Sport

Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă?

11.11.2019 | 16:25
Tomas Ryde a vorbit pentru prima data dupa scandalul convocarilor pentru Campionatul Mondial din Japonia De ce lea sarit din schema pe Sorina Tarca si Laura Moisa
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută a fost una agitată în handbalul românesc după ce Tomas Ryde a anunțat lotul de 18 pentru Campionatul Mondial din Japonia. Selecția suedezului a stârnit multe controverse, Sorina Târcă (golgheterul Ligii Naționale) și Laura Moisă fiind două dintre jucătoarele importante care nu se aflau pe listă. 

Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor: “Sorina are nevoie să devină mai puternică”

Selecționerul Tomas Ryde a ieșit pentru prima dată public să vorbească despre selecție și a explicat de ce le-a lăsat acasă pe cele două jucătoare. Despre Sorina Târcă, suedezul a declarat: „Este o bună jucătoare de atac, chiar am văzut-o la Brașov săptămâna trecută. Am însă mai mare nevoie de Bazaliu și Perianu în apărare. Târcă, pe undeva, concurează pe post cu Cristina Neagu. Sorina are nevoie să devină mai puternică, să mai acumuleze experiență internațională. Cu siguranță, va fi o soluție pentru viitor la echipa națională, dar, repet, acum am fost nevoit să mă concentrez pe jocul defensiv și ea a rămas în afara lotului”.

ADVERTISEMENT

Fostul antrenor de la CSM București a dezvăluit și ce l-a determinat să o lase acasă pe fosta sa elevă, Laura Moisă: “Ne-am dorit mai multă viteză pe contraatac și pe repliere. Acesta a fost motivul alegerii lui Seraficeanu. La Laura nu am văzut evoluția pe care o așteptam. Am vorbit cu ea despre condiția ei fizică, am antrenat-o din iulie până de curând. A fost o decizie foarte grea, dar, repet, dacă o jucătoare nu face ce îi spun, nu se poate aștepta să continue această colaborare”.

Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă?
Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă FOTO: Laura Moisa in meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si AHCM Slobozia, din cadrul Ligii Florilor, desfasurat in Sala Rapid din Bucuresti

“Echipa a fost mai mult sau mai puțin în colaps când Cristina Neagu nu a jucat”

Selecționerul a dezvăluit și în detaliul cum a făcut selecția în încercarea de a potoli furtuna iscată în spațiul public de controversele lotului de 18 convocat la Mondiale: „Văzând ce s-a întâmplat la Golden League, în Franța, echipa a fost mai mult sau mai puțin în colaps când Cristina Neagu nu a jucat. Analizând echipa României, lucrurile sunt foarte simple; trebuie să creăm o defensivă puternică, acesta este principalul obiectiv. Iar portarii pe care îi avem sunt foarte compatibili cu o defensivă pe măsură. Strategia noastră a fost, în primul rând, să creăm o apărare puternică, după acest aspect ne-am ghidat când am făcut selecția…

ADVERTISEMENT

Suntem într-o grupă foarte puternică și doar trei vor trece mai departe. Sunt România, Muntenegru, Ungaria și Spania. De asemenea, Kazahstan și Senegal nu trebuie subestimate. Este o grupă foarte grea. Iar dacă ne uităm și la «Champions League», forța fizică este foarte importantă. Ungaria, Muntenegru sunt echipe foarte puternice din punct de vedere fizic… Am fost acum 2 săptămâni la Vâlcea, am observat că Zamfirescu nu joacă foarte mult, dar am văzut-o și în antrenamente, se apără foarte bine. Dacă n-aș fi remarcat-o, nu aș fi chemat-o.

Poate juca în mijlocul apărării ca poziție numărul 3, dar și numărul 2. Perianu și Zamfirescu sunt jucătoare cheie pentru apărare”, a subliniat selecționerul.

ADVERTISEMENT
Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă?
Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă FOTO: Tomas Robert Ryde in meciul de handbal feminin dintre echipele HC Zalau si CSM Bucuresti din prima etapa a Ligii Florilor, disputat la Sala Sporturilor din Zalau,

“Selecția la echipa națională nu este subiect de dezbatere publică”

Lotul României la Campionatul Mondial de handbal din Japonia: 

Portari: Diana Ciucă (Vâlcea), Denisa Dedu (CSM București), Yuliua Dumanska (Vâlcea)

Extreme stânga: Cristina Florică (Vâlcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău)

Interi stânga: Bianca Bazaliu (Corona), Cristina Neagu, Gabriela Perianu (ambele CSM București)

Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo (ambele Corona), Laura Pristăviță (Gloria Bistrița), Mădălina Zamfirescu (Vâlcea)

Inter dreapta: Daria Bucur (Corona)

Extreme dreapta: Aneta Udrișitioiu (Dunărea Brăila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)

Pivoți: Raluca Băcăoanu (Vâlcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM București)

Campionatul Mondial de Handbal se va desfășura în Japonia în perioada 30 noiembrie – 15 decembrie. România este în grupă cu Ungaria, Spania, Muntenegru, Kazahstan și Senegal.

ADVERTISEMENT
Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă?
Tomas Ryde a vorbit pentru prima dată după scandalul convocărilor pentru Campionatul Mondial din Japonia! De ce le-a sărit din schemă pe Sorina Târcă și Laura Moisă FOTO: Sorina Tarca in meciul de handbal feminin dintre HC Zalau si ASC Corona 2010 Brasov, din cadrul etapei a XVII-a a Ligii Nationale, disputat in Sala Sporturilor din Zalau

„Spun cu toată tăria, selecția la echipa națională nu este subiect de dezbatere publică, sunt niște decizii luate de oameni care sunt îndrituiți să facă asta. Iar federația, indiferent de lotul care va fi deplasat, girează toate deciziile. Aici nu există negociere, pentru că vorbim despre echipa națională, nu vorbim despre un subiect micuț”, Alexandru Dedu

  • 10 luni a lipsit de pe parchet Cristina Neagu
  • 3 luni a fost Tomas Ryde antrenor la CSM București