News

Tone de fructe și legume care urmau să fie cumpărate de români, retrase din magazine. Ce a descoperit ANPC

Verificări de amploare ale ANPC, au fost retrase tone de fructe și legume din magazinele din România. Ce au găsit inspectorii
07.05.2024 | 16:44
Tone de fructe si legume care urmau sa fie cumparate de romani retrase din magazine Ce a descoperit ANPC
Tone de fructe și legume care urmau să fie cumpărate de români, retrase din magazine. Foto (descriptiv) Hepta
ADVERTISEMENT

Tone de fructe și legume, care urmau să fie cumpărate de români, au fost retrase din magazinele din țară, în urma unor controale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Verificările au avut loc în luna aprilie.

Tone de fructe și legume, retrase de ANPC din magazine

Mai exact, 1.010 operatori economici din toată țara, care comercializează legume și fructe, au fost „vizitați” de reprezentanții ANPC, în primele două săptămâni ale lunii aprilie. La 978 dintre aceștia au fost descoperite nereguli.

ADVERTISEMENT

Sub vizorul ANPC s-au aflat magazinele alimentare, supermarketurile, hipermarketurile, piețele, dar și depozitele din piețele en-gros din România. Au fost verificate peste 500 tone de fructe şi legume proaspete, iar peste 400 de tone nu se încadrau în normele legale.

„Recomandăm consumatorilor să manifeste mare atenţie atât la aspectul, cât şi la calitatea legumelor şi fructelor pe care le achiziţionează. Precum şi la informaţiile aflate pe etichetele acestora”, a transmis Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.

ADVERTISEMENT

Ce nereguli au fost constatate

Inspectorii ANPC au descoperit mai multe nereguli. Printre acestea se numără oferirea spre vânzare a produselor depreciate calitativ, cu pete, mucegai sau modificări organoleptice. Altele aveau umiditate excesivă în interioul ambalajului.

De asemnea, în alte cazuri s-a constatat că legumele și fructele nu erau sortate, pentru a corespunde nivelului de calitate menționat pe etichetă. Altele prezentau urme de alterare. Probleme au fost descoperite și în privința depozitării acestora.

ADVERTISEMENT

Comisarii ANPC au constatat că produsele nu erau depozitate corespunzător, fiind lăsate direct pe podea. Spațiile unde erau ținute nu erau igienizate. De asemenea, existau urme de noroi, praf sau insecte în anumite magazine.

Și în cazul ambalajelor au fost găsite probleme, precum „deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii (…) lipsa documentelor de provenienţă; lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete”, arată ANPC.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor, ANPC a dat 848 de amenzi în valoare de circa patru milioane lei şi 418 avertismente. Șapte tone de fructe și legume au fost retrase definitiv de la vânzare din cauza condițiilor în care se aflau. Alte 360 de tone de produse, în valoare de aproximativ 1,7 milioane lei, au fost oprite temporar de la vânzare până la remedierea problemelor.

ADVERTISEMENT
Tags: