News

TMK Artrom Slatina a dat în judecată ANAF și cere deblocarea conturilor. Compania, aflată pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei

TMK-Artrom, companie din Slatina supusă măsurilor restrictive adoptate de România împotriva Rusiei, a dat în judecată ANAF și pe președintele instituției.
05.04.2022 | 09:08
TMK Artrom Slatina a dat in judecata ANAF si cere deblocarea conturilor Compania aflata pe lista sanctiunilor impotriva Rusiei
TMK Artrom, compania rusului Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, are conturile blocate / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Compania românească TMK Artrom, aparținând consorțiului TMK Steel Holding United, a contestat în instanță ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală prin care fondurile societății au fost înghețate. Decizia a dus la paralizarea activității firmei și la mișcări sindicale de amploare la fabricile grupului TMK din Slatina şi Reşiţa.

TMK Artrom contestă ordinul de blocare a conturilor

Procesul a fost înaintat de compania TMK Artrom pe 31 martie 2022, la o săptămână după ce ANAF a anunțat măsurile împotriva societății. Acțiunea a ajuns pe rolul Curții de Apel București, la secția IX contencios administrativ și fiscal, iar primul termen a fost fixat pentru data de 12 aprilie 2022.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii martie, Agenția Națională de Adminsitrare Fiscală a anunțat că a blocat conturile a trei companii controlate de o persoană fizică aflată pe lista sancțiunilor dispuse la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre TMK Artrom, TMK Assets și TMK Europe GMBH.

Persoana la care face referire ANAF este Dmitry Alexandrovich Pumpyansky, unul din oligarhii considerați apropiați ai președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

Derogare pentru plata salariilor angajaților de la TMK Artrom

Prin ordinul semnat de președintele ANAF, fiscul a înghețat ”toate fondurile și resursele care aparțin, se află în proprietate ori în posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora”.

Pe de altă parte, ANAF a admis o derogare pentru efectuarea de plăți esențiale, pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de stat.

ADVERTISEMENT

Cu toate că decizia ANAF a venit abia acum două săptămâni, conturile companiei TMK Artrom au fost blocate de mai bine de o lună, susțin reprezentanții confederației Cartel Alfa, lucru care a dus la neplata drepturilor salariale a peste 2.300 de angajați ai firmei.

„La data de 10.03.2022, conturile bancare deţinute de către societatea Tmk Artrom au fost blocate (…), astfel că la data de 15.03.2022, unitatea Tmk Artrom S.A. cu puncte de lucru in Slatina, judeţul Olt, şi Reşita, judetul Caraş-Severin, a fost în imposibilitatea de a plăti salariile angajaţilor români care lucrează în aceste unităţi şi orice alte plăţi”, au declarat reprezentanții sindicali.

ADVERTISEMENT

Conducerea TMK Artrom nu a comentat public decizia

Mai multe proteste, la care au participat peste 500 de siderurgiști, au avut loc la poarta întreprinderii de la Reșița. Aceștia au cerut deblocarea conturilor TMK Artrom și au arătat că nu sunt de acord cu decizia guvernului de a trimite în șomaj tehnic angajații firmei.

Contactată de FANATIK, conducerea companiei TMK Artrom nu a comentat pe marginea situației actuale a companiei și nici în legătură cu acțiunea în instanță împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Cine este oligarhul care controlează compania de la Slatina

TMK Artrom SA este o societate pe acțiuni înregistrată în Slatina, înființată în anul 1982. Firma este specializată în producția de țevi fără sudură, pentru utilizările industriale, inclusiv pentru industria energiei mecanice sau de automobile. În prezent, TMK-Artrom este controlată de TMK Europe GMBH, o companie din grupul magnatului rus Dmitry Alexandrovich Pumpyansky. Acesta ar fi demisionat însă din calitatea de administrator şi şi-ar fi transferat acţiunile de la compania din Cipru către persoane nesancţionabile.

Pumpyansky a intrat pe lista celor oameni de afaceri ruși supuși sancțiunilor internaționale. Pe 24 februarie, magnatul, alături de alți 36 de afaceriști, s-ar fi întâlnit cu Vladimir Putin și cu alți membri ai guvernului rus, pentru a discuta impactul acțiunilor întreprinse în urma sancțiunilor occidentale.

Una din acuzațiile la adresa Dmitry Alexandrovich Pumpyansky venite din partea comunității internaționale este că acesta ar furniza o sursă substanțială de venit guvernului Rusiei.

ADVERTISEMENT