Sport

Toată planeta plânge după Pele! „O Rei” și-a prevestit sfârșitul: „Simţea că va pleca dintre noi”

Fotbaliști, cluburi și personalități din toată lumea deplâng dispariția lui Pele. Brazilianul a murit la 82 de ani din cauza cancerului de colon.
02.01.2023 | 12:06
Toata planeta plange dupa Pele O Rei sia prevestit sfarsitul Simtea ca va pleca dintre noi
Toată planeta plânge după Pele! Neymar, Cristiano Ronaldo sau Mbappe, în lacrimi după moartea triplului campion mondial: „Odihnește-te în pace, Rege”. FOTO: Twitter @classicshirts
ADVERTISEMENT
02-01-2023
10:06

Pele simțea că va muri. Ce i-a transmis surorii sale

Maria Lucia, sora lui Pele, a declarat că, pe 21 decembrie, a fost la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, unde legendarul fotbalist era internat, şi a spus că acesta „simţea” că se apropie sfârşitul.

„Am fost cu el în 21 decembrie. Era foarte calm, am vorbit puţin, dar deja mi-am dat seama că simţea, ştia că va pleca. Era foarte credincios, spunea: Totul este în mâinile Domnului. Şi i-am spus: Este adevărat, El ştie când e momentul””, a mărturisit Maria Lucia, în presa braziliană.

În schimb, mama lui Pele, Celeste, în vârstă de 100 de ani, nu ştie că fiul ei a murit: “Nu ştie nimic. E în lumea ei. Deschide ochii când pomenesc de el, dar nu îşi dă seama ce spun”, a afirmat Maria Lucia, în vârstă de 78 de ani.

Cortegiul funerar cu sicriul lui Pele va trece marţi, 3 ianuarie, prin faţa casei în care locuieşte mama lui Pele, în vârstă de 100 de ani.

31-12-2022
13:49

Klopp, mesaj emoționant la moartea lui Pele

Managerul echipei Liverpool, Jurgen Klopp, a avut un mesaj emoționant după moartea marelui Pele.

”Indiferent ce-mi vor spune pe viitor, Pele a fost cel mai bun. Nu-l voi uita. Și ca creștin, cred că nu s-a terminat pentru el. Acum va juca fotbal pe un stadion minunat cu jucători fantastici din trecut”, a declarat germanul, conform Marca.

Klopp l-a cunoscut pe Pele la un eveniment din 2006 când i-a fost prezentat de o altă legendă a fotbalului, Franz Beckenbauer. Atunci, Pele i-a dăruit de ziua lui un tricou al Braziliei cu numărul 10.

”Amândoi mi-au arătat că, dacă ești cea mai faimoasă persoană de pe planetă, poți fi totuși un tip complet normal. A fost o lecție, ceva ce nu voi uita niciodată”, a mărturisit antrenorul german.

30-12-2022
19:10

Platini și-a luat rămas bun de la idolul Pele

Fostul mare fotbalist francez Michel Platini a avut un mesaj cutremurător la moartea legendarului Pele, despre care a spus că a fost idolul copilăriei sale.

”El a fost Monsieur Football, istoria fotbalului, el a descoperit fotbalul, tot fotbalul. În 1970, aveam 15 ani şi am crescut cu figura lui în minte. Tatăl meu îmi vorbea despre Pele şi la şcoală am început să mă semnez cu Peleatini.

Sunt foarte, foarte emoţionat. Era parte din viaţa mea, din istoria mea. Era Pele, parte a visurilor mele”, a declarat fostul mare mijlocaș francez.

30-12-2022
17:52

Putin a reacționat după moartea lui Pele

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis condoleanţe omologului său brazilian Jair Bolsonaro după moartea lui Pele.

”Datorită talentului său, abilităţilor sale unice, jocului său fascinant şi frumos, fotbalul a devenit jocul preferat de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv în Rusia.

Am avut plăcerea de a discuta cu acest om remarcabil şi voi avea pentru totdeauna cele mai bune amintiri despre el”, a spus Putin într-o telegramă de condoleanţe adresată preşedintelui în exerciţiu al Braziliei, Jair Bolsonaro.

30-12-2022
16:50

Guardiola, mesaj de adio pentru Pele

Managerul lui Manchester City, Josep Guardiola, a vorbit la superlativ despre marele Pele și crede că povestea brazilianului va dăinui etern în fotbal.

”În numele lui Manchester City, cele mai mari condoleanţe pentru familia şi prietenii săi. Fotbalul este fotbal datorită unor asemenea oameni.

Neymar a spus un lucru mare, că înainte de Pele numărul 10 era doar un număr, iar după aceea a devenit ceva special. Fiecare jucător de top a vrut să poarte tricoul cu numărul 10 la echipa sa.

Ce a făcut pentru fotbal este acolo şi va rămâne mereu. Este ca un film bun, moştenirea rămasă după mulţi ani. Vorbim şi acum despre el ca despre un film bun sau o carte bună fiindcă a fost atât de bun.

Cred că Pele, Maradona, Cruyff, Messi, Beckenbauer, Cristiano Ronaldo – acest tip de jucători vor exista pentru totdeauna, vor fi eterni. Au făcut multe lucruri în mulţi ani pe teren şi în afara lui, cu echipele lor de club şi naţionalele lor.

Acest tip de jucători face din afacerea noastră, munca noastră, meseria noastră, oricum vrei să spui, un loc mai bun pentru că ce au produs ei, ce am văzut la Cupa Mondială, ceea ce poate produce o echipă poate schimba 48 de milioane de oameni, poate schimba ţara. Este incredibil”, a declarat Guardiola.

30-12-2022
13:05

Gianni Infantino, mesaj lacrimogen la moartea lui Pele: „Ziua care nu am fi vrut să vină vreodată”

Printre cei care și-au exprimat regretul pentru dispariția lui Pele s-a numărat și Gianni Infantino, președintele FIFA. Acesta și-a luat „la revedere” de la starul brazilian printr-un mesaj video, postat pe contul de Instagram.

„Pentru oricine iubeşte frumosul joc, aceasta este ziua care nu am fi vrut să vină vreodată. Ziua în care l-am pierdut pe Pele. «O Rei» a fost unic în multe privinţe. A fost singurul jucător care a câştigat de trei ori Cupa Mondială, iar talentul şi imaginaţia lui sunt incomparabile. Pele a făcut lucruri pe care niciun alt jucător nu le-ar fi visat, cum ar fi celebra fentă din semifinala Cupei Mondiale FIFA din 1970, cunoscută sub numele de «cursa lui Pele».

Sau golul marcat în finala Cupei Mondiale FIFA din 1958, la vârsta de 17 ani, aruncând mingea peste un fundaş şi şutând din voleu în plasă. Văzându-l cum vrea să străpungă aerul în semn de sărbătorire a golului este una dintre cele mai emblematice imagini din sportul nostru şi o parte integrantă a istoriei noastre. De fapt, deoarece fotbalul la TV era încă în stadiu incipient la acea vreme, am văzut doar mici fragmente din ceea ce era capabil.

Cel mai important, «Regele» a urcat pe tron ​​cu zâmbetul pe buze. Fotbalul putea fi brutal pe atunci, iar Pele a fost deseori faultat. Dar, dacă a ştiut să se apere, a fost mereu un sportiv exemplar, cu un real respect faţă de adversari. Am avut imensul privilegiu de a-l întâlni de mai multe ori. În 2016, deja în calitate de preşedinte FIFA, am fost alături de el la premiera filmului său, care mi-a amintit când stăteam lângă tatăl meu, în 1981, când m-a dus să vad «Drumul spre victorie» în care Pele a jucat alături Sylvester Stallone şi alţi actori celebri.

Aveam 11 ani şi tatăl meu mi-a spus ce mare jucător este Pele. Golul fantastic pe care l-a marcat în acest film a fost singura modalitate, la acea vreme, de a vedea talentul său incredibil. Momentele petrecute cu el vor rămâne pentru totdeauna în memoria mea şi în inima mea. Pele avea o prezenţă magnetică şi, când erai cu el, restul lumii se oprea. Viaţa lui nu este doar despre fotbal. El a schimbat percepţiile în bine în Brazilia, America de Sud şi în întreaga lume. Moştenirea lui este imposibil de rezumat în cuvinte.

Familiei şi prietenilor săi, CBF, Braziliei şi tuturor fanilor de fotbal care l-au iubit atât de mult, îmi ofer sincerele condoleanţe. Astăzi cu toţii plângem pierderea prezenţei fizice a dragului nostru Pele, dar el a obţinut nemurirea cu mult timp în urmă şi, astfel, va fi cu noi pentru veşnicie”, a transmis Infantino prin intermediul rețelelor de socializare.

30-12-2022
10:46

Joe Biden, președintele SUA: „A reprezentat povestea a ceea ce este posibil!”

Printre cei care au dorit să-și aducă un ultim omagiu celui care a fost legendarul fotbalist Pele s-a numărat și Joe Biden, președintele SUA.

„Pentru un sport care reuneşte lumea ca nimic altcineva, ascensiunea lui Pelé de la începuturi umile la legendă a fotbalului reprezintă povestea a ceea ce este posibil. Astăzi, gândurile mele şi ale lui Jill se îndreaptă către familia lui şi toţi cei care l-au iubit”, a postat președintele Biden pe contul oficial de Twitter.

29-12-2022
22:15

Gest superb din partea celor de la NASA

Nici măcar NASA nu a rămas indiferentă la dispariția lui Pele. Administrația Națională Aeronautică și Spațială i-a „dedicat” o întreagă galaxie lui „O Rei”.

„Marcăm trecerea în neființă a legendarului Pele, cunoscut de mulți drept regele ‘jocului frumos’. Această imagine a unei galaxii spirale din constelația Sculptor arată culorile Braziliei”, a fost mesajul postat de NASA.

29-12-2022
21:48

Erling Haaland, reacție emoționantă după decesul lui Pele

Mesajele de regret după moartea lui Pele au curs cu zecile de mii, iar printre starurile fotbalului care și-au arătat compătimirea se numără și norvegianul Erling Haaland, vedeta din atacul lui Manchester City.

Acesta a avut nevoie de doar 11 cuvinte pentru a-și exprima regretul pentru trecerea în neființă a „Regelui Fotbalului”. „Tot ce vezi la orice jucător, Pele a făcut primul. RIP”, a postat Erling Haaland pe contul de Insta Story.

haaland-pele
Mesajul lui Haaland la moartea lui Pele

Întreaga planetă este în doliu, nu doar fotbalul. Superstaruri precum Neymar, Cristian Ronaldo sau Mbappe, dar și șefi de stat precum Emmanuel Macron au reacționat după moartea legendarului Pele.

Superstarurile fotbalului mondial și personalități de pe întreaga planetă deplâng moartea lui Pele

Printre primele nume uriașe din fotbal care au reacționat la trecerea în neființă a lui Pele a fost nimeni altul decât Neymar, cel care l-a avut drept idol pe singurul jucător din istorie cu trei titluri mondiale în palmares.

ADVERTISEMENT

„Înaintea lui Pele, 10 era doar un număr. Am citit această frază undeva, la un moment dat în viața mea. Dar această propoziție frumoasă este incompletă. Aș spune că înainte de Pele fotbalul era doar un sport. Pele a schimbat totul.

A transformat fotbalul în artă, în divertisment. A dat glas celor săraci, negrilor și mai ales, a dat vizibilitate Braziliei. Fotbalul și Brazilia și-au ridicat statutul datorită Regelui! A plecat, dar magia lui Rămâne. Pele este pentru totdeauna!”, a scris Neymar, pe Instagram.

ADVERTISEMENT

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Pele a fost idol și pentru Kylian Mbappe. Despre francez s-a spus de-a lungul timpului că seamnă izbitor de mult cu legendarul fotbalist brazilian. Golgheterul de la World Cup 2022 a transmis și el un mesaj emoționant pe rețelele de socializare.

„Regele fotbalului ne-a părăsit, dar moștenirea sa nu va fi uitată niciodată. Odihnește-te în pace, Rege!”, a scris, îndurerat, Kylian Mbappe, pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Cristiano Ronaldo, după moartea lui Pele: „Un simplu ‘la revedere’ nu va fi suficient niciodată”

Nici Cristiano Ronaldo nu l-a uitat pe Pele. Lusitanul și-a exprimat durerea pe Instagram printr-un mesaj în portugheză, limbă vorbită și în Brazilia. La fel ca toți ceilalți mari fotbaliști autohtoni, cvintuplul Balon de Aur consideră că sud-americanul a fost cu adevărat „Regele”.

„Sincere condoleanțe întregii Brazilii și în special familiei Edson Arantes do Nascimento. Un simplu ‘la revedere’ eternului Rege Pele nu va fi suficient niciodată pentru a exprima durerea pe care o îmbrățișează acum întreaga lume a fotbalului. O inspirație pentru atâtea milioane, o referință ieri, astăzi și pentru totdeauna.

ADVERTISEMENT

Dragostea pe care mi-a arătat-o mereu a fost răsplătită în fiecare moment pe care l-am împărtășit chiar și de la distanță. El nu va fi uitat niciodată și amintirea lui va rămâne veșnică în fiecare dintre noi iubitorii de fotbal. Odihnește-te în pace, Rege Pele”, a scris Cristiano Ronaldo, pe Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

Și „originalul” Ronaldo și-a luat adio de la Pele, care s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani într-un spital din Sao Paolo. Fiica sa, Kelly Nascimento, a postat pe rețelele de socializare o ultimă fotografie cu tatăl său în viață.

„Unic. Cool. Tehnic. Creativ. Perfect. Nu mai este altul ca el. Unde a ajuns Pele, a rămas. Fără să părăsească vreodată vârful, ne părăsește astăzi. Regele fotbalului, singurul cel mai mare din toate timpurile. Lumea e în doliu. Tristețea despărțirii s-a amestecat cu imensa mândrie a istoriei scrise.

Ce privilegiu să te urmez, prietene, Talentul tău este o școală pe care ar trebui să o urmeze fiecare jucător. Moștenirea ta va transcende generațiile. Și ea va rămâne vie. Astăzi și întotdeauna, te sărbătorim. Mulțumesc, Pele. Odihnește-te în pace!”, a scris Ronaldo, pe Instgram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ronaldo (@ronaldo)

Cum a reacționat Lionel Messi

Pele este singurul fotbalist din istorie cu trei titluri mondiale. Iarna acesta, Lionel Messi l-a cucerit și el pe primul. După moartea brazilianului, superstarul argentinian a transmis un mesaj scurt, dar sugestiv.

„Odihește-te în pace, Pele”, a fost mesajul lui Lionel Messi, care însoțea două fotografii cu el și Pele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Microbist înrăit, președintele Franței, Emmanuel Macron, deplânge și el disparița lui Pele: „Jocul. Regele. Eternitate”, a scris Macron, pe Twitter.

Cum a reacționat Santos

Pele și-a petrecut aproape întreaga carieră la Santos. Legenda „Carioca” a jucat nu mai puțin de 18 ani pentru clubul brazilian, care i-a adus un ultim omagiu. Pe contul oficial de Twitter, Santos a postat o fotografie cu o coroană și mesajul „Etern”.

Și cluburi uriașe din Europa, precum Real Madrid sau Manchester United, și-au luat la revedere la Pele.

„Real Madrid vrea să transmită condoleanțe familiei lui Pele, celor dragi lui, cluburilor unde a jucat, Federației Braziliene de Fotbal și tuturor suporterilor din Brazilia și din întreaga lume.

Legenda lui Pele va trăi pentru totdeauna în memoria celor care iubesc acest sport. Moștenirea lui îl transformă într-una dintre cele mai mari legende din fotbalul mondial”, a transmis Real Madrid prin intermediul unui comunicat.

„Odihnește-te în pace, Pele. Îți mulțumim pentru bucuria pe care ai adus-o fanilor fotbalului din întreaga lume”, a fost mesajul lui Manchester United.

Rivaldo, Casemiro sau Sergio Ramos, distruși și ei de dispariția lui Pele

Alți doi brazilieni sunt distruși de moartea celui care a fost Edson Arantes do Nascimento. „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt brazilian. Fotbalul nostru este cunoscut și respectat în întreaga lume pentru tot ce a făcut pe teren și asta nu se va uita niciodată. Sunt mândru că am jucat la două Cupe Mondiale cu numărul 10, pe care el l-a consacrat

Rege Pele, moștenirea ta este veșnică. Dumnezeu să binecuvânteze și să mângâie inimile membrilor familiei. Odihnește-te în pace, Rege Pele”, a scris Rivaldo, pe Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rivaldo Ferreira (@rivaldo)

„Odihnește-te în pace, Rege Pele! Îți mulțumesc pentru toată gloria pe care ai adus-o Braziliei și fotbalului. Moștenirea ta este veșnică”, a transmis Casemiro.

„Să vorbești despre o legendă este prea puțin. Pe scurt, Regele ne-a părăsit. Fotbalul își va aminti mereu de tine. Odihnește-te în pace, Pele. Să spui doar că a fost o legendă e blasfemie. Regele a dispărut”, a fost mesajul spaniolului Sergio Ramos.

  • 82 de ani avea Pele în momentul în care a murit
ADVERTISEMENT