News

Toate școlile din Ilfov, în sistem online de luni? Sorin Cîmpeanu: ”DSP își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU”. Update

DSP a propus ca toate școlile din Ilfov să treacă în sistem online de luni, după ce rata de infectare din județ a trecut miercuri de 15 la mie. Ministrul Educației spune că o astfel de decizie nu are la bază temei legal.
13.10.2021 | 14:25
Toate scolile din Ilfov in sistem online de luni Sorin Cimpeanu DSP isi depaseste atributiile legale incalca Hotararea CNSU Update
ADVERTISEMENT
13-10-2021
11:26

Sorin Cîmpeanu, despre posibila trecere în online a școlilor din Ilfov: ”DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale”

La scurt timp după ce DSP a anunțat că propune trecerea în online a tuturor școlilor din Ilfov, de luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reacționat.

Oficialul Guvernului spune că DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale și încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății.

Sorin Cîmpeanu prezintă 6 argumente pentru care, în opinia sa, anunțul DSP Ilfov de miercuri se plasează în afara atribuțiilor:

  1. ”Sunt școli în localități din mediul rural in care rata de infectare este mică (diferit fata de școlile din localitățile în care rata de infectare este foarte mare).
  2. Sunt școli foarte aglomerate în care se învață în 2-3 schimburi, cu un număr maxim de elevi în clasa și sunt școli in care se învață într-un singur schimb, cu un număr mic de elevi în clasa.
  3. Sunt școli în care nu este niciun caz de infectare în rândul elevilor și profesorilor și sunt școli în care sunt zeci de cazuri de infectare.
  4. NU există cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată in online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ.
  5. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU!
  6. Nu avem cunoștința ca DSP sa fi făcut ancheta epidemiologica la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de învățământ din IF.
    În concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alerta”, spune ministrul, conform Edupedu.

Măsura trecerii la cursuri online a fost propusă de către DSP Ilfov. Cei de la Inspectoratul Școlar Județean au fost de acord și au trimis notificare către directorii unităților de învățământ din județ.

Această decizie a autorităților vine în condițiile în care județul Ilfov a depășit incidența de 15 cazuri la mia de locuitori, anunță Digi24.

ADVERTISEMENT

Toate școlile din Ilfov, în sistem online de luni. Rata de infectare din județ a trecut de 15 la mie

Miercuri, în ziua în care rata de infectare cu Covid-19 a atins o valoare record de peste 15 cazuri la mia de locuitori, autoritățile din Ilfov s-au întrunit în ședință pentru a discuta eventuale măsuri.

Dată fiind incidență uriașă, Direcția de Sănătate Publică a propus trecerea în online pentru toate școlile din județ.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, autoritățile au trimis adrese către instituțiile de învățământ, astfel încât de luni să se ajungă la trecerea școlilor în format online.

Situația epidemiologică din județul Ilfov este cea mai gravă din țară. La ora actuală, în topul localităților cu cea mai mare incidență, cele mai multe sunt din acest județ.

ADVERTISEMENT

Conform celor mai noi date, în unele localități din Ilfov, rata infectărilor a trecut de 20 la mie. Astfel, în Corbeanca a ajuns de 21,75 la mie, iar în Domnești de 19,05 la mie.

  • 17 școli din Ilfov au cerut suspendarea activității, pe motive de de logistică, marți

Școlile din Ilfov, în online pentru 14 zile

Directorul DSP Ilfov, Teodor Negulescu, a anunțat că rata de incidență în județ este de 15,49 la mie. Acesta este motivul care a recomandat cererea de trecere în online a școlilor.

ADVERTISEMENT

Dacă se va aproba poziția DSP, măsura ar urma să fie luată de luni, 18 octombrie, și ar fi valabilă pentru 14 zile. Aceasta se poate prelungi, dacă rata de infectare nu va scădea.

”Am luat decizia în urma creșterii cazurilor de infectări în cazul cadrelor didactice și elevilor. Am cerut la Inspectorat situația infectărilor. Ea este mare.

Noi am făcut o propunere de suspendare pe o perioadă de 14 zile, din 18.10, cu posibilitate de prelungire, în funcție de rata de incidență. Grădinițele nu sunt suspendate”, a spus Negulescu la Digi24.

Peste 230 de școli din țară au cerut trecerea în online, într-o singură zi

Începând de miercuri, 13 octombrie, alte 236 de școli din întreaga țară au început predarea online pentru două săptămâni. Decizia este una administrativă și a fost luată de inspectoratele școlare județene.

Potrivit România Liberă, școli din 29 de județe au fost închise în baza art. 3 alin.2 din ordinul comun emis de Ministerele Sănătății și al Educației.

Actul prevede că ”În situații justificate de infrastructură și resursele existente, unitățile de învățământ/unitățile conexe pot desfășura activități didactice în sistem online, cu aprobarea ISJ/ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art.6”.

Articolul 6 făcea referire la cele două situații de îmbolnăvire cu Covid în care activitatea în clasă sau școală putea fi suspendată: pentru îmbolnăvirea unui copil se închidea întreaga clasă, iar pentru închiderea a jumătate dintre clasele dintr-o școală, era închisă întreaga unitate de învățământ.

ADVERTISEMENT