Life

Lumea muzicii populare este, iar, în doliu! A murit Tita Bărbulescu

Lumea muzicii populare este, iar, în doliu după ce cântăreața Tita Bărbulescu a murit la 85 de ani, lăsând în spate peste patru de carieră și sute de melodii care au făcut istorie în folclorul românesc.
05.12.2021 | 16:03
Lumea muzicii populare este iar in doliu A murit Tita Barbulescu
Cantareata de muzica populara Tita Barbulescu a murit la 85 de ani Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Tita Bărbulescu, una dintre cântărețele favorite de muzică populară a lui Nicole Ceaușescu, s-a stins din viață, astăzi, 5 decembrie 2021, la 85 de ani, lăsând în urma ei zeci, poate chiar sute, de cântece care au făcut deliciul amatorilor de folclor de-a lungul nu mai puțin de aproape 50 de ani.

Tita Bărbulescu a murit la 85 de ani

Muzica populară românească a mai pierdut o stea, Tita Bărbulescu, una dintre cele mai cunoscute figuri ale folclorului din Muntenia încetând din viață la 85 de ani, decesul artistei fiind anunțat de Electrecord.

ADVERTISEMENT

Momentan, cauzele decesului artistei care ajunse la cinci decenii de carieră nu au fost făcute publice, Tita Bărbulescu fiind, în ultimii ani, o prezență discretă în lumea muzicii populare, rarele sale ieșiri publice fiind doar pentru a mai cânta la diverse evenimente legate de folclorul din zona Munteniei.

Conform amicilor artistei, decesul Titei Bărbulescu – Ștefana pe numele ei real – a avut loc la prima oră a dimineții, la 07.00. “Astăzi puțini mai cântă din suflet pentru că nu le mai cântă sufletul. Ea cânta cu sufletul și publicul o iubea sincer și curat!”, spune artista de muzică populară Elena Sima.

ADVERTISEMENT

Tina Bărbulescu cânta de la 14 ani

Chiar dacă, oficial, Tina Bărbulescu are peste patru decenii de carieră, în realitate, spun cei care o cunoșteau, ea cânta încă de la 14 ani în corul casei de cultură din satul ei natal, Topoloveni, din Argeș.

Totuși, în cei peste 40 de ani de carieră oficială, Tita Bărbulescu a adunat în repertoriu peste 300 de cântece care au fost imprimate la Radio și Electrecord.

ADVERTISEMENT

Mai mult, cântăreața, care în tinerețe impresiona și cu frumusețea ei, a fost, ani la rândul, solista favorită a lui Nicole Ceaușescu care îi știa cântecele pe de rost și era adeseori invitată la petrecerile organizate de fostul dictator comunist.

După ce a studiat la Școala Populară de Artă din București, Tita Bărbulescu a făcut și primele imprimări la radio le face împreună cu Orchestra „Doina Argeșului”: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță” și „Din Pitești păn’ la Trivale”.

ADVERTISEMENT

Tita Bărbulescu a cântat alături de toți marii artiști de la noi

În activitatea sa artistică de peste 40 de ani, artista a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. Mai mult decât atât, Tita Bărbulescu a  cântat pe scenă alături de toate numele mari ale muzicii populare românești: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Dan Moisescu, Alexandru Grozuță, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu sau Maria Ciobanu.

Mai mult decât atât, de-a lungul carierei sale, Tita Bărbulescu nu sa mulțumit să cânte și să interpreteze melodii din zona muzicii populare, ci a și cules folclor din Argeș, acolo unde i-a studiat pe vechii lăutari.

De altfel, Tita Bărbulescu provine dintr-o familie cu tradiție în lumea muzicii, tatăl ei fiind Nicolae Bărbulescu, unul dintre cei mai cunoscuți lăutari din Argeș de pe vremuri, acesta îndrumând-o pe artistă în lumea muzicii.

Singurul regret, povestea Tita Bărbulescu, pe care l-a avut după o carieră care s-a întins de-a lungul atâtor decenii a fost legat de familie, ea fiind căsătorită de trei ori, dar niciodată nu a reușit să devină mamă.

ADVERTISEMENT