Fotbal intern

Toate calculele promovării din Liga 2: cum poate termina Rapid pe locul 2. Azi este ziua decisivă

02.08.2020 | 10:41
Toate calculele promovarii din Liga 2 cum poate termina Rapid pe locul 2 Azi este ziua decisiva
ADVERTISEMENT

După 4 etape scurse din play-off-ul de promovare din Liga 2, lupta nu s-a încheiat. Niciuna dintre cele şase echipe nu este direct promovată, dar Petrolul nu mai are nicio şansă şi va evolua şi în sezonul viitor în Liga 2.

CS Mioveni s-a impus 1-0 pe ternul lui Turris şi depinde exclusiv de propriul rezultat pentru o promovare directă, iar FC Argeş a câştigat cu 2-1 la Ploieşti şi se află în aceeaşi situaţie.

ADVERTISEMENT

Putem avea parte de o premieră la nivelul campionatului românesc. În cazul în care CS Mioveni şi FC Argeş obţin 3 puncte în utima rundă, două echipe din acelaşi judeţ vor promova simultan în primul eşalon.

Programul ultimei runde

În ultima rundă, care este programată pentru duminică, 2 august, de la ora 18:30, avem următoarele trei partide:

ADVERTISEMENT
  • CS Mioveni – FC Petrolul
  • FC Rapid – Turris-Oltul Tunu Măgurele
  • FC Argeş – UTA Arad

Clasamentul după 4 etape

Clasamentul play-off-ului de Liga 2, cu o etapă înainte de final
Clasamentul play-off-ului de Liga 2, cu o etapă înainte de final

UTA Arad are nevoie de un punct în partida decisivă

În acest moment, UTA a acumulat 29 de puncte şi se află pe primul loc. Rezultatele în primele 4 runde au fost: 3-4 cu Turris (a), 1-1 cu Petrolul (a), 2-0 cu Mioveni (d) şi 1-2 cu Rapid (a). În ultimul meci, UTA joacă în deplasare pe terenul lui FC Argeş. Victoria lui FC Argeş pe terenul lui Petrolul a complicat lucrurile pentru UTA, dar şi calculele pentru clasamentul final. Totul depinde de ultimul joc direct. Dacă arădenii nu pierd la Piteşti, vor câştiga Liga 2, pentru că vor avea cel puţin 30 de puncte (în cazul unei remize), şi vor putea fi egalaţi doar de Mioveni, care a beneficiat de rotunjire. Dacă FC Argeş se impune în meciul direct, va trece peste UTA, la egalitate de puncte, şi totul depinde de meciul dintre CS Mioveni şi Petrolul. Sunt două variante: Mioveni o bate pe Petrolul şi urcă pe primul loc, iar UTA cade pe locul de baraj, sau Petrolul nu pierde şi UTA promovează de pe poziţia secundă.

CS Mioveni promovează sigur cu victorie în ultimul meci

Mioveniul e pe locul secund cu 27 de puncte şi a beneficiat de rotunjirea de jumătate de punct. Până acum, a făcut egal 0-0 cu Rapid (a), a pierdut 0-2 cu UTA (a) şi a câştigat 3-2 la FC Argeş (d) şi 1-0 la Turris (d). Cea mai simplă variantă pentru cei de la Mioveni este victoria. În acest caz vor promova cu siguranţă. Vor termina pe locul 1 dacă UTA pierde la FC Argeş în ultimul meci sau pe locul 2, dacă UTA obţine cel puţin un punct în ultima rundă.

ADVERTISEMENT

Varianta a doua, egal în ultimul meci, înseamnă 28 de puncte pentru Mioveni. În acest caz, are nevoie ca UTA să nu fie învinsă la Argeş pentru a promova direct. Dacă FC Argeş se impune, Mioveni va termina pe 3 şi va juca baraj.

Dacă pierde cu Petrolul, Mioveni rămâne la 27 de puncte. Singura şansă de a promova direct este să piardă FC Argeş, iar Turris să nu câştige la Rapid. Dacă Argeş obţine cel puţin un punct şi Turris se impune, Mioveni nu promovează. Dacă se întâmplă numai unul dintre cele două rezultate nefavorabile (cel puţin 1 punct Argeş şi victorie Turris), Mioveni joacă barajul.

ADVERTISEMENT

FC Argeş e la mâna ei

FC Argeş promovează cu siguranţă dacă o bate pe UTA. Va termina pe primul loc dacă Mioveni nu câştigă cu Petrolul şi pe 2 în caz contrar. În cazul unei egalităţi între FC Argeş şi UTA, gazdele strâng 27 de puncte. Pentru a promova direct, au nevoie de victoria Petrolului şi Turris să nu câştige la Rapid. Dacă doar unul dintre cele două scenarii negative are loc, FC Argeş va încheia pe locul 3, de baraj. Dacă pierde meciul cu UTA, FC Argeş nu poate promova direct şi îi trebuie un meci egal între Turris şi Rapid, pentru a rămâne pe locul de baraj.

Turris trebuie să învingă şi poate spera

Turris e pe locul patru după primele 4 runde, la un punct de FC Argeş şi două de Mioveni. Practic, singura şansă pentru cei din Turnu Măgurele este să câştige meciul decisiv de la Rapid. Orice alt rezultat e sinonim cu rămânearea în Liga 2. Dacă ia cele trei puncte pe terenul Rapidului, Turris ajunge la 28 de puncte. Dacă Mioveni pierde cu Petrolul, iar FC Argeş nu câştigă cu UTA, Turris promovează direct. Dacă una din două se întâmplă, Turris joacă baraj, iar dacă ambele au loc, Turris rămâne în Liga 2.

Rapid depinde de jocul rezultatelor

Dacă nu câştigă meciul cu Turris, Rapid va juca şi anul viitor în Liga 2. Dacă se impune, acumulează 27 de puncte şi golaveraj pozitiv. Pentru a promova direct, de pe poziţia secundă, are nevoie ca UTA să bată la Argeş şi Petrolul la Mioveni. Dacă Mioveni şi FC Argeş obţin cel puţin un punct în meciurile decisive, Rapid rămâne în Liga 2. Dacă doar una dintre ele va obţine puncte, Rapid termină pe 3 şi va juca barajul.

Petrolul nu poate promova

Petrolul nu mai are nicio şansă să prindă unul dintre primele trei locuri şi va juca şi în sezonul viitor în Liga 2. Este o situație catastrofală pentru clubul ploieștean, care poate pierde mărcile și palmaresul din cauza neîndeplinirii obiectivului.

Cristeriile de departajare

În caz de egalitate de puncte la finalul play-off-ului, criteriile de departajare sunt următoarele:

  1. echipa care nu a beneficiat de rotunjirea punctelor la înjumătăţire este în avantaj. Echipele care au avut rotunjire sunt Turris, Rapid şi Mioveni
  2. rezultatul din meciul direct
  3. golaverajul din play-off
  4. numărul de goluri înscrise în play-off
  5. locul ocupat în Liga 2 la momentul întreruperii campionatului
ADVERTISEMENT