Fotbal intern

Top 10 cele mai frumoase Derby-uri de România ale deceniului! Spectacol total în duelurile FCSB – Dinamo

28.12.2019 | 12:51
Top 10 cele mai frumoase Derbyuri de Romania ale deceniului Spectacol total in duelurile FCSB  Dinamo
Top 10 cele mai frumoase Derby-uri de România ale deceniului! Spectacol total în duelurile FCSB – Dinamo. Sursa foto: Sportpictures.ro
ADVERTISEMENT

Derby-urile FCSB – Dinamo şi Dinamo – FCSB au fost extrem spectaculoase în acest deceniu, cu doar două încheindu-se fără goluri dintre cele 29 de confruntări. FCSB a câştigat de 11 ori, iar rivalii dinamovişti de 6. S-au înregistrat nu mai puţin de 12 rezultate de egalitate. Începutul de deceniu a aparţinut roş-albaştrilor, dar “câinii” au revenit în forţă spre final.


  • (P) Cota BETANO pentru CFR Cluj – FCSB: 3.10 este cota pentru X. Vezi aici toate cotele!


Top 10 cele mai frumoase Derby-uri de România ale deceniului!

FANATIK face o retrospectivă a celor mai frumoase 10 dueluri dintre cele mai importante formaţii din fotbalul românesc. Orgolii, atmosferă spectaculoasă în tribune, stadioane pline, întoarceri spectaculoase de scor şi partide cu multe goluri. Care a fost cel mai spectaculos Derby de România?

ADVERTISEMENT

FCSB – Dinamo 2-1, finala Cupei României, mai 2011

Finala Cupei României de la Braşov de pe 25 mai 2011 a fost plină de dramatism şi de momente speciale. FCSB a câştigat, scor 2-1, după o pauză de aproape 4 ani în derby-urile cu Dinamo. Dică a deschis scorul pentru roş-albaştri, ultimul gol la FCSB, în timp ce Torje a egalat pentru dinamovişti.

Eroul negativ al ultimului act a fost Ştefan Bărboianu, printr-un autogol care l-a făcut pe Gabi Torje să plângă în hohote la finalul partidei. Antrenor la FCSB era Cosmin Olăroiu, revenit atunci pentru câteva etape în fotbalul românesc, la rugămintea lui Gigi Becali.

ADVERTISEMENT

Dinamo – FCSB 1-3, Liga 1, decembrie 2011

Nimeni nu se aştepta la acest rezultat în ultimul Derby din România al lui 2011, mai ales că se disputa în Ştefan cel Mare. Mai mult, Dinamo era şi pe primul loc în clasament înaintea acestei confruntări.

FCSB începea să-şi contureze echipa de top cu care a dominat fotbalul românesc sub comanda lui Laurenţiu Reghecampf, iar Raul Rusescu a fost eroul derby-ului cu o “dublă”. Pe banca lui FCSB era Ilie Stan, aflat la primul Derby de România ca antrenor şi FCSB a arătat excelent, în ciuda faptului că Marius Niculae a deschis scorul.

ADVERTISEMENT

FCSB – Dinamo 3-2, Liga 1, mai 2012

Un nou derby spectaculos s-a desfăşurat la finalul aceluiaşi sezon, când roş-albaştrii s-au impus după un duel în care s-au marcat 5 goluri şi au fost multe alte ocazii de poartă.

La fel ca în tur, Dinamo a deschis scorul, de această dată prin Curtean, iar FCSB a revenit pe tabelă până în pauză, tot datorită lui Raul Rusescu. Apoi, bulgarul Iliev a reuşit o “dublă” şi diferenţa putea să fie chiar mai mare. George Ţucudean, atunci la Dinamo a dat o rază de speranţă roş-albilor, insuficientă însă pentru o remiză spectaculoasă şi neaşteptată.

ADVERTISEMENT

FCSB – Dinamo 5-2, Cupa României, martie 2014

Derby-ul deceniului, o victorie absolut categorică şi duelul cu cele mai multe goluri în perioada 2011-2019. Latovlevici, Varela, Chipciu, C. Tănase şi Keşeru au marcat, într-o echipă senzaţională în care mai erau Sânmărtean, Gardoş, Nicolae Stanciu sau Tătăruşanu.

Conduşi de Flavius Stoican, roş-albii nu au avut nicio şansă şi scorul era deja 4-1 de la pauză. Diferenţa de valoare între cele două formaţii era evidentă, mai ales că trupa lui Reghe venea după un sezon fantastic în Europa League.

Dinamo – FCSB 3-1, Liga 1, noiembrie 2015

După nu mai puţin de 12 derby-uri în care FCSB a câştigat 9, Dinamo, cu Mircea Rednic pe bancă, a reuşit o victorie extrem de spectaculoasă şi neaşteptată în faţa marilor rivali.

“Puriul” a beneficiat de evoluţiile senzaţionale ale lui Palic şi Gnohere şi, pe o ploaie torenţială, “câinii” s-au impus fără mari probleme într-un duel în care Nicolae Stanciu şi compania nu au avut prea multe şanse. A fost chiar începutul revenirii dinamoviste în Derby de România.

FCSB – Dinamo 2-2, Cupa României, aprilie 2016

A fost a patra confruntare între FCSB şi Dinamo în decurs de 45 de zile şi tot a patra remiză. Dinamo s-a calificat în finala Cupei României datorită golurilor marcate în deplasare, după un 0-0 în Ştefan cel Mare.

Unul dintre eroii calificării în ultimul act a fost chiar regretatul Ekeng, cel care a egalat pentru 1-1 în debutul reprizei secunde. Cu Bourceanu eliminat înainte de pauză, FCSB a marcat din nou prin Chipciu, dar Ante Puljic a adus calificarea roş-albilor în marea finală.

Dinamo – FCSB 3-1, Liga 1, noiembrie 2016

Seria de 5 remize consecutive în Derby de România a fost oprită de victoria lui Dinamo de pe Naţional Arena. Favorită pornea tot FCSB, care a deschis scorul prin Boldrin, din penalty.

Dar la fel ca în multe alte derby-uri, a avut loc o nouă întoarcere spectaculoasă de scor. De această dată a reuşit-o Dinamo. Hanca din penalty, Nedelcearu fix înainte de pauză şi slovacul Nemec au adus o victorie nesperată “câinilor” în faţa marilor rivali. Ioan Andone şi Laurenţiu Reghecampf erau antrenorii celor două formaţii.

Dinamo – FCSB 4-1, Cupa Ligii, decembrie 2016

Finalul de an a aparţinut clar lui Dinamo, care a mai reuşit un succes important şi în Cupa Ligii, chiar înainte de Crăciun. Cu mai puţin de 10.000 de spectatori pe Naţional Arena, trupa lui Ioan Andone s-a distrat cu roş-albaştrii.

May Mahlangu, Dan Nistor, Valentin Lazăr şi Dorin Rotariu i-au umilit pe elevii lui Reghecampf, golul de onoare venind din partea lui Aganovic. Dinamo s-a impus şi în returul din martie 2017, scor 3-1, pentru o calificare en-fanfare împotriva lui FCSB în Cupa Ligii.

Dinamo – FCSB 2-2, Liga 1, februarie 2018

Un nou derby, un nou meci dramatic. Dinamo părea că va câştiga un nou duel, condusă în teren de un Dan Nistor perfect. Actualul căpitan al lui Dinamo a pasat decisiv la golurile lui Pesic şi Torje, dar revenirea lui FCSB a venit în ultimele 10 minute.

Man a dat semnalul revenirii după un assist de geniu al lui Budescu, în timp ce Teixeira le-a suflat victoria rivalilor în minutul 90+3. Golul portughezului a însemnat şi ratarea calificării în play-off pentru Dinamo.

FCSB – Dinamo 3-3, Liga 1, iulie 2018

Top 10 cronologic al celor mai frumoase partide din acest deceniu se încheie cu o nouă remiză cu multe goluri. FCSB a condus de 3 ori, dar Dinamo a avut forţa să revină de fiecare dată.

Axente a egalat după golul lui Gnohere, Nistor după cel al lui Coman şi Mihai Popescu, în minutul 89, după o nouă reuşită a lui Florinel. A fost şi singurul Derby de România condus de pe bancă de Florin Bratu.

Top 10 cronologic al celor mai spectaculoase Derby-uri de România

FCSB – Dinamo 2-1, Cupa României, 25 mai 2011
Dinamo – FCSB 1-3, Liga 1, 5 decembrie 2011
FCSB – Dinamo 3-2, Liga 1, 17 mai 2012
FCSB – Dinamo 5-2, Liga 1, 27 martie 2014
Dinamo – FCSB 3-1, Liga 1, 22 noiembrie 2015
FCSB – Dinamo 2-2, Cupa României, 20 aprilie 2016
Dinamo – FCSB 3-1, Liga 1, 30 noiembrie 2016
Dinamo – FCSB 4-1, Cupa Ligii, 22 decembrie 2016
Dinamo – FCSB 2-2, Liga 1, 18 februarie 2018
FCSB – Dinamo 3-3, Liga 1, 29 iulie 2018

ADVERTISEMENT