News

Tomas Ryde, antrenor la CSM Bucureşti şi noul selecţioner al României!? UPDATE. OFICIAL: Ambros Martin a plecat de la naţională

10.05.2019 | 13:37
Tomas Ryde antrenor la CSM Bucuresti si noul selectioner al Romaniei UPDATE OFICIAL Ambros Martin a plecat de la nationala

Surpriză de proporţii în handbalul românesc. Tomas Ryde este la un pas să devină antrenorul lui CSM Bucureşti, dar şi al naţionalei României. Ambros Martin ar urma să se axeze doar pe activitatea de la echipa de club, FC Rostov, şi ruşii nu i-ar da voie să vină şi la naţionala României. 

UPDATE, ora 13:42. Este OFICIAL! Ambros Martin a plecat de la cârma naționalei României. Noul selecționer este Tomas Ryde, cel care revine după 3 ani la cârma naționalei României. Suedezul are mari şanse să fie antrenor şi la CSM Bucureşti. Anunţul a fost făcut de preşedintele FRH, Alexandru Dedu: ”În urma unor discuţii avute cu antrenorul Ambros Martin, am decis, de comun acord, să încheiem contractul de colaborare. Aş vrea să îi mulţumesc pentru ce a făcut pentru noi. A creat o atmosferă de profesionalism cu zâmbetul pe buze şi vreau să îi urez succes în tot ce va face de acum înainte. Împreună cu echipa pe care o conduc, ne-am aplecat către un antrenor care cunoaşte România, care a adus ultima medalie pentru România la handbal feminin şi sunt foarte fericit să vă anunţ că noul antrenor al echipei naţionale feminine de handbal a României va fi, din nou, Tomas Ryde, în vederea Jocurilor Olimpice-Tokyo 2020 şi tot parcursul de până atunci”, a declarat Alexandru Dedu.

Tomas Ryde a transmis şi el un mesaj la revenirea la cârma naţionalei: ”Sunt onorat că mi s-a oferit posibilitatea să redevin antrenorul uneia dintre cele mai bune echipe naţionale din lume. Nu am ezitat nicio secundă pentru că îmi place foarte mult să lucrez aici, îmi plac echipa şi staff-ul, este o provocare pe care mi-o doresc. Privind din exterior către România, am observat progresul realizat în ultimii ani, atât al jucătoarelor, cât şi în ceea ce se întâmplă în afara sălilor de sport, sunt plăcut impresionat. Sunt fericit să fiu înapoi în România, ştiu ce trebuie făcut şi mulţumesc pentru încrederea acordată”.


Tomas Ryde, antrenor la CSM Bucureşti şi selecţionerul României? Revine în handbal după 3 ani

ORA 13:00. Ambros Martin are contract cu naţionala României până în 2020, după Jocurile Olimpice de la Tokyo, calificarea la JO fiind şi obiectivul ibericului în naţionala României. Însă, noul angajament pe care l-a semnat cu FC Rostov ar include o condiţie prin care Ambros să fie obligat să renunţe la naţională. Cel mai probabil, anunţul oficial va fi făcut după turneul Final Four care are loc în aceste zile la Budapesta, anunţă Handbal Magazin,  unde este calificată şi Rostov Don, echipa lui Martin, alături de: Metz, Vipers şi Gyor.

Tomas Ryde revine în forţă la cel mai înalt nivel din handbal după 3 ani. Suedezul nu a mai antrenat nicio echipă din anul 2016, de când a plecat de la cârma naţionalei României. În acest interval, Ryde s-a dedicat afacerilor, el având o firmă de consultanţă în Suedia.

“Ca antreprenor, în primul rând trebuie să muncești mult, pentru că este nevoie ca structura internă a companiei să fie extrem de puternică, trebuie să fii în piață și să te întâlnești cu oameni, să îi întrebi care sunt problemele lor și cum le poți rezolva și, în final, să le rezolvi, ceea ce poate însemna timp. Dacă lucrez pentru o companie din online sau pentru un producător de piese de mașini, nu mă pricep la partea tehnică a businessului, dar știu ce înseamnă să fii manager și ce înseamnă să conduci o echipa”, declara Tomas Ryde într-un interviu pentru Libertatea într-un interviu din 2015.

Tomas Ryde, antrenor la CSM Bucureşti şi noul selecţioner al României!? Ambros Martin, pe picior de plecare
Tomas Ryde, antrenorul principal al echipei nationale a Romaniei la handbal feminin. Sursa: sportpictures.eu

Preşedintele FRH, reacţie misterioasă

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, avut o reacţie misterioasă pentru FANATIK când a fost întrebat de schimbările care se pregătesc la echipa naţională de handbal: “Nu pot să comentez în acest moment acest subiect. Îmi pare rău că deocamdată nu pot să spun nimic”, a fost reacţia lui Dedu, care nici nu a confirmat şi nici nu a infirmat o eventuală întoarcere a lui Tomas Ryde pe banca echipei naţionale.

CSM Bucureşti l-a convins încă din luna februarie pe Ryde să preia echipa, iar strategia lui CSM Bucureşti din această primăvară de a transfera cât mai multe jucătoare din naţionala României este un indiciu destul de clar că Ryde ar putea fi numit şi la echipa naţională. Din vară, la CSM Bucureşti vor veni: Crina Pintea, Denisa Dedu, Gabriela Perianu, sau Laura Chiper plus câteva staruri străine care vor fortifica echipa: Nora Mork, Carmen Martin, Andreea Klikovac şi Linea Torstensson.

Situaţia Cristinei Neagu este încă neclară, însă sunt şanse mari ca starul naţionalei României să îşi prelungească înţelegerea cu CSM Bucureşti, scadentă în această vară. La CSM Bucureşti vor rămâne şi Dragana Cvijic şi Andrea Lekic, iar în această componenţă formaţia din Capitală va fi din nou una dintre pretendentele la câştigarea Champions League.

Meciul de handbal feminin dintre Romania si Polonia, din cadrul Trofeului Carpati 2017, vineri, 24 noiembrie 2017, la Craiova. © FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
Tomas Ryde, antrenor la CSM Bucureşti şi noul selecţioner al României!? Ambros Martin, pe picior de plecare. Sursa: Sportpictures.eu

CSM Bucureşti = Echipa naţională?

Planul este ca la CSM Bucureşti să evolueze “crema” jucătoarelor din echipa naţională, iar faptul că cele două formaţii vor avea acelaşi antrenor este un mare plus la capitolul omogenitate. Un contingent important alături de Ryde ar urma să lucreze împreună pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele de cantonament la echipa naţională.

Însă, deocamdată rămân destul de multe necunoscute. Nu este clar dacă Tomas Ryde va prelua echipa înainte sau după Trofeul Carpaţi, care va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie. Suedezul a fost selecţionerul României din martie 2015 până în septembrie 2016. Cu el pe bancă, “tricolorele” au obţinut ultima medalie la un turneu final: bronz la Campionatul Mondial din 2015.

  • 3 ani au trecut de când Tomas Ryde nu a mai antrenat în handbal 
  • 22.000 de euro pe lună câştigă Cristina Neagu la CSM Bucureşti, unul dintre cele mai mari salarii din handbal 
  • 18.000 de euro este salariul lui Ambros Martin la naţionala feminină de handbal