Fotbal intern

Un campionat nebun! De Paşte, Fanatik analizează şansele la titlu

Anul trecut, prima zi a Sărbătorilor Pascale o făcea pe Astra campioană. Acum suntem abia la jumătatea play-off-ului şi nu e decis nimic. Fanatik prezintă cum stătea sitiuaţia în sezonul...
16.04.2017 | 00:07
Un campionat nebun De Paste Fanatik analizeaza sansele la titlu

Anul trecut, prima zi a Sărbătorilor Pascale o făcea pe Astra campioană. Acum suntem abia la jumătatea play-off-ului şi nu e decis nimic. Fanatik prezintă cum stătea sitiuaţia în sezonul trecut şi analizează şansele actuale la titlu ale celor 6 echipe.

Cel mai imprevizibil campionat din ultimii ani

Acum au trecut 5 etape din play-off, practic Liga 1 fiind în acest moment la jumătate. Cu toate că avem cel mai imprevizibil campionat din ultimii ani, se conturează deja anumite concluzii care pot fi trase despre jocul echipelor şi, mai ales, despre atuurile şi punctele lor slabe în lupta pentru a obţine titlul, pentru că majoritatea chiar mai speră la acest obiectiv, deşi se pare că va fi doar o luptă în doi, între FCSB şi Viitorul. Dar să le luăm pe rând, după clasament.

  1. FCSB 36 de puncte

Noroc cu Alibec

Cu echipa lui Gigi Becali, situaţia stă cam în felul următor: după meciul cu ASA Târgu Mureş de „acasă” (4 martie, ultima etapă din sezonul regulat), în care remizase 1-1, toată lumea o vedea ieşită din lupta pentru titlu. Acum, după 5 etape de play-off, majoritatea „specialiştilor” de la noi o văd campioană. De unde până unde metamorfoza? Dincolo de entuziasmul pur sud-american de care începe să se facă vinovată gândirea fotbalistică la români, urmat, evident, de smulgerea la fel de uşoară a părului din cap, analiza lucidă vede o singură diferenţă: integrarea lui Denis Alibec. Practic, atacantul are un start formidabil în tricoul FCSB, marchează pe bandă rulantă, şi, în plus, are şi un înlocuitor excelent, pe Eddy Gnohere. Sunt principalele atuuri ale unei echipe care s-a redresat fantastic şi care are prima şansă la titlu. Părţile negative? Exact aceleaşi cu atuurile! Mai precis, faptul că în afară de Alibec şi de Gnohere, nu prea joacă nimeni! Cel mai bine s-a văzut asta la Craiova, când Alibec a fost şters, iar asta a însemnat automat că nici Steaua n-a jucat nimic. Intrarea lui Gnohere a revitalizat un pic evoluţia echipei, iar Boldrin, folosit corect, aduce un plus din când în când. Restul echipei e ştearsă, Enache sau de Amorim nu creează nimic, iar defenisva pare că a avut noroc până acum cu ieşirea lui Tamaş, cel care i-a „îngropat” în câteva partide.

  1. VIITORUL 34 de puncte

Mentalitatea, bat-o vina…

Atuul Viitorului e acela că „nu ştii de unde sare iepurele”. Puştii lui Hagi au fost exuberanţi în multe momente ale campionatului, ultimul meci cu Steaua (3-1 la Ovidiu) fiind cea mai bună demonstraţie în acest sens. Nu poţi să spui că Florinel Coman e vedeta echipei şi omul de la care se aşteaptă multe, aşa cum nu poţi nominaliza nici jucători ca Nedelcu, Benzar sau Chiţu în această postură. Practic, Gheorghe Hagi a creat o formaţie care, într-o zi bună, poate să bată pe oricine, iar tehnicitatea şi calitatea jucătorilor sunt principalele atuuri. Defectul Viitorului pare, însă, să fie, culmea, mentalitatea. Sub presiune, „mânjii” nu prea fac faţă. Nu sunt obişnuiţi cu lupta la titlu şi dau senzaţia că în acest an au ajuns sus tocmai pentru că, aşa cum repetă la infinit Hagi, nu i-a băgat nimeni în seamă. Au a doua şansă la câştigarea campionatului prin prisma numărului de puncte dar, după egalul scos la Cluj, venit după înfrângerea-măciucă, în prelungiri, cu Craiova, cei de la Viitorul spuneau în grup: „E un rezultat bun”. Asta în timp ce Steaua le lua faţa în clasament. Lucru care spune multe.

  1. DINAMO 29 de puncte

Apărarea trage înapoi atacul

Senzaţia generală este că Dinamo s-a trezit prea târziu. Venirea lui Contra a adus, ce-i drept, impulsul de care echipa avea nevoie pentru a ieşi din pasa proastă, însă elanul s-a stins repede, în egaluri, înfrângeri şi impotenţă ofensivă. De-abia ultimele două etape au adus victorii pentru Dinamo, dar principala problemă a lor pare să fie timpul. Mai precis, lipsa lui! Pentru că, la 7 puncte distanţă de lider cu 5 meciuri rămase, e clar că „alb-roşii” trebuie să bată cam tot pentru a spera în cucerirea titlului. Atuurile „câinilor” par să fie în primul rând Nemec, un atacant care câştigă 90 la sută din duelurile cu fundaşii adverşi şi care deviază excelent pentru coechipieri, şi forma lui Rivaldinho, omul care a început să aducă uşor-uşor plusul de care era nevoie în atac, alături de Hanca, cel mai în formă dinamovist în 2016-2017. Însă, în rest, la capitolul neajunsuri se pot evidenţia scăderea lui Palic, unde se vede apropierea despărţirii din vară, şi o mediocritate cronică a apărării, care nu rezistă în faţa atacanţilor de valoare.

  1. CFR CLUJ 29 de puncte

S-au „tăiat” după ce au fost „muşcaţi”

Marea surpriză e, din toate punctele de vedere, CFR Cluj. O echipă depunctată de Federaţie, care s-a ridicat incredibil, din pumni, şi care a avut o serie fantastică de rezultate pozitive. Oprite, însă, atunci când nimeni nu se aştepta: contra lui Dinamo în urmă cu două etape (0-2). CFR juca spectaculos, avea o ofensivă sclipitoare, dar a şocat pe „Arena Naţională” contra „câinilor”, când nu a jucat nimic. Apoi şi exuberanţa de pe teren propriu s-a spulberat într-un 0-0 tern cu Viitorul, iar cei care o proclamau deja campioană pe CFR au trebuit să-şi înghită vorbele. Atuurile lor: o linie ofensivă de excepţie, cu Omrani poate mai în formă decât stelistul Alibec, un Deac într-o dispoziţie de joc fabuloasă şi surpriza Păun, care şi-a depăşit mult cota în acest campionat, la fel ca şi puştiul din apărare, Horj. Forţa grupului şi, paradoxal, insolvenţa şi incertitudinea au fost atuurile de până acum ale echipei, exact ca şi la Astra în sezonul precedent. Punctele slabe par a fi poarta, acolo unde Mincă nu e chiar soluţia ideală pentru o campioană, evoluţiile lui Nouvier, jucător lăudat nejustificat în ultima perioadă, şi faptul că echipa pare că „s-a tăiat” prea repede.

  1. CS U CRAIOVA 27 de puncte

Atac bun, dar inexistent…

Craiova e la 10 puncte de lider, deşi la un moment dat era o echipă care părea în pole-position pentru a ataca chiar titlul. Rezultatele, însă, au fost total aiurea în play-off, singura victorie fiind obţinută în urma unui meci total neconvingător, la Viitorul, când au câştigat surprinzător şi nemeritat, în minutele de prelungire, după ce s-au apărat toată partida. Forma jucătorilor e în cădere liberă, Andrei Ivan fiind cel mai bun exemplu. În plus, Gustavo, cum spune şi Gigi Mulţescu, rupe barele la antrenamente, dar joacă „oficial” degeaba, iar Măzărache e inexistent. Şi cu asta am spus totul despre linia de atac a oltenilor. Băluţă e singurul jucător ofensiv care mişcă, însă, ajutat doar de Bancu din când în când, nu are cum să „împingă” tot timpul echipa. Aşa că oltenii par că se vor concentra pe Cupă acum, pentru că de-acolo pot evita câteva tururi preliminare de Europa League.

  1. ASTRA 23 de puncte

Bătrâni şi blazaţi

Astra e, de departe, perdanta sezonului. Trupa lui Şumudică a prins in extremis play-off-ul după o serie fantastică de 8 meciuri fără înfrângere, însă acum a „legat” 3 bătăi consecutive, care au adus-o în postura de „lanternă” a mini-campionatului format din primele 6 echipe. Lipsa principală a Astrei e clar Alibec, atacantul pe care era axat jocul giurgiuvenilor. Fără el, Astra a încercat să se bazeze pe Budescu şi Teixeira, dar decarul fără Alibec pare ca prăjitura fără frişcă, în timp ce mijlocaşul portughez îşi arată clar vârsta, la fel ca şi Daniel Niculae. Practic, valorile Astrei sunt blazate şi prăfuite, iar echipa are un număr surprinzător de mare de jucători trecuţi bine de 30 de ani (Lovin, Morais, Seto). Iar tinerii nu sunt la nivelul lor, Ioniţă sau Balaure fiind doar nume care promit momentan.

„E greu să ne mai ia cineva titlul acum. Suntem la mâna noastră şi avem forţa să rezistăm. Vreau să iau 7, 8, 9 jucători pentru Liga Campionilor. O să iau tot ce e mai bun din play-off. O să iau de la Craiova, de la Dinamo, de la Astra, o să iau doi jucători şi de la Gică, de la Viitorul” (Gigi Becali)

4 victorii în 5 meciuri are FCSB în play-off, faţă de 6 în toate cele 10 etape ale play-off-ului de anul trecut. Golaverajul este exact la jumătate, 9-4, în comparaţie cu finalul sezonului trecut, 18-8

Cum a fost anul trecut

În sezonul trecut, Învierea a fost în noaptea dintre 30 aprilie şi 1 mai şi cum Liga 1 s-a terminat foarte devreme din cauza Turneului Final al Campionatului European, în primele două zile ale Sărbătorilor Pascale s-a jucat penultima etapă a play-off-ului. Şi, cum îi place lui Gigi Becali să spună, campioana s-a stabilit chiar în prima zi de Paşte. Numai că aceea era Astra! Trupa lui Marius Şumudică tocmai devenise matematic deţinătoarea titlului (fără să joace meciul ei din runda respectivă!) după egalul Stelei, 1-1 cu Pandurii pe „Arena Naţională” în seara lui 1 mai. Avea 42 de puncte faţă de cele 39 ale Stelei cu o etapă înainte de final şi avantaj în meciurile directe (3-1 la victorii în sezonul 2015-2016), ca să nu mai amintim partida nejucată cu Dinamo, aşa că nu mai putea fi „detronată”. După o noapte de pomină, ca să nu spunem direct de beţie, cu „euforia” în cap, dar nu şi în ghete, Astra eutanasia „câinii” lui Mircea Rednic cu 4-2, după ce fusese condusă cu 1-0 şi 2-1 şi urma a doua noapte de petrecere… Ultima etapă s-a jucat doar pentru statistică, Astra a pierdut cu 0-2 la Pandurii, Steaua a cîştigat cu 4-1 la Târgu Mureş, dar primele două locuri fuseseră bătute în cuie. Trebuie amintit că a mai fost o partidă care a contribuit, poate la fel de… decisiv, dacă ne permiteţi licenţa, în lupta pentru titlu. S-a jucat mai devreme, pe 16 aprilie, când Ferndando Varela a îngropat şansele Stelei, fâcând două penalty-uri la meciul direct cu Astra de la Giurgiu, transformate de Găman şi… Alibec.

Clasamentul înainte de Paşte 2016

  1. Astra 8 6      1      1      16-5  45 p
  2. Steaua 8 5      2      1      13-6  39 p
  3. Pandurii 8 2 5      1      9-6    35 p
  4. Dinamo 8 2      5      1      5-10  35 p
  5. Viitorul 8 0      2      6      5-17  25 p
  6. ASA 8 0      3      6      6-14  22 p

Etapa 9 (1-2 mai)

Steaua – Pandurii 1-1

Astra – Dinamo 4-2

Viitorul – ASA 6-1

Etapa 10 (6-10 mai)

Dinamo – Viitorul 3-3

Pandurii – Astra 2-0

ASA – Steaua 1-4

Clasamentul înainte de Paşte 2017

  1. FCSB 5 4      0      1      9-4    36 p
  2. Viitorul 5 2      2      1      5-3    34
  3. Dinamo 5 2      2      1      5-3    29 p
  4. CFR Cluj* 5 2      1      2      7-7    29 p
  5. CS U Craiova 5 1      2      2      2-5    27 p
  6. Astra 5 0      1      4      4-10  23 p

* Echipă penalizată cu 6 puncte în sezonul regulat

Corecţii la înjumătăţirea punctelor după sezonul regulat:

FCSB – 24 p

Viitorul – 26 p

Dinamo – 21 p

CFR Cluj – 22 p

CS U Craiova – 22 p

Astra – 22 p

Cu cine mai au de jucat

FCSB: CFR Cluj (d), Viitorul (a), Dinamo (d), Astra (d), CS U Craiova (a)

Viitorul: Dinamo (d), FCSB (d), Astra (a), CS U Craiova (d), CFR Cluj (a)

Dinamo: Viitorul (a), CS U Craiova (d), FCSB (a), CFR Cluj (d), Astra (a)

CFR Cluj: FCSB (a), Astra (d), CS U Craiova (a), Dinamo (a), Viitorul (d)

CS U Craiova: Astra (a), Dinamo (a), CFR Cluj (d), Viitorul (a), FCSB (d)

Astra: CS U Craiova (d), CFR Cluj (a), Viitorul (d), FCSB (a), Dinamo (d)