News

Top 10 cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Pe ce loc se află România? Stă mai bine ca Grecia și Croația

Jurnaliștii germani au realizat recent un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană. Clasamentul a fost realizat pe baza PIB pe cap de locuitor și arată că România este undeva la jumătatea acestuia.
03.09.2022 | 16:47
Top 10 cele mai sarace tari din Uniunea Europeana Pe ce loc se afla Romania Sta mai bine ca Grecia si Croatia
Bulgaria e prima în topul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană. România este pe 6. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Mai mult, România este la distanță mare față de Bulgaria, veșnica ei competitoare când vine vorba despre analize și statistici socio-economice.

România stă mai bine decât Grecia, Croația și Bulgaria

Pe handelsblatt.com se arată că valoarea tuturor bunurilor și serviciilor care sunt generate într-o țară într-un an se numește produs intern brut (PIB). În continuare, jurnaliștii germani au explicat că acest PIB pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea compara în mod semnificativ PIB, Uniunea Europeană folosește o monedă unică fictivă. Astfel, PIB pe cap de locuitor nu este dat în euro, ci în standarde de putere de cumpărare (PPS). Asta ar trebui să compenseze diferențele dintre nivelurile de preț.

Mai departe, jurnaliștii germani au completat că valoarea medie a PIB din UE este stabilită la 100 PPS. Dacă PIB al unei unei țări este de peste 100 PPS, această țară are un produs intern brut care este peste medie pentru UE.

ADVERTISEMENT

Așadar, 17 dintre cele 27 de țări membre ale UE sunt sub această valoare. În acest context, 10 țări au avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor în 2021 conform datelor de la biroul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat) .

Spania este pe ultimul loc

Spania face parte dintre 17 state membre ale UE care au un PIB mai mic comparativ cu media din Uniunea Europeană. Cu un PIB pe cap de locuitor de 84 de standarde de putere de cumpărare (PPS), Regatul Spaniei, cu o suprafață de 505.944 de metri pătrați, ocupă locul zece printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană (UE).

ADVERTISEMENT

Fiind a doua cea mai populară destinație de călătorie din lume, economia Spaniei a scăzut cu 10,8% în timpul pandemiei de Covid-19. Practic, a scăzut decât mai mult decât orice altă economie.

Rezervele pentru vara anului 2022 sunt mai mari decât cele din 2019. Cu toate acestea, nu va fi suficient pentru ca Spania să revină la producția economică dinainte de pandemie.

ADVERTISEMENT

Locul 9 pentru Polonia

Așasea țară ca mărime din Uniunea Europeană ca suprafață, Polonia are un PIB de 77 PPS. Asta înseamnă cu 23 de standarde de putere de cumpărare în urma mediei UE.

Poate că situația ar fi fost și mai bună dacă nu existau problemele semnalate de mai mulți ani de experții și observatorii care acuză Polonia că a desființat o justiție liberă. În 2016, de exemplu, partidul dominant – Legea și Justiția (Prawo i Sprawiedliwość) – a introdus o legislație pentru reformarea Curții Constituționale.

Așa s-a ajuns la crearea unui organism disciplinar care poate demite judecătorii și angajații din justiție în urma unor proceduri sumare. Consecința: o dispută cu privire la statul de drept din țară cu Comisia UE care continuă și astăzi.

Ungaria, a opta țară cea mai săracă din UE

Cu un PIB pe cap de locuitor de 76 PPS, Ungaria este a opta țară cea mai săracă din UE. Potrivit Uniunii Europene, cele mai importante sectoare de export sunt industria vehiculelor și ingineria mecanică.

Cel mai mare partener de export al țării este Germania. Sursa citată a notat că și Ungaria este, de asemenea, una dintre țările cu probleme legate de statul de drept din UE.

Procedurile în temeiul articolului 7 din tratatele UE sunt pe rol pentru presupusa nerespectare a valorilor fundamentale ale UE. În plus, Parlamentul UE a inițiat proceduri împotriva Ungariei în 2018, ca parte a mecanismului statului de drept. Din când în când, Ungaria este amenințată cu reduceri ale fondurilor UE.

Locul 7 îi aparține Portugaliei

Membră a UE din 1986 și membră a spațiului Schengen din 1995, Portugalia are un PIB pe cap de locuitor cu 26 de standarde de putere de cumpărare sub media UE.

Cu 74 PPS, Portugalia este a șaptea. Din cauza crizei energetice actuale, UE urmărește ca toate țările membre să își reducă consumul de gaze cu 15%. Lisabona a anunțat apoi opoziția față de planul de economisire a gazelor.

Secretarul de stat portughez pentru mediu și energie, João Galamba, a descris propunerea drept „disproporționată” și „nesustenabilă”. Nu se poate aplica Portugaliei.

România ocupă locul 6

Pe locul 6 este România, țara de 238.397 de metri pătrați, care găzduiește aproximativ 20 de milioane de oameni, conform sursei citate. În 2021, PIB pe cap de locuitor în România era de 73 PPS. Aceste cifre au plasat România pe locul șase în topul celor mai sărace țări din Uniunea Europeană.

Republica Parlamentară Letonia se află pe locul cinci, cu un PIB pe cap de locuitor de 71 PPS. Adică 17 standarde de putere de cumpărare în urma Lituaniei vecine, care a aderat și la UE în 2004.

Mai presus de toate, inflația, care a crescut la un nou record în zona euro ca urmare a pandemiei de Covid-19 și a războiului din Ucraina, este o povară grea pentru țară. Potrivit Eurostat, rata inflației în Letonia în iulie a fost de 21%, a doua cea mai mare valoare din zona euro.

După 9 ani în UE, Croația e pe locul 4

Croația ocupă locul patru printre cele mai sărace țări din UE. Croația a aderat la Uniunea Europeană în 2013, devenind-o cel mai tânăr membru. Cu un PIB pe cap de locuitor de 70 PPS, Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a putea introduce euro în 2023.

Slovacia ”prinde” podiumul. Cu un PIB pe cap de locuitor de 68 de standarde de putere de cumpărare, Slovacia ocupă locul trei. Țara a introdus euro ca mijloc de plată în 2009, la cinci ani de la aderarea la UE.

O rețea densă de furnizori de automobile și muncitori bine calificați pentru industria auto l-a convins recent pe producătorul suedez Volvo să planifice o nouă fabrică în estul Slovaciei. Construcția ar trebui să înceapă în 2023. Producătorul auto investește astfel miliarde în Slovacia. În același timp, acest lucru va crea treptat 7.000 de noi locuri de muncă.

Atenție la Grecia și la rata datoriei

În 2021, PIB pe cap de locuitor în Grecia era de 65 PPS. În 2022, Comisia Europeană prognozează o rată a datoriei de 186% din produsul intern brut al țării. Este cea mai mare valoare din zona euro.

Spre comparație, în 2009 era de 127%. Trei sferturi din datoria națională a Greciei este deținută de creditori publici, cum ar fi Fondul Euro de Stabilitate ESM. Termenele împrumuturilor se extind până în 2070, iar ratele dobânzilor sunt în permanență scăzute.

Bulgaria, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Bulgaria ocupă primul loc printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Cu un PIB pe cap de locuitor de 55 de standarde de putere de cumpărare, țara se află mult în urma celorlalte state membre ale UE.

Bulgaria este membră a Uniunii Europene din 2007, la fel ca România. Din 2020, Bulgaria a blocat începerea negocierilor cu cele două candidate la aderarea la UE, Albania și Macedonia de Nord, din motive istorice și politice. În iunie 2022, parlamentul bulgar a votat cu o majoritate clară ridicarea dreptului de veto asupra țării candidate Macedonia de Nord.

 

 

ADVERTISEMENT