Selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic, consideră că locul trei la Cupa Mondială din Qatar este ca o mare victorie pentru echipa sa, subliniind că dedică medalia de bronz poporului croat.
”Pentru noi este ca o medalie de aur, este pentru tot popoul croat. Este pentru Miroslav Blazevic, tu ai început această construcţie, este antrenorul antrenorilor. Este a treia oară când câştigăm o medalie şi este extraordinar.
Puțini se așteptau să fie patru băieți din campionatul nostru intern. Ei au dat tot ce au putut, jos pălăria! Jucătorii au încercat totul, au dat ce au avut mai bun, au jucat la rezultat și au fost răsplătiți. Acest bronz este aurul nostru. Să câștigi bronzul în acest gen de competiție e un plus.
Este ceea ce merită oamenii noștri și foarte rar poate cineva să facă asta în patru ani. Astăzi, toți cei care au jucat au fost sănătoși și pregătiți. Am încercat o tactică diferită. Ei au multe probleme pe partea lor dreaptă, Ziyech nu poate să se țină după Perisic și noi ne-am folosit de asta. I-am făcut vraiște!
Orsic a fost mare, cu toții au făcut ce au putut mai bine, totul a fost bine. Meciul 7 al nostru, o victorie și mergem acasă. E frumos că ne întoarcem acasă învingători”, a declarat Dalic.
Selecționerul Marocului, Walid Regragui, s-a arătat dezamăgit de eșecul în fața Croației în finala mică, dar este mândru de jucătorii săi și de performanța reușită.
”Este o înfrângere amară, dar am văzut o echipă a Marocului care nu a cedat şi a luptat tot meciul. Ne vom aminti de multe meciuri de la această Cupă Mondială şi vom reveni mai puternici!
Suntem fericiţi pentru că suntem, până la urmă, între cele mai bune patru echipe ale lumii. Şi mai sunt fericit pentru că am unit toţi marocanii, pentru o lună de zile. Au avut un motiv de bucurie şi de mândrie.
Ni s-au dat 0,01% șanse să câștigăm Cupa Mondială. Acum, suntem una dintre cele mai bune patru echipe ale lumii. Dacă înaintea acestui turneu final mi s-ar fi spus că vom ajunge atât de departe, aș fi acceptat imediat. Am luptat până la final”, a declarat Regragui.
Croația este văzută ca favorită în partida împotriva Marocului, din finala mică de la Cupa Mondială, iar europenii au de partea lor și statistica.
Formațiile europene au câștigat ultimele 10 meciuri jucate pentru medalia de bronz la un turneu final mondial. Ultimul succes al unei echipe de pe alt continent datează din 1978, atunci când Brazilia a trecut de Italia, scor 2-1.
Croația nu a primit gol în toate cele trei meciuri anterioare de la Cupa Mondială împotriva unor echipele africane, învingând Camerun cu 4-0 în 2014, Nigeria cu 2-0 în 2018 și remizând 0-0 cu Maroc la actuala ediție.
Niciunul dintre cele 19 meciuri anterioare pentru locul 3 la Cupa Mondială nu a ajuns la loviturile de departajare, doar unul fiind stabilit în prelungiri (Franța – Belgia în 1986).
Luka Modric ar putea evolua pentru Croația la Campionatul European din 2024 în cazul în care echipa condusă de Zlatko Dalic se va califica.
Anunțul a fost făcut chiar de selecționerul vicecampioanei mondiale en-titre care a precizat că decizia îi aparține căpitanului croat.
„Sper că va fi acolo (n.r. la Euro 2024). Dar el va decide personal cum se simte. Eu personal simt că va fi, dar în cele din urmă este decizia lui”, a fost mesajul lui Zlatko Dalic.
În vârstă de 37 de ani, Luka Modric este unul dintre fotbaliștii de bază din echipa Croației. Mijlocașul lui Real Madrid are 161 de apariții pentru Croația, reușind să marcheze 23 de goluri și să ofere alte 25 de pase decisive. A fost ales jucătorul turneului la Campionatul Mondial din Rusia care s-a desfășurat în 2018.
Marocul își va încheia campania de la Cupa Mondială din Qatar în fața echipei cu care a început-o. Prima națională din Africa ce se califică în semifinalele Campionatului Mondial va da piept cu vicecampioana mondială Croația, sâmbătă, 17 decembrie, ora 17:00 în finala mică a Cupei Mondiale.
Walid Regragui a susținut conferința de presă premergătoare meciului cu formația lui Zlatko Dalic și a mărturisit că obiectivul este clasarea pe podium.
„Nu este finala pe care ne-am dorit-o, dar este un moment grozav pentru noi. Oboseala este un factor important. Este o provocare pe care vrem să o depășim și să fim pe locul trei.
Scopul este să terminăm cât mai bine. O să încercăm totul. Mesajul este că mai avem un meci, au înțeles bine că a fi pe locul trei nu este același lucru cu a fi pe locul patru. Înfrângerea a fost digerată bine, cred.
Nu trebuie să ne motivăm într-un mod special. Jucăm pentru țara noastră. Nu este finala pe care am vrut să o jucăm, dar obiectivul este întotdeauna să termin cât mai sus posibil”, a declarat Walid Regragui, la conferința de presă premergătoare duelului cu Croația.
Selecționerul marocan a avut doar cuvinte de laudă la adresa Croației pe care a numit-o una dintre cele mai bune echipe din lume. De asemenea, Walid Regragui a amintit de momentul special care îl are protagonist pe Luka Modric.
„Știm că este una dintre cele mai bune echipe din lume, așa cum știam înainte de a începe. În primul joc a fost mult respect, a fost normal. Este ultimul meci al lui Modric la Cupa Mondială și va dori să termine așa cum merită un jucător de acel nivel enorm.
Este un jucător spectaculos. Ceea ce face la 37 de ani este impresionant. Mă aștept la un joc mai puțin tactic, mai deschis, dar cu două echipe care vor dori să fie pe locul trei. Respectul meu pentru Croația este extraordinar.
Este o țară de patru milioane de locuitori care scoate în evidență jucători cu un talent enorm. Și să fii în primele patru locuri ale lumii de două ori la rând este un lucru extraordinar”, a mai spus Walid Regragui.
Zlatko Dalic a întâmpinat mai multe probleme de lot înaintea finalei mici de la Cupa Mondială dintre Croația și Maroc, nu mai puțin de patru jucători având probleme medicale.
Marcelo Brozovic și Josip Juranovic au fost primii jucători care s-au accidentat, în timp ce Dejan Lovren a acuzat o stare de oboseală după meciurile jucate până acum, în timp ce Nikola Vlasic nu a luat parte la antrenament fiind răcit.
Campionatul Mondial din 2022 mai are de oferit doar două meciuri. În finala mică, sâmbătă, 17 decembrie, vor lupta pentru ultimul loc pe podium Croația și Maroc, în timp ce pentru marele trofeu se vor confrunta Argentina și Franța, duminică, 18 decembrie.
Croația și Maroc se vor înfrunta sâmbătă, 17 decembrie, ora 17:00, în finala mică a Campionatului Mondial din Qatar 2022. Partida va fi găzduită de Khalifa International Stadium, care pune la dispoziție o capacitate de 45.857 de locuri. Meciul va fi difuzat la TV de TVR 1.
Pe lângă medalia de bronz, cele două echipe învinse în semifinalele Cupei Mondiale se vor lupta pentru premiul financiar. Câștigătoarea meciului va încasa 27.000.000 de dolari, în timp ce formația învinsă va fi recompensată cu 25.000.000 de dolari.
Duminică, de la ora 17:00, pentru cel mai râvnit trofeu din fotbal se luptă Argentina și Franța, în finala mare a Cupei Mondiale din Qatar 2022. Partida se va juca pe Lusail Iconic Stadium, cea mai mare arenă de la Cupa Mondială din Qatar cu o capacitate de 88.966 de locuri și va fi transmisă la TV de TVR 1.
Franța va încerca să își apere trofeul mondial cucerit în urmă cu 4 ani, în timp ce Lionel Messi încearcă să aducă al treilea titlu mondial din istorie Argentinei. Câștigătoarea competiției va încasa 42.000.000 de milioane de dolari, în timp ce medaliata cu argint va câștiga 30.000.000 de dolari.
Croația nu a impresionat în primele meciuri de la Cupa Mondială din Qatar. Selecționata lui Zlatko Dalic a remizat alb chiar în fața Marocului în faza grupelor, dar și-a revenit în a doua etapă când a învins-o categoric pe Canada, scor 4-1. În ultima etapă din faza grupelor, fotbaliștii croați au repetat scorul cu Maroc din faza grupelor și au remizat alb cu Belgia, însă s-au calificat în fazele eliminatorii.
În optimile de finală, Croația s-a impus dramatic în fața Japoniei la loviturile de departajare. În timpul regulamentar de joc scorul a fost 1-1. De la 11 metri, europenii s-au impus fără emoţii, scor 3-1. În sferturile de finală, Croația a fost egala Braziliei până în minutul 120, un nou 1-1. La loviturile de departajare, Livakovic a ieșit la rampă, iar vicecampioana mondială s-a impus, scor 4-2.
În semifinale, finalista de la Cupa Mondială din 2018 a cedat și a pierdut la scor de neprezentare cu Argentina. Astfel, selecționata lui Zlatko Dalic a ratat șansa de a repeta performanța din urmă cu 4 ani, când a jucat meciul pentru trofeu.
Maroc a fost revelația Campionatului Mondial din Qatar. Formația africană s-a calificat în fazele eliminatorii dintr-o grupă în care a remizat, scor 0-0 cu Croația, a câștigat, 2-0 cu Belgia, și s-a impus, scor 2-1, în ultima etapă a grupelor împotriva Canadei.
În optimile de finală, Maroc a trimis-o acasă pe Spania la loviturile de departajare. Tabela s-a menținut intactă până în minutul 120, iar de la 11 metri Bono le-a făcut viață grea ibericilor. Selecționata lui Walid Regragui s-a impus cu 3-0. În sferturi, marocanii au năruit visul lui Cristiano Ronaldo și nu au mai avut nevoie de prelungiri pentru a o trimite acasă pe Portugalia. En Nesyri a punctat pentru victoria la limită a africanilor.
În semifinale, Maroc nu a putut etala jocul arătat până acum la Campionatul Mondial. Formația lui Walid Regragui s-a văzut condusă încă din minutul 5 de Franța și nu a reușit să răstoarne rezultatul. Totuși, Maroc a devenit prima națională africană ce se califică în careul de ași la Cupa Mondială.