News

Toni Greblă a fost achitat definitiv! Ce acuze i s-au adus secretarului general al Guvernului

27.06.2019 | 17:06
Toni Greblă a fost achitat și în prima decizie din martie 2018. Sursa foto - facebook

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. De remarcat că Toni Greblă a fost achitat şi de prima instanţă, în mai 2018. De data aceasta, magistraţii ICCJ au pronunţat sentinţa definitivă.

Toni Greblă a fost achitat definitiv!

În ciuda faptului că procurorii DNA au făcut apel, judecătorii au respins doleanța oamenilor legii. Vă readucem aminte că fostul senator şi judecător al Curţii Constituţionale, Toni Greblă a fost trimis în judecată în urmă cu aproximativ 4 ani de zile, mai exact pe data de 9 septembrie 2015. Direcția Națională de Anticoruptție a solicitat atunci condamnarea lui la închisoare cu executare, pentru mai multe capete de acuzare.

Procurorii au ținut să arate în actul de inculpare, că în perioada 2010-2015, Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite. Printre ele s-au aflat asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă. Conform celor care s-au ocupat de caz, în octombrie 2012, Toni Greblă ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei.

Toni Greblă a fost achitat definitiv! Toni Greblă
Judecătorii au decis că Toni Greblă este nevinovat. Sursa foto – facebook

Ce acuze i s-au adus secretarului general al Guvernului

Ca monedă de schimb, Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că o să intervină și mai ales ă să determine anumiți funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de acesta să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale. În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi.

La începutul lunii mai 2018, magistraţii instanţei supreme l-au achitat pentru toate cele patru capete de acuzare pe Toni Greblă. De altfel, toți cei vizați în dosar au primit atunci același verdict. Instanţa a ridicat şi măsurile asiguratorii dispuse de DNA asupra bunurilor acestora.

 

 

 

Tags: