News

Top 10 cele mai vândute telefoane din lume. Surpriză uriașă pe locul 1, rușine mare pentru Samsung

Vânzările de telefoane mobile au făcut furori în lumea întreagă și i-a îmbogățit pe giganții de pe piață. Ce marcă s-a vândut cel mai bine
30.03.2024 | 17:47
Top 10 cele mai vandute telefoane din lume Surpriza uriasa pe locul 1 rusine mare pentru Samsung
Topul telefoanelor mobile cu cele mai mari cifre de vânzări din istorie. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

În 2021 existau 7,1 miliarde de utilizatori de telefoane mobile în întreaga lume, reprezentând aproximativ 90% din populația globală. Telefonul mobil a devenit una dintre cele mai esențiale piese de tehnologie, iar oamenii nu mai pot trăi fără el.

Cele mai populare telefoane mobile din istorie

Analizând datele de pe Wikipedia, Yahoo Finance și de la firma de analiză tehnică Omdia, putem observa care au fost telefoanele mobile cu cel mai mare succes comercial, scrie visualcapitalist.com.

ADVERTISEMENT

Pe primul loc în topul celor mai vândute telefoane se află îndrăgitul Nokia 1100, care a înregistrat peste 250 de milioane de vânzări în șase ani, până la întreruperea producției în 2009.

Chiar dacă a apărut în aceeași perioadă cu primele smartphone-uri de masă (seria Nokia E și ulterior iPhone-ul), prețul accesibil al modelului 1100 și dimensiunea sa compactă l-au făcut popular în special în țările în curs de dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi se află o altă variantă din aceeași serie, Nokia 1110, cu 248 de milioane de unități vândute. Locul trei este ocupat de iPhone 6 și 6 Plus, care au înregistrat un total de 222 de milioane de vânzări.

Ecranele lor mai mari, de 4,7 și 5,5 inci, au marcat începutul erei smartphone-urilor cu ecrane generoase, și rămân cele mai bine vândute modele de iPhone-uri și smartphone-uri din istorie. De fapt, iPhone 6 a fost atât de popular încât a fost relansat în 2017 la un preț mai accesibil.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe dintre celelalte 17 poziții ale topului sunt ocupate de alte modele Nokia și iPhone-uri, cu excepția Samsung E1100 (pe locul 11) și Motorola Razr V3 (pe locul 17), care au reușit să ofere alternative în această competiție acerbă.

Nokia a pierdut teren în fața giganților Apple și Samsung

Nokia și Apple au avut traiectorii foarte diferite în ultimul deceniu. După ce a cunoscut succesul pe piața telecomunicațiilor, mai întâi în Europa, apoi în Asia, Nokia a eșuat în adaptarea la era smartphone-urilor și a pierdut rapid teren în fața Apple, Google și Samsung.

ADVERTISEMENT

Microsoft a achiziționat divizia de telefoane mobile a Nokia în 2014 pentru a-și spori propria platformă Windows Phone, însă această mutare nu a fost de succes, iar divizia a fost vândută din nou către HMD Global. Astăzi, HMD Global continuă să producă telefoane Nokia (inclusiv modele revitalize) care rulează pe sistemul de operare Android.

Apple vs. Samsung

În 2009, vânzările de iPhone-uri contribuiau aproximativ cu 25% la veniturile companiei. Până în 2023, jumătate din veniturile de 383 de miliarde de dolari ale Apple proveneau din vânzările de telefoane. iPhone-ul domină în mod constant primele 10 cele mai bine vândute telefoane în fiecare an, conform analizelor efectuate de experții de la Omdia.

Cu toate acestea, vânzările gigantului electronic coreean Samsung nu sunt nici pe departe de neglijat și, deși modelele de afaceri ale celor două companii sunt diferite, dispozitivele lor de top sunt adesea comparate.

Samsung se remarcă prin durata de viață a bateriei și variantele de telefoane de gamă medie și inferioară, în timp ce Apple câștigă în ceea ce privește optimizarea și securitatea. Ambele mărci sunt recunoscute pentru camerele lor excelente.

În timp ce Apple domină piața smartphone-urilor din SUA (cu o cotă de piață de 52%), Samsung este lider global cu o cotă de piață de 22%, față de 19% pentru Apple.

ADVERTISEMENT