News

Top 10 al celor mai bogați primari din România. Edilul care a dat 25.000 euro pe un ceas

17.05.2021 | 18:53
Top 10 al celor mai bogati primari din Romania Edilul care a dat 25000 euro pe un ceas
ADVERTISEMENT

Cei mai bogați primari ai marilor orașe din România și-au făcut averile fie prin  investiții în proprietăți imobiliare, fie în urma afacerilor pe care majoritatea le-au condus dinainte să fie edili.

Pentru câțiva primari de municipii reședință de județ, funcția din administrația publică nu aduce venituri semnificative întrucât grosul averii este obținut din afaceri sau  investiții imobiliare astfel că unii au trecut averi impresionante în declarația de avere.

ADVERTISEMENT

Există însă și primari care depind de veniturile obținute ca urmare a exercitării funcției, dar care au pus bani deoparte astfel că în conturile lor bancare s-au adunat sume impresionante.

Este dificil însă de stabilit o ierarhie clară a celor mai bogați primari din România întrucât declarațiile de avere nu conțin și valoarea estimativă de piață a bunurilor imobiliare (case și terenuri), iar valoarea nominală a acțiunilor nu reflectă exact care este prețul de piață al companiilor pe care le dețin.

ADVERTISEMENT

Primarii care au investit în imobiliare

Primarul din Giurgiu, ales în 2020, a investit mult în proprietăți imobiliare. Adrian-Valentin Anghelescu (PNL) deține, împreună cu soția, trei apartamente și două case. Una singură dintre aceste locuințe reprezintă o moștenire, anume apartamentul din Giurgiu. Soții Anghelescu mai au câte un apartament în Otopeni și București, iar cele două case sunt amplasate în Giurgiu, respectiv comuna Stănești. Familia primarului giurgiuvean deține nu mai puțin de patru mașini: BMW, Suzuki Samurai, Mini Morris și Volkswagen Passat.

Însă prosperitatea primarului din Giurgiu este arătat îndeosebi de conturile bancare în care sunt aproximativ 150.000 de lei și 70.000 de euro,  la care se adaugă certificate de trezorerie BNR evaluate la 50.000 de lei. Prosperitatea familiei a fost câțiva ani grevată de un credit de 135.000 euro, însă acesta se apropie de scadență. Mai mult, pensia pe 2020 a lui Adrian-Valentin Anghelescu a însumat circa 180.000 de lei, iar veniturile familiei au fost suplimentante cu încă 185.000 de lei pe care soția i-a obținut prin executarea silită a companiei Tarom.

ADVERTISEMENT

O avere impresionantă deține și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR). La capitolul bunuri imobiliare, deține două case, la care se adaugă două case de vacanță, toate aflându-se în orașul pe care îl gospodărește. Cota-parte la casele de vacanță este de circa o treime, fiind asociat cu alți cumpărători ai imobilelor care nu par a fi membri ai familie.

Conturile bancare nu au sume mari, însă Antal Arpad a acordat împrumuturi de 25.500 euro, 1.700.000 de forinți maghiari și 131.000 de lei. La rândul său are de achitat până în 2036 un credit de 117.000 de franci elvețieni. Returnarea banilor nu se anunță a fi problematică în condițiile în care primarul din Sfântu Gheorghe a  încasat numai anul trecut dividende de 490.000 de lei, cărora li s-a adăugat salariul de primar care, în 2020, a reprezentat 164.000 de lei. Averea familiei Antal este completată de două autoturisme – Suzuki Jimny și Audi A6 – și o colecție de obiecte de artă și carte veche evaluată la 18.000 euro.

ADVERTISEMENT

Venituri impresionante din chirii pentru Clotilde Armand

Probabil cel mai bogat primar din România, după Robert Negoiță, este edilul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR-PLUS). Însă în ce privește bunurile imobiliare, acestea sunt deținute de către soțul primăriței, matematicianul Sergiu Moroianu, care le-a primit moștenire. Terenurile agricole ale familiei însumează peste 75 de hectare, la care se adaugă circa 3 hectare de pădure. Există și câteva loturi de teren intravilan cumpărate, inclusiv unul de 600 m² la Chișinău.

Cei doi soți dețin în București două apartamente și două case, cea mai mare dintre ele având 300 m². Din închirierea acestor locuințe, au fost obținuți 47.000 de euro. Clotilde Armand deține un Nissan Pathfinder, iar soțul ei un BMW 520d. Colecția de tablouri și bijuteriile familiei valorează 18.000 de euro.

În conturile bancare sau alte tipuri de plasamente ale familiei sunt circa 330.000 de lei, aproape 400.000 euro și 17.000 dolari. Valoarea acțiunilor deținute la diverse companii trece de 80.000 de lei. Pe lângă veniturile din salarii obținute de ea și de soțul său, Clotilde Armand a mai trecut în declarația de avere 429.000 lei obținuți din activități de management realizate pe persoană fizică.

Emil Boc, un primar econom

Emil Boc nu a investit în proprietăți imobiliare sau plasamente financiare care să-i aducă dividende, însă pare a fi un om care face economii substanțiale din veniturile pe care le obține. Primarul Clujului a moștenit o cotă parte de 3/20 din gospodăria agricolă a tatălui său, iar în oraș deține două apartamente, fiecare de aproximativ 60 m², dintre care unul a fost cumpărat pentru fiica sa.

În rest, veniturile familiei Boc au fost puse în conturi bancare care însumează circa 655.000 lei, 19.700 euro și aproape 7.000 dolari. Acestora li se adaugă un cont în care primarul a pus bani deoparte pentru ziua în care fiica sa a împlinit 18 ani. Astfel, polița educațională pe care Patricia Boc a încasat-o în 2018 valora aproape 42.000 de lei, sumă pe care fiica fostului premier a pus-o într-un cont bancar.

Emil Boc a împrumutat 45.000 de lei de la o bancă pentru a-și finanța campania electorală de la alegerile locale din 2020, însă suma a fost rambursată de către Autoritatea Electorală Centrală în luna ianuarie 2021.

Economiile consistente ale familiei Boc sunt explicabile prin veniturile substanțiale obținute din salarii. În 2020, indemnizația de primar la care s-au adăugat unele venituri bănești restante au însumat aproape 230.000 de lei, iar alți 73.700 de lei au fost obținuți în urma cursurilor predate la Universitatea Babeș-Bolyai. Tot de la UBB își încasează salariul și Oana Boc, adică alți 76.300 lei.

Primarul împătimit după ceasuri scumpe

Primarul din Baia Mare Cătălin Cherecheș a moștenit împreună cu mama sa, fostul deputat Viorica Cherecheș, o casă de locuit și una de vacanță, iar în urma lichidării societății pe care o deținea s-a ales cu un Porsche Cayenne.

Alte plasamente financiare nu deține, dar trebuie să primească 500.000 de euro pe care în 2016 a împrumutat-o unei persoane fizice. În comparație cu această sumă, cei 100.000 de lei pe care trebuie să-i achite unei bănci par mărunțiș.

Lui Cătălin Cherecheș îi plac ceasurile scumpe ca dovadă că a dat 25.000 de euro pe un Patek Philippe Nautilus. Alte două ceasuri deținute au o valoare totală de 4.500 euro. Veniturile anuale aduse de funcția de primar sunt de 164.268 lei, la maximul permis de lege pentru un primar de municipiu reședință de județ.

Cristian Gentea, primarul din Pitești, este un  prosper om de afaceri, el încasând 1.135.000 lei ca dividende de la firma pe care o deține împreună cu soția. Banii au fost depuși în conturile sale bancare. La capitolul investiții imobiliare, Gentea este proprietarul unui apartament și al unei case de locuit în Pitești și al unui alt apartament, de 143 m², în București.

Un alt edil care pune bani deoparte este primarul din Slatina, Emil Moț. În conturile sale bancare se află 743.000 de lei. Averea sa este completată de un apartament în Slatina și o casă în Piatra-Olt, la care se adaugă un BMW cumpărat în leasing.  Moț a mai cumpărat și câteva terenuri relativ reduse ca dimensiune, cel mai mare fiind o parcelă de pădure de 2,5 hectare.

Robert Negoiță, săracul om bogat

Declarația de avere a lui Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, este lungă cât o zi de post, dar este greu de spus dacă la finalul lecturării ei ar trebui invidiat sau căinat. Numai datoriile sale la ANAF acumulate în perioada 2009-2020 reprezintă 250 de milioane de lei, însă nu se știe cât reprezintă acestea comparativ cu averea sa totală întrucât terenurile și clădirile pe care le deține sunt foarte numeroase, iar în declarație nu este trecută și valoarea lor de piață.

Astfel, Robert Negoiță a trecut 24 de terenuri în București, Popești-Leordeni, Voluntari și Constanța care au destinații diverse: intravilan, teren arabil, hale, locuri de parcare. Din declarație este greu de spus unde își are domiciliul edilul sectorului 3 fiind trecute mai multe case de locuit cu suprafețe mari. Trei se află în Voluntari, cu suprafețe de 390 m², 324 m² și 200 m², iar o patra, de 200 m² este amplasată în Constanța.

Negoiță a pierdut 5 hectare de teren extravilan în Popești-Leordeni, în 2019, în urma executării silite în favoarea unei persoane fizice, terenul fiind estimat 567.000 lei. Primarul nu are trecută nicio mașină și nici bunuri precum bijuterii, opere de artă ș.a., dar este acționar la două companii, acțiunile valorând circa 52 milioane de lei.

La secțiunea „datorii”, pe lângă suma imensă pe care i-o cere Fiscul, Negoiță are de achitat un credit de 1.000.000 de euro la Banca Transilvania, precum și datorii de peste 11 milioane de lei la diverse companii sau autorități locale. Primarul este dator inclusiv la primăria pe care o conduce, cu suma de 115.000 lei.

Din salariul de primar, Negoiță câștigă 164.268 lei anual. Interesant este că l-a trecut în declarația de avere și pe fiul său Louis Rafael Negoiță pe care l-a angajat la Administrația Domeniului Public, însă pe care îl plătește prost, cu mai puțin de 20.000 de lei anual.

Averea cuplului Olguța Vasilescu – Claudiu Manda

Primarul din Reșița, Ioan Popa, trăiește într-un apartament de 122 m², însă marea parte a averii sale este sub formă de acțiuni la firmele pe care le deține, acestea având o valoare totală de aproximativ 1.400.000 lei. Popa nu are datorii, însă nici mașină, potrivit declarației sale de avere. Este însă probabil ca automobilul pe care îl utilizează să fie în patrimoniul uneia dintre firmele sale, situația care nu este singulară în rândul politicienilor care sunt și oameni de afaceri.

Averea primarului din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, este dificil de cuantificat, întrucât sunt menționate atât veniturile soțului, europarlamentarul Claudiu Manda, cât și averea deținută prin intermediul unei firme, Imoband. În declarația de avere este trecut un apartament de 290 m², deși presa a relatat că cei doi soți au achiziționat o casă. De asemenea, mai figurează un apartament de 76 m², cumpărat prin credit bancar.

Automobilul este un Mercedes, achiziționat prin leasing de către Manda. Cei doi dețin ceasuri în valoare de 66.000 de lei și bijuterii estimate la 15.500 de euro. În conturile bancare sunt trecuți circa 157.000 lei și 14.500 de euro. La secțiunea „plasamente financiare” este trecut un împrumut de 364.750 lei către firma Imoband.

Claudiu Manda a făcut un împrumut de nu mai puțin de 240.000 de euro la banca franceză BNP Paribas, însă returnarea nu pare a fi împovărătoare întrucât Manda a raportat pentru 2019, când a fost succesiv senator și europarlamentar, venituri de 72.632 lei și 81.090 euro.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în...
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în lacrimi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant