News

Toni Greblă, ales președinte al Autorității Electorale Permanente. Vot covârșitor în favoarea fostului judecător CCR

Toni Greblă, fost judecător CCR, a fost votat de Parlament în funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
28.03.2023 | 16:02
Toni Grebla ales presedinte al Autoritatii Electorale Permanente Vot covarsitor in favoarea fostului judecator CCR
Toni Greblă, votat președinte al Autorității Electorale Permanente. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Toni Greblă, fost prefect al Capitalei și judecător CCR, a fost ales președinte al Autorității Electorale Permanente. Acesta a beneficiat de un vot covârșitor în favoarea sa, în plenul Legislativului.

Toni Greblă, votat președinte al Autorității Electorale Permanente. Câți ani va petrece acesta în fruntea AEP

Susținut de PSD, UDMR și minoritățile naționale, Toni Greblă a fost votat de plenul reunit al Parlamentului în funcția de președinte al AEP pentru un mandat care se întinde pe durata a 8 ani.

ADVERTISEMENT

La votul de marți, unul secret cu bile, fostul prefect al Capitalei a primit 251 voturi “pentru” şi 110 “împotrivă”. Pentru această funcție, Greblă s-a luptat cu alți doi candidați susținuți de formațiuni din opoziție.

Cristian Preda, propus și susținut de USR, a primit 73 voturi “pentru” şi 288 “împotrivă”. Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR a avut parte doar de 37 voturi “pentru” şi 324 “împotrivă”, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Alegerea lui Greblă, criticată de Ludovic Orban: ”România este un stat capturat de PSD”

Au existat mari tensiuni în plenul Parlamentului, în ziua alegerii lui Toni Greblă la AEP. La dezbaterile premergătoare votului, fostul premier, Ludovic Orban, a susţinut că România este “un stat capturat de PSD“.

”Vedem că astăzi în România avem de a face cu un stat capturat aproape în integralitate de reprezentanţii PSD, de la Curtea Constituţională până la Curtea de Conturi, de la Consiliul Legislativ, condus de fostul coleg PSD care măcelărea Codurile penale, legile Justiţiei, călcând în picioare regulamentul la ordinul lui Dragnea, până la Avocatul Poporului, de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor.

ADVERTISEMENT

Nu aveţi dreptul să puneţi în fruntea Autorităţii Electorale Permanente un reprezentant care era preşedintele CFSN în ’89 şi ’90, prefect din anul 2000 în judeţul Gorj, un om care a avut o carieră în PSD, care va reprezenta PSD în această funcţie, de altfel fiind prefectul PSD de Bucureşti în momentul de faţă. Nu faceţi această crimă împotriva democraţiei“, le-a transmis Orban colegilor săi.

Cine este Toni Greblă, noul șef AEP

Toni Greblă este o personalitate politică cunoscută, dar și controversată în România. A ocupat funcția de senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă, iar din mai 2022 a fost prefect al Capitalei.

ADVERTISEMENT

Acesta a avut și probleme cu justiția. În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă. A fost acuzat de DNA că, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro.

ADVERTISEMENT

În 2018, fostul judecător CCR a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz. Apoi, în 2019 a fost achitat definitv. Între 2018 și 2019 a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care...
Un student român la Cambridge a cercetat cine sunt politicienii și partidele care au atacat oamenii vulnerabili ca să mobilizeze electoratul
Rapid
Rapid "sparge" banca pentru Denis Drăguș! Direct în TOP 3 transferuri
La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat şi de ce nu trebuie să...
La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat şi de ce nu trebuie să fie una mică
Ce a ajuns să facă Ilie Năstase la 76 de ani. Soţia Ioana...
Ce a ajuns să facă Ilie Năstase la 76 de ani. Soţia Ioana acceptă cu greu momentele stânjenitoare
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Pas cu pas prin luna de miere a Ginei Pistol și a lui...
Pas cu pas prin luna de miere a Ginei Pistol și a lui Smiley. Ce destinație au ales cei doi și cu ce vedetă internațională s-au întâlnit
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce...
O fetiță de un an a fost găsită moartă într-o mașină, după ce tatăl ei a uitat să o lase la creșă
Ce mesaje le-a trimis Adrian Sârbu unor angajate de la Aleph News
Ce mesaje le-a trimis Adrian Sârbu unor angajate de la Aleph News
S-a aflat de ce Dana Roba a fost bătută cu ciocanul. Motivul halucinant...
S-a aflat de ce Dana Roba a fost bătută cu ciocanul. Motivul halucinant pentru care și-ar fi ieșit din minți soţul gelos
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a...
Fostul soț al Angelei Similea a rupt tăcerea: Toti cei cu care s-a culcat erau casatoriti. S-a culcat si cu Piersic, si cu nasul nostru. Acuzațiile fostului soț
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Anunț de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a actriței Shannen Doherty
Elena UDREA, în LACRIMI în închisoare! Adrian Alexandrov a făcut anunţul CUMPLIT
Elena UDREA, în LACRIMI în închisoare! Adrian Alexandrov a făcut anunţul CUMPLIT
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de...
Cum te cheamă? Află din ce zonă a României provine numele tău de familie?