În urma unei analize calitate-preț, Bucureștiul se află în topul capitalelor europene privind restaurantele. În ciuda nivelului de trai și al veniturilor în comparație cu alte state din vest, un brunch în Capitală ajunge la un preț de ”podium” în Europa.
Într-un top 10 capitale din UE în privința prețurilor pentru brunch-uri, Capitala României prinde podiumul.
În privința recenziilor, restaurantele care servesc acest tip de masă în București au scoruri din recenzii cuprinse între 8,73 și 10 stele.
Această ierarhie a rezultat în urma unei cercetări realizate de Uswitch.com/mortgages. Au fost analizate recenziile clienților la peste 250.000 de restaurante din capitalele europene, notează DC News.
Topul este condus de capitala daneză Copenhaga. Orașul scandinav se distanțează decisiv în ceea ce privește prețurile, în ciuda faptului că este mai în spate în topul cu privire la recenzii. Aici, în medie, un brunch costă 67,89 euro.
Locul secund este ocupat de Varșovia. În Capitala Poloniei, prețul mediu al unui brunch nu trece de 40 de euro.
Un loc mai mult decât surpinzător este ocupat de București în acest top. Capitala României bate orașe precum Roma, Praga și Zagreb și prinde podiumul prețurilor cu o medie de 32,52 de euro pentru un brunch.
Din top 10 capitale ale UE în privința prețului pentru un brunch, cea mai ”ieftină” este Lisabona. Puțin peste 20 de euro se achită aici pentru o astfel de masă.
Cuvântul ”brunch” este o combinație dintre ”breakfast” (micul dejun) și ”lunch” (prânz). Este o masă luata între aceste doua mese clasice și le poate înlocui pe ambele.
De regulă, mâncarea pe care o consumăm în timpul unui brunch este putin mai consistentă decât un mic dejun, dar mai “ușoară” decât un prânz. Astfel, se pot consuma mini-șnițele, chifteluțe, salate, diferite feluri de bruschete sau brânzeturi.
Mâncarea poate fi însoțită și de băuturi alcoolice, mai ales dacă este vorba despre un brunch organizat sub forma de eveniment de business sau de socializare.
La brunch se pot consuma și produse uşoare, cum ar fi cereale cu lapte, iaurt-uri, croasante, omletă, îngheţată sau clătite, precum şi preparate din carne, salate, peşte, brânzeturi, supe, fructe de mare şi deseturi.