Fotbal international

Top 10 cei mai bogaţi patroni de cluburi de fotbal din lume. Pe primul loc e şeful lui Rennes. Galerie foto

24.12.2018 | 18:17
Francois Henri Pinault este cel mai bogat patron de club de fotbal din lume. E casatorit cu actrita Salma Hayek

FANATIK.RO vă face o prezentare topului 10 al celor mai bogaţi patroni de cluburi de fotbal din lume. Surpriza uriaşă o constituie ocupantul primului loc în această ierarhie selectă, cu oameni de afaceri extrem de potenţi, depăşiţi clar de forţa financiară pe care o are patronul clubului francez Rennes, Francois Pinault. Acesta deţine o avere estimată la 27 de miliarde euro, dar clubul nu a avut nici un moment strălucire în Ligue 1, mulţumindu-se cu o poziţie undeva în zona neutră. Şi Loţi Boloni s-a aflat pe banca lui Rennes şi a confirmat faptul că patronul este extrem de bogat, însă nu doreşte să facă investiţii masive pentru a transforma clubul într-o superputere,

Pinault este liderul de piaţă al producţiei de bunuri de lux, are în proprietate celebra staţiune de schi Vail din Colorado şi la fel de cunoscuta casă de licitaţii Christie. Deţine la Veneţia Palatul Grassi, unul dintre cele mai reprezentative din perioada Evului Mediu. Merge mereu la meciurile de acasă ale lui Rennes, însă a spus clar că fotbalul este un hobby şi nu doreşte să arunce bani într-o direcţie din care poate câştiga foarte puţin. Soţia sa este celebra actriţă Salma Hayek, cu mulţi ani mai tânără.

Un colaborator al lui Bill Gates în primele locuri în top 10 cei mai bogaţi patroni în fotbal

Pe locul secund, cu 23 miliarde euro, se află omul de afaceri austriac Dietrich Mateschitz. Este fondatorul companiei Red Bull, producătoare de băuturi energizante, care din 2009 a ajuns în Germania, la Leipzig, după ce a reuşit să pună pe picioare un club puternic la Salzburg şi implicarea sa în fotbalul din fostul oraş important al ex-RDG a avut impact uriaş, chiar în primul an de la promovarea în Bundesliga echipa reuşind să termine pe locul secund, după Bayern Munchen.

Paul Allen Gardner, patronul lui Seattle

Pe a treia treaptă îl avem pe Paul Gardner Allen, patronul clubului din campionatul SUA Seattle Sounders, care a ieşit campion în 2016. Allen nu e deloc un nume necunoscut în State, pentru că el a fost cofandator, alături de Bill Gates al celebrei companii Microsoft. Are 21,7 miliarde euro. Din 2009 a preluat clubul de fotbal din Seattle, dar în campionatul nord-american, ca urmare a politicii de Salary Cap, cheltuielile unui club nu sunt exorbitante, astfel încât echipa de fotbal nu îi consumă mult din resursele financiare.

Deţinătorul Combinatului Siderurgic din Galaţi e al patrulea ca bogăţie în TOP 10

Pe locul 4 avem un nume binecunoscut şi în România. Indianul Lakshmi Mittal, patronul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de oţel din lume, Arcelor Mittal, are o avere estimată la 18,5 miliarde euro, însă nu este prea pasionat să investească în fotbal. Este acţionar la QP Rangers şi după ce a cumpărat Combinatul Siderurgic din Galaţi s-a crezut multă vreme că echipa de la malul Dunării va deveni o mare putere cu banii indianului, însă acesta a aruncat nişte mărunţiş la început şi nu a fost dterminat să vină la sentimente mai bune nici măcar atunci când gălăţenii au câştigat titlul şi au jucat în grupele Champions League.

Lakshmi Mittal e al patrulea în lume ca bogăţie dar la Oţelul Galaţi nu a investit nimic
Lakshmi Mittal e al patrulea în lume ca bogăţie

Pe locul 5 este proprietarul lui Arsenal, uzbekul Alisher Usmanov, cu 12,5 miliarde euro, care şi-a început afacerile fabricând pungi de plastic, apoi trecând în domeniul metalurigiei, iar astăzi e principalul acţionar la cel mai mare site din Rusia, Internet mail.ru şi al unei companii de telefonie mobilă. Dar când vine vorba să investească în transferuri la tunari începe să îi tremure mâna.

Roman Abramovici e omul cu cele mai notabile performanţe în fotbal

Abia pe locul 6 se află omul care chiar a investit foarte mult, dar a şi câştigat la fel de mult ca număr de trofee, 15 în 12 ani, o cifră cu adevărat excelentă. Cel despre care vorbim este miliardarul rus Roman Abramovici, patronul lui Chelsea, a cărui avere ajunge la 10.8 milioane euro, dar care acum, după ce britanicii i-au refuzat un nou permis de şedere în Regat ca urmare a faptului că este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, se gândeşte serios să renunţe la club.

Top 10 cei mai bogaţi patroni de cluburi din lume. Roman Abramovici este patronul cu cele mai multe trofee, 15 trofee în 12 ani
Top 10 cei mai bogaţi patroni de cluburi din lume. Roman Abramovici este patronul cu cele mai multe trofee

Pe locul 7 este patronul lui Inter, Zhang Jindong, cu 5,8 miliarde euro avere, deţinătorul companiei Suning Holdings Group, un chinez care s-a dovedit şi real şi destul de priceput în fotbal, pentru că spre deosebire de vecinii de la AC Milan Inter a reuşit să revină în plutonul fruntaş din Italia şi să se califice în grupele Champions League. Pe locul 8 personajul care l-a ajutat mult pe Mircea Lucescu să adune o grămadă de trofee în Ucraina, la Şahtior Doneţk, magnatul Rinat Akhmetov, cu un patrimoniu de 5,5 miliarde, care însă a avut enorm de suferit în ultimii ani ca urmare a situaţiei politice din Ucraina, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Patronul lui Tottenham, maestru în vânzarea jucătorilor

Pe locul 9 Joe Lewis, patronul clubului londonez Tottenham Hotspurs, deţinătorul grupului ENIC, are o avere de 5 miliarde, dar este unul dintre proprietarii din Premier League interesat să câştige inclusiv din fotbal în loc să investească. Acum are în mână un diamant precum Harry Kane şi nu îi va drumul sub suma de 225 milioane euro. Gareth Bale a ajuns la Real Madrid abia după ce spaniolii au acceptat să plătească suta de milioane de euro.

Ultimul pe listă este iranianul Farhad Moshiri, cu doar 1,7 miliarde euro, care este proprietarul lui Everton. A făcut bani din industria energetică, dar recunoaşte că deşi a făcut în ultimii ani câteva eforturi financiare notabile în achiziţionarea de jucători recunoaşte că nu are nici o şansă se intre în Big Four în Premier League sau să concureze cu concitadina FC Liverpool.

Tags: