Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie. Cele 14 lucruri obligatorii pe care trebuie să le cunoască orice român.
Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensie, o pot face în continuare. Potrivit Legii 360/2023, poți cumpăra vechime pentru pensie, însă, trebuie neapărat să ții cont de câteva lucruri.
În primul rând, este important de reținut faptul că de acest mecanism pot să beneficieze persoanele care, în momentul solicitării, nu au calitatea de pensionari. De asemenea, este obligatoriu să figureze cu perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat.
În al doilea rând, persoanele care vor să acceseze acest mecanism trebuie să știe că nu poate fi acoperită orice perioadă în care nu s-a contribuit la pensie. Perioada maximă este de 6 ani și se referă la intervalul cuprins între vârsta de 18 ani și vârsta de pensionare a solicitantului.
De asemenea, la acest mecanism pot apela și persoanele care au lucrat în străinătate. Totuși, aici se face o mențiune. Această categorie de persoane nu poate accesa mecanismul pentru perioadele în care au cotizat în străinătate, deoarece asta ar însemna dublarea contribuțiilor pentru aceeași perioadă.
Pot plăti contribuția retroactivă la pensii inclusiv persoanele care locuiesc în străinătate. Acestea trebuie să desemneze un mandatat care să semneze contractul cu casa de asigurări. În cazul lor, plățile se pot face și prin virament bancar în contul casei teritoriale de pensii.
Tot Legea 360/2023 stabilește și pentru ce pensii se ia în calcul plata retroactivă a contribuțiilor. Potrivit cadrului legal, plățile retroactive se fac doar în situațiile de obținere a pensiei pentru limita de vârstă.
Cei interesați să acceseze un astfel de mecanism, trebuie să încheie neapărat un contract de asigurare socială cu casa de pensii. În acest contract, vor fi trecute perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale și cuantumul contribuției.
Sumele care urmează să fie plătite pentru vechimea în muncă se calculează foarte simplu. Mai exact, se plătește cota de 25% aferentă CAS, aplicată salariului minim brut.
Obligatoriu, se ia în calcul salariul minim brut din momentul în care se semnează contractul cu casa de pensii. Astfel, la un salariu minim brut de 3.700 lei, contribuția va fi de 925 de lei.
Noua lege a pensiilor stabilește și termenul în care se poate face plată pentru perioada acoperită. Suma poate fi plătită integral sau eșalonat. Tranșele pot fi lunare, însă, nu pot depăși termenul de un an de la încheierea contractului.
Este important de reținut faptul că orice contract de asigurare semnat nu suferă modificări pe parcurs. Ba mai mult, nici nu poate fi afectat de eventualele schimbări ale salariului minim sau ale cotei CAS.
Persoanele interesate de accesarea unui astfel de mecanism, trebuie să știe că există și anumite riscuri. Acestea produc efecte în situația în care nu se mai achită în totalitate suma stabilită prin contract.
”În situația în care (…) contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcție de plata efectuată.”, arată legea pensiilor.
De asemenea, este important de reținut că nu se pot face plăți în avans pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel de plăți se pot face strict pentru perioadele anterioare neasigurate.
Persoanele care au împlinit de vârsta de pensionare, dar își continuă activitatea, pot plăti în continuare retroactiv contribuția pentru perioada neacoperită. Acest lucru este posibil deoarece nu aceste persoane nu sunt încă pensionari.