Autocarul lui AS Roma a primit un mic “upgrade” după finala de la Tirana. După finalul jocului, pe partea laterală a fost aplicat cu litere mari textul “Winners UEFA Conference League 2022” (n.r. – “Câştigători UEFA Conference League 2022”).
Dezamăgiţi de pierderea finalei, fotbaliştii lui Feyenoord au mers să-şi salute suporterii. Întreaga peluză ocupată de batavi şi-a aplaudat secunde bune favoriţii.
Fotbaliştii lui Jose Mourinho, în frunte cu Pellegrini, căpitanul echipei, şi-au primit medaliile pentru câştigarea primei ediţii de Conference League. De asemenea, şi trofeul!
Bucurie maximă pentru fotbaliştii lui AS Roma la sfârşitul meciului cu Feyenoord. Abraham şi colegii lui au dansat, au cântat şi au sărbătorit pe teren. Fanii italienilor au explodat şi ei în tribune.
De partea cealaltă, batavii s-au prăbuşit dezamăgiţi pe teren, după ce au ratat trofeul, primul de Conference League din istorie.
După ultimul fluier al lui Istvan Kovacs în finala Conference League, AS Roma – Feyenoord 1-0, fanii italienilor care au urmărit partida pe Stadio Olimpico din capitala Italiei au invadat terenul de joc într-o bucurie de nedescris.
https://twitter.com/Koraooo/status/1529574044135194624
AS Roma este la primul trofeu european din era modernă. A mai câştigat Cupa Oraşelor Târguri, ediţia 1961. Pe de altă parte, Jose Mourinho îşi trece în palmares al cincilea trofeu european din carieră, după Liga Campionilor (Porto 2004, Inter 2010), Cupa UEFA (2003) şi Europa League (Manchester United 2017).
Nu doar olandezii şi-au chemat fanii pe propriu stadion pentru a urmări finala Conference League. Aproximativ 50.000 de suporteri ai lui AS Roma au mers pe Stadio Olimpico, cel mai mare din capitala Italiei, pentru a vedea partida pe care favoriţii lor o dispută la Tirana, în compania lui Feyenoord. Meciul poate fi văzut pe 6 ecrane de mari dimensiuni amplasate pe gazonul arenei din Roma.
Fanii au făcut o atmosferă de zile mari, iar arena italiană a “explodat” în momentul în care Zaniolo a deschis scorul pentru formaţia antrenată de Jose Mourinho.
Fostul mare internațional albanez Lorik Cana, ambasadorul finalei Conference League, a fost cel care a adus trofeul pe stadionul Kombetare, la ceremonia de deschidere dinaintea meciului AS Roma – Feyenoord Rotterdam.
În uralele unui public entuziast, organizatorii au pus la punct un superb spectacol de muzică și dans înaintea marii finale.
Arbitrul Istvan Kovacs are parte de susținere din tribunele stadionului din Tirana unde se joacă finala Conference League dintre AS Roma și Feyenoord Rotterdam.
”Centralul” din Carei a fost susținut cu un banner pe care se scria că este cel mai bun cavaler al fluierului.
Suporterii lui Feyenoord Rotterdam îşi pot urmări favoriţii în finala Conference League chiar pe propriu stadion. La centrul terenului de pe De Kuip a fost instalat un cub enorm, cu patru ecrane ce pot ti urmărite din tribune.
Suporterii echipei AS Roma, care au făcut deplasarea la Tirana dar nu au bilet pentru a intra la finala Conference League, vor putea urmări întâlnirea pe un ecran uriaș.
Conform site-ului calciomercato.com, totul a fost pus la punct de fanii albanezi ai echipei pregătite de Jose Mourinho pentru ca toți ultrașii Romei să vadă meciul împreună.
Trofeul UEFA Europa Conference League va fi acordat în premieră pe stadionul din Tirana. Cupa cântărește 11 kilograme și are 56,5 centimetri înălțime și arată aproximativ la fel ca trofeul UEFA Europa League.
Conference League are și 32 de coloane care reprezintă numărul de echipe prezente în faza grupelor.
Formația care va triumfa va primi 40 de medalii de aur, iar învinșii 40 de medalii de argint. Învingătoarea va obține și calificarea în grupele Europa League, sezonul 2023-2023, în cazul în care nu este deja calificată în grupele Champions League.
Înaintea finalei de la Tirana, site-ul uefa.com i-a dedicat un material special arbitrului Istvan Kovacs, cel care va „fluiera” în premieră ultimul act al unei competiții europene. Interviul cu „centralul” în vârstă de 37 de ani a fost dezvăluit de FRF.ro.
„Sunt foarte fericit, mă simt onorat pentru încrederea pe care UEFA mi-a acordat-o. Și, în același timp, privilegiat să fiu arbitrul primei finale UEFA Conference League din istorie”, a declarat Istvan Kovacs. El a făcut referire și la nominalizarea sa pe lista arbitrilor de la CM 2022 din Qatar: „Este visul oricărui arbitru să ajungă la un Campionat European sau Mondial. E un sentiment special, ca un vis îndeplinit. Și mă motivează enorm de mult”.
La finala Conference League, Kovacs va face echipă cu asistenții Vasile Marinescu și Ovidiu Artene. „Lucrăm împreună deja de câțiva ani, ne cunoaștem foarte bine și știm deja ce simțim și gândim fără să ne spunem. Sunt mândru de echipa mea în care fiecare are încredere maximă în ceilalți”.
Istvan Kovacs a povestit pentru site-ul UEFA parcursul său, inclusiv un episod din timpul EURO ’96. Uitându-se la meciuri alături de tatăl său, tânărul Kovacs anticipa deciziile arbitrului din teren. „Tatăl meu m-a întrebat: «Cum de știi lucrurile astea? ». Pur și simplu le văd! Apoi mi-a spus: «Când împlinești 15 ani, vei putea începe cursurile de arbitraj, așa că trebuie să mergi pe această cale!»”.
„Am jucat fotbal, mi-am dorit să ajung un jucător de top, la fel ca orice copil pasionat de acest sport. Eram un mijlocaș ofensiv, îmi plăcea să marchez goluri și am ajuns până la nivelul diviziei a treia. Dar, apoi, am realizat că nu voi putea ajunge un superstar, așa că m-am concentrat pe cariera în arbitraj”, a mai spus Kovacs.
Acesta îl consideră pe Sandor Puhl o inspirație pentru cariera sa. „A fost unul dintre cei mai buni arbitri din lume, a condus o finală de Mondial [în 1994] și o finală de Liga Campionilor [în 1997]. Datorită lui am devenit arbitru”.
La 19 ani, Kovacs arbitra în Liga 3, la 22 de ani a fost promovat în prima ligă, primind, în 2007, delegare la Supercupa României dintre Dinamo și Rapid. „Chiar dacă pe teren se aflau jucători mai vârstă ca mine, acest lucru nu m-a deranjat, am vrut doar să am o prestație bună”.
Din 2010 a devenit arbitru internațional, iar în prezent se află în categoria arbitrilor Elite. „Pe mine mă motivează atmosfera de meciuri mari, trebuie să fii puternic pentru astfel de momente”, a spus Kovacs, care a încheiat cu mesajul: „Mulțumesc Federației Române de Fotbal și Comisiei Centrale a Arbitrilor conduse de Kyros Vassaras pentru întreaga susținere de-a lungul timpului”.
Finala Conference League ar putea fi ultimul meci al lui Valentin Cojocaru la Feyenoord. Portarul român este împrumutat până la finalul acestui sezon la ocupanta locului 3 din Olanda și, în mod normal, se va întoarce în Ucraina, la SK Dnipro-1.
Înaintea partidei de la Tirana, Cojocaru, care n-a apucat să debuteze încă, a postat un mesaj pe social media prin care își încurează coechipierii să facă un meci mare și să câștige al patrulea trofeu continental din istoria clubului.
„Să ne concentrăm pe ultimul nostru meci, finala Conference League împotriva celor de la AS Roma. Hai Feyernoord, încă o dată împreună!”, a scris Valentin Cojocaru, pe Instagram.
View this post on Instagram
AS Roma şi Feyenoord luptă în această seară, la Tirana, pentru primul trofeu de Conference League din istorie. Dar, dincolo de meciul dintre cele două formaţii, se “joacă” şi titlul de golgheter. Înaintea ultimului act, cei mai buni marcatori ai celor două echipe, Cyriel Dessers de la batavi şi Tammy Abraham de la italieni, conduc în clasament.
Vârful lui Feyenoord a punctat de 10 ori în competiţie (de două ori din penalty), în timp ce omologul lui englez din atacul Romei are nouă goluri. Finala Conference League va stabili şi golgheterul competiţiei. Ambii au câte 12 partide jucate, dar atacantul Romei are mai multe minute pe teren, ceea ce înseamnă că, în caz de egalitate de goluri, Dessers va fi primul golgheter din istoria Conference League.
Înaintea primei finale Conference League din istorie, Peter Bosz, fostul antrenor al lui Ajax și actual tehnician la Lyon, l-a criticat pe Jose Mourinho. Olandezul a spus că lusitanul e un narcisist și că nu face decât să creeze conflicte.
„Mourinho e un narcisist care se hrănește din conflicte. Acesta este modul său de a face lucrurile. Dacă Roma va câștiga, Mourinho va spune că Arne Slot (n.r.- antrenorul lui Feyenoord) e un antrenor olandez clasic. Dacă va pierde, se va plânge de arbitru, va spune că UEFA a făcut o greșeală și că toată lumea e coruptă”, a declarat Peter Bosz, conform Abola.
Rivalitatea dintre cei doi tehniceni datează din urmă cu cinci ani, când Bosz și Mourinho au fost adversari în finala Europa League, Ajax – Man United 0-2. La acea vreme, batavul l-a acuzat pe „The Special One” că i-a spionat antrenamentele de dinaintea finalei.
Tirana, capitala Albaniei, acolo unde se dispută prima finală Conference League din istorie, a fost scena unor incidente violente, cu o zi înaintea meciului AS Roma – Feyenoord.
Mai bine de 60 suporteri ai celor două finaliste au fost arestați, în timp ce 12 polițiști au ajuns cu răni la spital, potrivit autorităților albaneze. Aproximativ 200 de fani ai olandezilor s-au luat la bătaie cu forțele de ordine. Ultrașii au încercat să ajungă într-un cartieri în care se aflau rivalii italieni.
https://www.youtube.com/watch?v=ErFJxE0xXhE&feature=emb_title
De suferit au avut și oamenii care nu sunt implicați în meciul de diseară. Bătut de câțiva olandezi, un bărbat olandez a ajuns la spital cu capul spart.
La rândul lor, suporterii lui AS Roma au avut și ei o altercație cu forțele de ordine, pe care le-au atacat cu bâte și pietre, în timp ce un autobuz al poliției a fost vandalizat.
În Tirana au avut loc confruntări violente în nu mai puțin de trei locuri din cauza fanilor de la Roma și Feyenoord. Deși capitala Albaniei e un oraș cu aproximativ 550 de mii de locuitori, autoritățile au mobilizat peste 2000 de polițiști.
https://twitter.com/sandripavli/status/1529216030039580673?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1529216030039580673%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.digisport.ro%2Ffotbal%2Fconference-league%2Fconfruntari-violente-la-tirana-inaintea-finalei-conference-league-mai-multi-fani-si-politisti-au-fost-raniti-1705479
Într-unul din clipurile care au devenit deja virale pe rețelele de socializare, doi suporteri pot fi văzuți cum își amenință cu pistoalele rivalii.
Istvan Kovacs și asistenții săi nu vor fi singurii români aflați la Tirana la finala UEFA Conference League. Valentin Cojocaru (26 de ani) nu a apucat să debuteze pentru Feyenoord, dar va face parte din lot la duelul cu AS Roma.
Portarul român este împrumutat până la finalul acestui sezon de la ucrainenii de Dnipro.
Tirana, here we come! ✈️#UECLfinal pic.twitter.com/qbo3u4Xl5z
— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) May 24, 2022
Batavii, care au terminat pe locul 3 în Eredivisie, au în palmares trei trofee continentale: UEFA Champions League (1970) și Europa League (1974, 2002). În drumul spre Tirana, locul de disputare a primei finale Conference League, Cojocaru și colegii săi au fost extrem de binedispuși.
On our way to the #UECLfinal 🤙#RoadToTirana https://t.co/wKVHPDm8XA pic.twitter.com/ST3R0wlDec
— Feyenoord Rotterdam (@Feyenoord) May 24, 2022
Jose Mourinho vrea să dea o lovitură dublă în acest final de sezon. După ce câștigă primul trofeu Conference League din istorie, antrenorul lusitan vrea să îl aducă pe Olimpico pe Paulo Dybala. Transferul atacantului argentinian la AS Roma este iminent, după cum anunță jurnaliștii de la „La Republica”.
Fotbalistul în vârstă de 28 de ani este liber de contract după despărțirea de Juventus și se pare că a refuzat-o pe Inter Milano pentru a juca sub comanda lui „The Special One”. Pentru transferul lui Dybala la Roma insistă și legendarul Francesco Totti, care vrea să-i dea tricoul său, cel cu numărul 10, pe care nu l-a mai purtat nimeni după ce acesta și-a încheiat cariera, susține Gazzetta dello Sport.
„Încă nu m-am decis. Voi pleca mâine în Spania cu echipa națională pentru meciul cu Italia, apoi o să merg în vacanță alături de familia mea… Voi alege cel mai bun club pentru mine. Dacă Kimpembe mi-a spus ceva despre PSG? Nu știu, chiar nu știu ce voi decide”, a sps Dybala, pentru Sky Sports.
Primul sezon din istoria Conference League, a treia cea mai importantă competiţie europeană, a ajuns la final, iar AS Roma şi Feyenoord se vor lupta miercuri, de la ora 22:00, pentru trofeu. Finala se va juca pe “Arena Kombetare” din Tirana şi va fi arbitrată de Istvan Kovacs.
Din actualul sezon, meciurile din Europa League şi Conference League au fost transmise de PRO Arena şi de platforma de streaming Voyo. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu finala competiţiei, AS Roma – Feyenoord, care poate fi urmărită pe PRO Arena şi Voyo.
Meciul AS Roma – Feyenoord, finala Conference League 2022, va putea fi urmărit minut cu minut şi pe FANATIK, sub formă de LIVE TEXT, cu cele mai importante momente din ziua partidei de la Tirana.
După un sezon foarte bun, în care a bifat şi o semifinală în Liga Campionilor, Istvan Kovacs a fost delegat la finala Conference League. Arbitrul din Carei va fi ajutat la cele două tuşe de Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene. Sandro Scharer va fi arbitru de rezervă, în timp ce Marco Fritz va fi la VAR.
Istvan Kovacs va fi al patrulea arbitru român delegat la o finală din cupele europene. Înaintea acestuia, UEFA i-a delegat pe Nicolae Rainea (manşa retur a finalei Cupei UEFA 1977-1978 şi finala Cupei Campionilor Europeni 1982-1983), Ioan Igna (manşa retur a finalei Cupei UEFA 1986-1987) şi Ion Crăciunescu (finala Ligii Campionilor 1994-1995).
Pe lângă trofeu, câştigătoarea finalei Conference League 2022 se va califica în grupele Europa League, unde va fi cap de serie la tragerea la sorţi care va avea loc pe 26 august.
Pentru calificarea în finală, AS Roma şi Feyenoord au luat câte 3.000.000 de euro, iar câştigătoarea trofeului va mai încasa încă 2.000.000 de euro. Până în prezent, în sezonul 2021-2022, olandezii au primit 15.896.629 de euro, în timp ce italienii au câştigat 15.797.629 de euro.
AS Roma a intrat direct în play-off-ul Conference League, unde a eliminat-o pe Trabzonspor (2-1, 3-0). În grupe, italienii s-au clasat pe primul loc în Grupa C, unde s-au mai regăsit Bodo/Glimt, Zoria Luhansk, ŢSKA Sofia. În primăvara europeană, echipa lui Jose Mourinho le-a eliminat pe Vitesse (1-0, 1-1), Bodo/Glimt (1-2, 4-0) şi Leicester City (1-1, 1-0).
Feyenoord şi-a început aventura în turul 2, iar în preliminarii a trecut de Drita (0-0, 3-2), Luzern (3-0, 3-0) şi Elfsborg (5-0, 1-3). Olandezii s-au clasat pe primul loc în Grupa E, peste Slavia Praga, Union Berlin şi Maccabi Haifa. În fazele superioare, elevii lui Arne Slot le-au eliminat pe Partizan Belgrad (5-2, 3-1), Slavia Praga (3-3, 3-1) şi Marseille (3-2, 0-0).