astea de mâine încolo!”

Şi nu, n-am mai văzut-o a doua zi pe Simona pe 4, ci mutată pe 7, terenul din extremitatea complexului, unde forfota jucătorilor nu este foarte mare, iar presa… nu are voie să se apropie 🙂 Acelea sunt terenurile destinate vedetelor de prim rang, Nadal sau Federer, în primul rând, ce au nevoie de discreţie în timpul antrenamentelor, în care să nu se audă nici clinchetul aparatelor foto ce imortalizează la foc automat antrenamentele sportivilor.  Şi ce forfotă a fost duminică în complexul Aorangi – vezi video, ziua în care organizatorii nu mai permit antrenamente pe terenurile pe care se dispută meciuri, înghesuind toţi jucătorii pe “practice courts only”, mulţi pregătindu-se “la dublu” pe câte un teren!

Lângă Simona, pe terenul alăturat, tocmai încheie antrenamentul Fabio Fognini, cel ce a fost la Sports Festival, la Cluj. Italianul iese pe alee şi se salută cordial cu Ţiriac. “Să ştiţi că în afară de Simona, nimeni nu s-a purtat frumos cu mine la Cluj”, glumeşte “macho-man-ul” circuitului masculin, înainte să plece spre vestiare. Ţiriac se uită cu o privire implacabilă la Fognini, nu pare să guste gluma, iar momentul e salvat de sunetul telefonului: “Bonjour, dragule. Aveam un număr al domnişoarei Ferrari, dar nu-l mai găsesc. Dă-mi-l şi mie, că am o treabă cu ea pentru o maşină…”

Ţiriac, lecţie de antrenament pe iarbă pentru Simona Halep

Pe teren, domnişoara Simona nu seamănă deloc a Ferrari la începutul de antrenament. Loveşte des şi oftează. Se enervează. Retururile nu-i ies, iarba îi joacă feste, deşi Daniel Dobre îi dă sfaturi cu nemiluita, la fiecare minge. “Du-te-n faţă, nu te uita! Nu rămâi acolo după lovitură, nu te mai uita după minge, revino la loc!”, sună vocea groasă a lui Ţiriac, prin gardul de sârmă ce desparte aleea de teren. Iar Simona ia aminte imediat! Ne frecăm la ochi şi urmărim cu atenţie fiecare gest! Simona cea nărăvaşă, aşa cum o ştim pe teren, care se enervează, se loveşte, ţipă, îşi contrazice chiar şi antrenorul, dar care a câştigat Roland Garrosul când şi-a învins demonii, cum spunea celebra Billie Jean King, într-un interviu pentru FANATIK.RO, e acum un copil docil, gata să asculte fiecare sfat de la profesorul de pe margine.

Iar “Mr T”, profesorul, şi-a luat rolul în serios: “Stai jos şi sări! Ridic-o, ridic-o, de la început se vede că te aşezi rău. Cum vine jos, ridic-o! Şi nu te mai uita la minge. După ce dai în ea, revino la locul tău”. Simona alternează loviturile bune cu cele greşite, dar nu se mai enervează. E atentă la Ţiriac. Se opreşte, vine către gard, cere un sfat şi se întoarce la primire. Daniel Dobre e maşinărie de mingi şi sfaturi care vin necontenit către Halep. Multe se opresc în fileu. “Are dreptate Brică! (n.r. Daniel Dobre) Ridic-o din pumn, nu din corp”, întăreşte Ţiriac vorbele antrenorului, în timp ce gesticulează, manevrând imaginar o rachetă către Simona.

Lovitura asta e sfântă pe iarbă, dacă ştii s-o dai! Şi nu uita, tot timpul trebuie să sari înapoi! Şi dacă ai făcut punctul, mai sari o dată înapoi, ca să nu uiţi!” 🙂

“Stop, stop!”, spune fostul tenisman. “Fă-mi şi mie o plăcere, că dup-aia mă duc acasă. Ia du-te în teren, doi paşi mai în faţă şi stai acolo la retur. Fă ce-ţi spun eu.” Simona rămâne în poziţia de primire, dar cu urechile pâlnie la vorbele lui Ţiriac şi înaintează docilă un metru în teren. Şi returile Simonei încep să muşte din terenul advers, iar “Brică” începe să gâfâie la propriu: “Aoleu, pe mine m-ai găsit cu loviturile astea?! Bravo!”. Simona este într-un “du-te – vino” verbal continuu între Daniel Dobre şi Ion Ţiriac: “Slice, aşa!”

Mingea nu sare pe iarbă la fel ca pe zgură sau hard. Iar asta îi dă mari bătăi de cap Simonei, căreia îi place mult să joace de pe linia de fund. Iar jocul defensiv nu o avantajează deloc pe iarbă. A spus-o şi Navratilova de curând, analizând şansele Simonei la Wimbledon. Tocmai de aceea, Halep trebuie să-şi pună în valoare slice-ul: “Lovitura asta e sfântă pe terenul ăsta, dacă ştii s-o dai! Mai mult slice, mai puţină viteză.” De jumătate de oră, Ţiriac vorbeşte nonstop, ca un veritabil antrenor, postură în care nu l-am văzut de o groază de ani. Simona leagă loviturile din ce în ce mai bine! “Aşa, mă, fată! Loveşte mingea, nu o împinge! Şi nu uita, tot timpul trebuie să sari înapoi! Şi dacă ai făcut punctul, mai sari o dată înapoi, ca să nu uiţi!”, punctează Ţiriac, spre amuzamentul tuturor 🙂

O americancă trece pe lângă Ţiriac şi nu-l salută: “Cine e asta, Virginio? Serena?”

Pe alee, trece nestingherită Taylor Townsend, americanca de care Simona a trecut anul trecut, la Roland Garros, în drumul spre titlu. Nu salută, iar Ţiriac se uită lung în spatele ei: “Cine e asta, Virginio? Asta, de a trecut… Serena?” 😀 Simona zâmbeşte larg la reacţia de mucalit a lui Ţiriac, dar şi bucuroasă că sfaturile lui “Mr T” dau roade. “Haideţi, vă rog, mergeţi şi pe terenul celălalt?”, i se adresează Halep. “Poate pe central să merg, când te-oi antrena acolo”, răspunde fostul jucător, ce dă să plece. “Nu ne lasă pe central, acolo nu se fac antrenamente”.

Iar cei doi, alături de Virginia, se îndreaptă împreună spre terenul 6 din complex, acolo unde numai jumătate de oră Simo se poate antrena pe iarba de Wimbledon înainte de debutul oficial!

Simona Halep la Wimbledon, flancată de “Dumnezeul” Ţiriac şi “Îngerul” Cahill

Simona Halep calcă apăsat şi sigură pe ea, alături de Ion Ţiriac. Lângă el, demonii nu par să mai revină. Şi întâmplător sau nu, când nu e el, e Darren Cahill, care a ajuns, de ieri, la Wimbledon şi a mers timp de o oră şi jumătate la antrenamentul lui Halep. După care, împreună, cei doi au coborât spre lounge-ul jucătorilor, discutând concentraţi.

Darren Cahill, alături de Simona Halep la antrenamentele de la Wimbledon
Darren Cahill, alături de Simona Halep la antrenamentele de la Wimbledon

Să nu ne minţim, totuşi. Nimic nu este întâmplător la “Mr T”. Nici faptul că duminică, cu acelaşi mers zvelt, Ion Ţiriac a revenit la baza de antrenament. Singur, de la distanţă, ca un fin observator, s-a asigurat că Simona nu mai e pe terenul 4, în mijlocul tuturor. Şi că “îngerul” Darren e cu ea. A zâmbit scurt şi a plecat.

El şi-a făcut treaba. De azi, e rândul Simonei să şi-o facă!