News

Toni Greblă, aproape de a prelua șefia AEP. Cine ar putea fi noul prefect al Capitalei

Toni Greblă, fost judecător CCR și actual prefect al Capitalei, este aproape de a prelua șefia AEP. Cine îl va înlocui în funcția care fi lăsată vacantă în București.
20.02.2023 | 10:28
Toni Grebla aproape de a prelua sefia AEP Cine ar putea fi noul prefect al Capitalei
Toni Greblă, candidat pentru șefia AEP. Cine ar putea fi noul prefect al Capitalei. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, grupurile parlamentare PSD l-au nominalizat oficial pe Toni Greblă pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP). Luni, prefectul Capitalei poate face un pas important către această nouă provocare din carieră.

Toni Greblă, candidat pentru șefia AEP. Cine ar putea fi noul prefect al Capitalei

În cursul acestei zile, demnitarii din comisiile de specialitate din Parlament vor audia candidații înscriși pentru funcția de președinte al AEP și de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

Pentru funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente s-a înscris și actualul actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă. Acesta va fi susținut, pe lângă PSD, și de grupurile PNL, UDMR și al minorităților naționale. Greblă se luptă pentru poziție cu avocata Iulia-Andreea Băbeanu, propusă de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Reamintim că poziția de la AEP este vacantă, după ce Constantin Mitulețu-Buică și-a dat demisia în urma probleme de integritate, la începutul lunii ianuarie. De-a lungul timpului, Mitulețu-Buică a fost implicat în mai multe controverse.

ADVERTISEMENT

Potrivit postului Antena 3 CNN, locul lui Toni Greblă la Prefectura Capitalei va fi luat de Diana-Anca Artene, actualul subprefect. Aceasta ocupă funcția din prezent încă din 12 ianuarie 2022.

În ceea ce privește funcția de la Curtea de Conturi, aceasta a fost ocupată până lunile trecute de Niculae Bădălău. Fostul ministru PSD ajunsese în funcție în 2020 la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani.

ADVERTISEMENT

În decembrie 2022, Parlamentul a votat revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Acesta a fost arestat preventiv în urma unei anchete a DNA. La acea dată, 308 senatori și deputați au votat pentru revocarea acestuia de la Curtea de Conturi.

Cine este Toni Greblă. Numeroase funcții ocupate, dar și probleme cu legea

Toni Greblă (69 de ani) este un politician cu multă experiență. De profesie jurist, acesta a fost senator în Parlamentul României în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj.

ADVERTISEMENT

În 18 decembrie 2013, acesta a fost numit de Senat ca judecător al Curții Constituționale, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO. Toni Greblă a demisionat din funcția de judecător CCR în februarie 2015.

Ulterior, a ocupat funcția de Secretar General al Guvernului Viorica Dăncilă, între 2018-2019. În luna mai 2022, acesta a fost numit în funcția de Prefect al Bucureștiului de către Guvernul Nicolae Ciucă, înlocuind-o pe Alexandra Văcaru.

Toni Greblă a avut probleme și cu legea. În 2015 este trimis în judecată de DNA. Era acuzat, printre altele, de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii l-au acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), a pretins şi primit de la un om de afaceri, mai multe foloase necuvenite. În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv.

ADVERTISEMENT