News

Tirurile transformate în unități mobile ATI nu sunt o soluție durabilă: „Sunt gândite strict pentru calamități”

23.02.2021 | 10:16
Tirurile transformate in unitati mobile ATI nu sunt o solutie durabila Sunt gandite strict pentru calamitati
ADVERTISEMENT

Tirurile transformate în unități mobile de terapie intensivă nu sunt o soluție de lungă durată. Unul dintre fondatorii asociației Asociației Dăruiește Viață a explicat că aceste soluții sunt gândite doar pentru calamități.

O soluție mult mai sigură sunt spitalele modulare ATI, dar autoritățile din România nu au luat în considerare acestă variantă. Pe teritoriul țării sunt mai multe Tiruri care sunt utilizate drept unități mobile ATI.

ADVERTISEMENT

Discuțiile apar în contextul în care, în noaptea de duminică spre luni, un generator al unității mobile ATI din curtea spitalului Mariu Nasta s-a aprins și a scos fum. Aceste tiruri au fost cumpărate vara trecută de către ISU prin Fundația SMURD. A fost realizată și o campanie de strângere de fonduri, unde a fost implicată și Fundația Mereu Aproape, iar, pentru dotarea lor, au fost folosite și fonduri guvenamentale.

Tirurile transformate în unități mobile ATI nu sunt o soluție durabilă: „Sunt gândite strict pentru calamități”

„Aceste tiruri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – inundații sau un cutremur. Ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi”, a explicat co-fondatoarea Fundației Dăruiește Viață, fundație care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienți COVID din țară, Oana Gheorghiu, potrivit Hotnews.

ADVERTISEMENT

„Este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare”, a adăugat

Fundația Dăruiește Viață a construit, în curtea spitalului Elias din Capitală, cel mai performant spital modular ATI din România. În acest moment, instituția construiește un al doilea astfel de spital, la Piatra Neamț, unde secția de terapie intensivă a fost distrusă de incendiul din luna noiembrie a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Oana Gheorghiu a explicat care este, de fapt, utilitatea acestor tipuri de unități mobile ATI: „de exemplu, dacă ai o mare catastrofă undeva, tu nu ai capacitatea să muți în siguranță pacienții, și atunci duci acolo o secție de ATI din aceasta (un TIR – n. red.), în care stabilizezi pacienții, iar apoi îi muți în spital”.

„Ele nu sunt făcute și nu au capacitatea să funcționeze pe termen lung. Ele nu pot suplini o secție de Terapie Intensivă, ci sunt niște soluții care să salveze o situație de urgență. Erau utile la Colectiv, să zicem. Pentru inundații, pentru un cutremur. Cu condiția să fie funcționale și să le asiguri alimentare cu energie electrică și cu oxigen/gaze medicale. Nu le poți duce în câmp, sau le poți duce numai pe termen scurt, dacă le pui niște generatoare în care trebuie să torni mereu motorină. Ele sunt utile pentru a ține acolo pacienții 2-3 zile, pentru a îi stabiliza”, a spus femeia.

ADVERTISEMENT

„Nu pot funcționa pe termen lung din cauză că nu se încălzesc iarna, de aceea a și apărit problema la generator, care a scos fum. Spre exemplu în mașină, dacă tu ai oprit motorul, s-a oprit instantaneu. Ele nu au capacitatea să susțină simultan și căldura, și instalația de oxigen/gaze medicale și toate cele. Ori una, ori cealaltă. Și oricum, aceste TIR-uri se conectează tot la instalațiile spitalului – la gazele medicale din spital, la instalația electrică. Și nu peste tot există această posibilitate. Ca să funcționeze corect, ele ar trebui conectate la niște instalații stabile. În plus, nu există circuite, nu există loc ca medicul să se schimbe de echipament, adică medicul ăla intră în secție, ajută pacientul, dar spațiul lui unde să își tragă sufletul, să completeze hârtii, să se schimbe de acel echipament COVID unde este?”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT