Tone de produse congelate, inclusiv înghețată, au fost retrase de la vânzare, în urma unor controale desfășurate de inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Verificările au avut loc în perioada 12-23 august 2024, vizați fiind 540 de operatori economici.
Potrivit ANPC, la 466 de magazine dintre cele 540 au fost descoperite nereguli. În total, au fost date amenzi de 2,5 milioane de lei și au fost retrase de la comercializare peste 27 de tone de produse.
Mai exact, au fost verificate peste 50 de tone, iar în cazul a 34 de tone s-au constatat deficiențe. 27 de tone de produse congelate erau improprii consumului de către oameni, reprezentând un pericol pentru sănătate.
Alte 3,5 tone au fost retrase temporar de la vânzare până la remedierea neregulilor descoperite. Printre cele mai multe abateri se numără comercializarea unor produse cu modificări organoleptice.
Multe dintre acestea prezentau acumulări de gheață în interiorul ambalajului, având starea termică modificată. Cu alte cuvinte, respectivele produse erau decongelate. Altele erau expirate sau ținute în ambalaje rupte și deteriorate.
Mai mult, de pe unele ambalaje lipseau informațiile obligatorii, precum ingredientele alergene sau traducerea în limba română a menționărilor de pe etichetă. În alte cazuri s-a constatat că nu era specificată cantitatea netă a produselor ori țara de origine.
Inspectorii ANPC spun că unii dintre comercianți nu respectau temperatura de congelare în cazul acestor produse, care trebuie să fie de -18 grade C. De asemenea, altele nu erau depozitate corespunzător.
Printre nereguli se află și lăzile frigorifice neigienizate sau deteriorate, abateri referitoare la afișarea prețului, etc. Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, atrage atenția consumatorilor să fie atenți când achiziționează produse congelate.
„Toţi consumatorii trebuie să manifeste atenţie deosebită, în momentul în care cumpără produse alimentare congelate, inclusiv îngheţată, la ambalajele murdare, deteriorate sau care nu sunt închise etanş şi nu asigură salubritatea produsului.
De asemenea, foarte importantă este verificarea de către consumatori, pe ambalaj, a datei durabilităţii minimale. Pentru a nu le fi afectată sănătatea, trebuie să refuze produsele pe eticheta cărora aceasta lipseşte sau este modificată ori depăşită”, a transmis Sebastian Hotca, potrivit Agerpres.