Sport

Toma Simionov, unul dintre canoiștii de aur ai României! Cum a ajuns să scrie istorie cu Patzaichin

Toma Simionov este unul dintre cei mai importanți canoiști români. A cucerit în carieră trei medalii la Jocurile Olimpice și a obținut trei titluri mondiale.
24.05.2021 | 20:10
Toma Simionov unul dintre canoistii de aur ai Romaniei Cum a ajuns sa scrie istorie cu Patzaichin
Toma Simionov, unul dintre canoiștii de aur ai României! Cum a ajuns cu Patzaichin să scrie istorie
ADVERTISEMENT

Episodul 71 din seria “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Toma Simionov. Unul dintre canoiştii români cu cele mai importante performanţe în competiţiile naţionale şi care a câştigat două titluri mondiale alături de Ivan Patzaichin.

Toma Simionov, unul dintre canoiștii de aur ai României! A concurat la început cu fratele său

Toma Simionov s-a născut pe data de 30 octombrie 1955 în localitatea Caraorman din Delta Dunării. La începuturile carierei a concurat alături de fratele său mai mare, Gheorghe Simionov, iar apoi partenerul său a devenit Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Dacă Gheorghe Simionov avea să câştige primul titlu mondial în 1966, fratele său, Toma, a cunoscut pentru prima dată gloria mondială în 1981 când avea să oţbină una dintre cele trei distincţii mondiale din carieră.

Gheorghe şi Toma Simionov
Gheorghe şi Toma Simionov

Înainte de Jocurile Olimpice de la Moscova, a fost repartizat cu Patzaichin în barcă

Gheorghe şi Toma Simionov au concurat împreună la Campionatele Mondiale de la Belgrad, în 1978. Au câştigat împreună trei medalii la acea ediţie, argint la  C2 – 1000 m şi C2 – 10000 m, si un bronz, la C2 – 500 m.

ADVERTISEMENT

Singura medalie olimpică a lui Gheorghe Simionov avea să fie obţinută în 1976 la JO de la Montreal, la C-2 1000 m alături de Gheorghe Danilov. În schimb, fratele său mai mic, Toma, a obţinut trei distincţii olimpice, dintre care două de aur.

Toma Simionov a participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, la Moscova şi la Los Angeles, de fiecare dată alături de Ivan Patzaichin. În proba de C2 – 1000 de metri, cei doi au reuşit să stabilească cel mai bun timp încă din serii.

ADVERTISEMENT
Toma Simionov şi Ivan Patzaichin
Toma Simionov şi Ivan Patzaichin

Două medalii de aur şi un argint la Jocurile Olimpice!

În finală, Simionov şi Patzaichin au câştigat aurul cu aproape două secunde avans faţă de echipajul german format din Olaf Heukrodt şi Uwe Madeja. Podiumul a fost completat de Vasyl Yurchenko şi Yuri Lobanov din URSS.

În 1984, Toma Simionov şi Ivan Patzaichin au urcat de două ori pe podium. Cei doi şi-au păstrat titlul olimpic la C2 – 1000 de metri reuşind să îi învingă cu o secundă pe iugoslavii Matija Ljubek şi Mirko Nišović. Podiumul a fost completat de Didier Hoyer şi Eric Renaud din Franţa.

ADVERTISEMENT

Patzaichin şi Simionov au participat şi în proba de C2 – 500 de metri, acolo unde au câştigat medalia de argint. Iugoslavii Matija Ljubek şi Mirko Nišović şi-au luat revanşa şi au luat aurul la această probă, podiumul fiind completat de spaniolii Enrique Míguez şi Narciso Suárez.

“Spuneau că azi ies în echipaj Patzaichin cu Simionov. Nimeni nu a comentat, am ieşit, au văzut că merge bine barca”

Aveau să fie ultimele medalii majore din cariera lui Toma Simionov, pe care a încheiat-o cu trei medalii olimpice şi nouă distincţii la campionatele mondiale dintre care trei de aur.

Toma Simionov a povestit peste ani cum a ajuns cu Ivan Patzaichin în aceeaşi barcă: “Am făcut un cantonament la Vidraru. Eu eram în echipaj cu fratele meu, Patzaichin era cu Capusta şi hotărârea a fost a antrenorilor.

Pe atunci nu se comenta, se executa. Spuneau că azi ies în echipaj Patzaichin cu Simionov. Nimeni nu a comentat, am ieşit, au văzut că merge bine barca, s-a tras o probă de control, am scos un timp foarte bun şi aşa am ajuns la momentul respectiv la Moscova”, a spus Simionov pentru Steaua TV.

Toma Simionov şi Ivan Patzaichin
Toma Simionov şi Ivan Patzaichin

“Ca să ajungi să faci canoe de performanţă nu era neapărat să fi fost pescar, mai erau şi altele, se căra stufăriş, materiale de construcţii. De asta erau aşa mari performanţe, noi eram obişnuiţi cu ramele. Tehnica din canoe este alta, m-am răsturnat o lună de zile la început, dar am avut rezistenţă, eram obişnuit, de asta am reuşit”, Toma Simionov

  • 65 de ani are Toma Simionov
  • 12 medalii la competiţiile majore are Toma Simionov
ADVERTISEMENT