News

Titularizare 2020. Concursul a fost deblocat. Președintele Iohannis a promulgat legea

02.07.2020 | 14:09
Titularizare 2020 Concursul a fost deblocat Presedintele Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a  promulgat legea prin care este  permisă organizarea examenului de titularizare pentru profesori și pe durata stării de alertă. Examenul de titularizare în învățământ fusese blocat printr-un ordin al ministrului Educației, Monica Anisie, în data de 18 mai.

Deblocarea este prevăzută în Legea de aprobare a OUG 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcționare a sistemului de învățământ.

ADVERTISEMENT

Textul ordonanței a fost modificat în Senat astfel încât să fie ridicată interdicția organizării concursului de  titularizare pe durata stării de alertă.

Titularizarea, permisă prin votul Senatului

Pe 23 iunie, senatorii au adoptat amendamentul senatorului PSD Mihnea Costoiu, prin care examentul de titularizare a fost exceptat de la interdicția stabilită anterior prin ordinul ministrului  Monica Anisie.

ADVERTISEMENT

Pe durata stării de alertă, în instituțiile şi autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. 1 și 2, precum şi la art. 11 si 12, precum şi posturile de predare vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și a posturilor și funcţiilor vacante din instituțiile de învățământ superior, institutele de cercetare, Academia Română și academiile de ramură”, prevede forma adoptată de către Senat și promulgată astăzi de către Klaus Iohannis.

Titularizarea presupune, practic angajarea profesorilor în școli, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a primi dreptul de a preda în respectiva unitate de învățământ, aceștia trebuie să obțină cel puțin nota 7 atât la examenul scris, cât și în urma inspecției la clasă în profilul postului.

ADVERTISEMENT

Pentru posturile de suplinitori, care presupun angajarea pe o perioadă determinată, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre cele două probe.

Conform Hotărârii Guvernului nr. 394/2020 din 18 mai 2020, pe întreg teritoriul țării a fost instituită starea de alertă, iar prin Hotărârea de Guvern nr. 476/2020 din 16 iunie 2020, s-a prelungit starea alertă. Astfel, rămân în vigoare dispozițiile art.27, alin.3 din Legea 55/2020, articol potrivit căruia „pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice, se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante”, se arăta într-un comunicat din 18 iunie al Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Precizăm faptul că imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul Educației și Cercetării va dispune reluarea acestor activități, care se vor realiza conform unui calendar aprobat prin ordin al ministrului Educației și Cercetării“, mai  preciza sursa citată.

ADVERTISEMENT