Sport

A început BALUL! Cine are cele mai mari şanse SĂ IA TITLUL!

Noul sistem competiţional, transferurile iernii şi diferenţa mică de puncte din clasament fac ca sezonul care porneşte azi să fie cel mai atractiv din ultimii ani....
13.02.2016 | 00:03
A inceput BALUL Cine are cele mai mari sanse SA IA TITLUL
ADVERTISEMENT

Noul sistem competiţional, transferurile iernii şi diferenţa mică de puncte din clasament fac ca sezonul care porneşte azi să fie cel mai atractiv din ultimii ani.

Un sezon care aduce cel puţin 4 derby-uri Dinamo – Steaua, pentru că mai este „şansa” finalei din Cupa Ligii, nu poate fi decît interesant. În plus, ni se oferă în premieră sistemul play-off / play-out. Punctele înjumătăţite şi rotunjite în sus (26 în loc de 25,5 pentru 51 la finalul primelor 26 de etape) asigură un plus mare de atractivitate, pentru că dacă în sistemul trecut liderul se ducea la 10 puncte de locul secund era campioană, acum cele 10 puncte „reduse” la 5 conferă şanse considerabil mai mari „urmăritoarelor” şi, implicit, un grad de interes sporit.

Astra, Viitorul, Dinamo, Steaua, Pandurii şi ASA Tîrgu Mureş, în ordinea clasamentului, sînt cele 6 echipe care se vor bate pentru titlul de campioană în play-off. Loturile lor sînt sensibil modificate faţă de finalul sezonului din 2015. Mai mulţi au plecat, dar venirile sînt mai „grele” ca nume (dar şi ca vîrstă!). FANATIK vă oferă o analiză a fiecărei pretendente la cununa cu lauri a campionatului cu numărul 98 din fotbalul românesc.

ADVERTISEMENT

ASTRA

Marea perdantă

Nu prin prisma transferurilor, pentru că Şumudică a declarat că „ne-am atins obiectivul în cantonamentele efectuate. Sigur că plecarea lui Budescu este o mare pierdere, însă îi avem pe Boldrin şi Teixeira care pot să îl înlocuiască. Am închis campania de transferuri pe plus. Au venit Boudjemaa, Scarlatache şi Seto, exact ce ne-am propus ca să ne acoperim în banda dreaptă dacă pleacă şi Enache”. Problema cea mai mare a liderului este locul de unde vin hotărîrile şi banii. Adică, închisoarea de unde Ioan Niculae tot încearcă, fără succes deocamdată, să scape. Şi asta costă. Îi costă pe toţi.

Lung jr. – Queiros, Găman, Geraldo, Morais – Seto, Boldrin – Boudjemaa, Teixeira, De Amorim – Alibec

 

VIITORUL

Marea surpriză

Gică Hagi visează cu ochii deschişi. După jucătorii la care a renunţat, s-ar zice că nu-i aşa, dar citiţi echipa probabilă. Parcă, parcă după Steaua este cea mai promiţătoare. Şi nu uitaţi un amănunt foarte important: nu joacă sub presiune. Tot ce urmează este ca un bonus, oricum şi-au depăşit obiectivul. Antrenor priceput la jucători, dar şi la vorbe, Ionuţ Popa spunea pe la sfîrşitul lui ianuarie: „Cel mai mare cîştig la ora actuală este Gică Hagi cu Academia lui. Ar trebui felicitat, este de admirat pentru tot ce a făcut acolo”.

ADVERTISEMENT

Pecanha – Benzar, Boli, Goulon, Cr. Ganea – R. Marin, I. Filip, De Lucas – Nicoliţă, Cernat, Fl. Tănase

 

DINAMO

Marea întrebare

Va reuşi să facă Rednic din lotul său cîrpit bici? Pentru că ce a adus Dinamo, a adus exclusiv pe mîna antrenorului. Fără nici un ban de la patron. Negoiţă a terminat, probabil, „sacul” pentru ieşirea din insolvenţă şi l-a lăsat pe Rednic să (re)dreseze „haita” cum o putea. Cu multă vorbă şi „caş” deloc. În pregătiri, Hanca şi Batin au părut singururele plusuri, dar şi Lazăr sau Ekeng pot urca. „Pescarul” Bartalsstovu a ajuns cel mai titrat jucător din lot şi asta spune multe.

Cerniauskas – Hanca, Marc, Mevlja, Filip – Anton, Ekeng – Rotariu, Palic, Batin – Gnohere

 

STEAUA

Marea favorită

Au plecat mulţi, dar au venit piese „grele”, care conferă campioanei premisele unui sezon reuşit spre al patrulea titlu consecutiv. Majoritatea specialiştilor consideră că Steaua are cel mai bun lot din ultimii 30 de ani! Enache poate fi al 12-lea transfer, care ar rezolva şi problema fundaşului dreapta, acolo unde soluţiile sînt Râpă şi Papp, ultimul fiind, totuşi, apărător central.

ADVERTISEMENT

Niţă – Papp, Tamaş, Varela, Toşca – Pintilii – Popa, Stanciu, Chipciu, Hamroun – Marica

 

PANDURII

Marea constantă

Adică nici n-a prea dat, nici n-a prea luat. Minusul Momcilovic a fost suplinit de plusul care poate fi Antal sau Acsinte (nu vorbim post pe post). Trupă solidă, citiţi echipa probabilă, Săpunaru, Acsinte, Antal, Nistor, Răduţ, Hora, fotbalişti. Problema Pandurilor vine de la stadion. E greu să n-ai „cazarma” ta. Toată ziua pe drumuri nu se pierde doar timp. Chiar dacă e şi valoare, şi ambiţie în lot şi pe banca tehnică. Rămîne un pericol pentru oricare adversar.

Mingote – Unguruşan, Săpunaru, Bunoza, Acsinte – Ropotan, Droppa – Antal, Nistor, Răduţ – Hora

 

ASA TÎRGU MUREŞ

Marea provocare

Asta este venirea surprinzătoare a lui Adrian Mutu: marea provocare. În primul rînd pentru el, dar şi pentru Petre Grigoraş. Care are un „vestiar” greu. Cu „personalitate”. Dacă va şti să o canalizeze numai spre fotbal, ASA poate surprinde. Dacă nu, va trebui să admită că „Briliantul” are, totuşi, pe lîngă talent, 37 de ani. Nimeni nu-i poate contesta valoarea, dar mulţi nu cred că mai poate face faţă nici în Liga 1.

ADVERTISEMENT

Stăncioiu – Velayos, Constantin, Gonzalez, Balic – Mureşan, Brandan – Jazvic, Voiculeţ, Mutu – Ţucudean

 

PLAY-OUT

Jale mare la retrogradare

În turneul „disperaţilor” e jale mare la retrogradare. Petrolul a dat drumul la 10 jucători, dar a adus „cu toptanu’”, nu mai puţin de 13, majoritatea străini. Schumacher va încerca imposibilul cu o echipă practic nouă. Pe lîngă deficitul de puncte, mai trebuie să lupte şi cu situaţia financiară dezastruoasă. Petrolul este la un pas de faliment şi patronul Capră nu vrea să vîndă echipa nici în ruptul capului. Voluntariul se poate lăuda cu două veniri de marcă: preşedintele Dumitru Dragomir şi antrenorul Ionel Ganea. Primul a reuşit să aducă nu numai „experienţa” sa, dar şi ceva jucători, al doilea a reuşit să aducă disciplna „militărească”, prima „victimă” fiind veteranul Daniel Pancu. Per total, pornesc pe plus. Concordia şi-a devalizat lotul, 11 jucători out, n-a adus cine ştie ce, dar se poate lăuda cu bielorusul Milevski şi Feussi capi de listă. Îi va fi greu să evite cel puţin barajul. ACS Poli Timişoara va oscila între a fi şi a nu fi după o iarnă liniştită. CFR Cluj va avea zile grele, n-a dat, n-a luat, dar este la un pas de o nouă depunctare care i-ar putea fi fatală. FC Botoşani a pierdut ceva, Batin, Acsinte, R. Costin, iar la veniri nu se remarcă decît Matulevicius cît decît, dar acolo e profesorul Pustai care poate rezolva problema. CS U Craiova pare pe minus, au plecat Bălgrădean, Bawab, Fefelea şi Curelea, a venit… antrenorul Daniel Mogoşanu, nu îi va fi prea moale. CSMS Iaşi se poate lăuda cu Onduku, Lulaku şi Andrei Cristea, plecările fiind nesemnificative, şi încă mai speră la play-off, dar de la dorinţă la putinţă e cale lungă.

 

PROGRAM

Săptămîna „mare”: trei finale!

Primăvara campionatului va consta din ultimele 3 etape ale sezonului regulat plus cele două părţi care stabilesc campioana şi retrogradatele: play-off (locurile 1-6) şi play-out (locurile 7-14). Prima etapă de anul acesta, etapa 24, este programată pe 13-15 februarie. Vor urma ultimele două etape din returul Ligii 1, după care, între 5 martie şi 7 mai, se vor juca turneele finale amintite mai sus. Locurile 1 şi 2 din play-off se califică în Liga Campionilor (turul 3 preliminar tabloul campioanelor, respectiv turul 3 preliminar tabloul noncampioanelor), locurile 3 şi 4, plus cîştigătoarea Cupei României merg în Europa League (turul 3, turul 2, respectiv turul 3 preliminar). Locurile 7-14 din sezonul regulat se duc în play-out. La final, locurile 13-14 retrogradează, iar echipa de pe locul 12 dă baraj cu cîştigătoarea barajului locurilor 2 din cele două serii de Liga 2. Campionatul se termină pe 7 mai, mai devreme decît în anii trecuţi, ca să-i permită echipei naţionale să preia jucătorii pentru Campionatul European din Franţa. Finala Cupei Ligii va fi pe 11 mai, iar a Cupei României, pe 14 mai.

 

„Steaua ia campionatul la pas, nimeni nu-i va sta în cale! Nu are rivală în Liga 1 la ora actuală. Reghecampf are la dispoziţie cel mai bun lot de după 1986. Are foarte multe soluţii, o echipă de top” (Ionuţ Popa)

 

„Steaua are în acest moment cel mai puternic lot din ţară şi nu neapărat datorită faptului că a transferat nişte nume importante în fotbalul românesc. Datorită faptului că se investeşte foarte mult acolo şi este o stabilitate financiară. Bineînţeles, şi pentru că are un antrenor foarte bun” (Claudiu Niculescu)

 

1,90 este cota cu care este creditată Steaua pentru al 4-lea titlu consecutiv

7,45 este cota pentru ca Dinamo să cîştige campionatul

ADVERTISEMENT