News

Top 14 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie. Sunt obligatorii

Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie. Cele 14 lucruri obligatorii pe care trebuie să le cunoască orice român.
03.11.2024 | 16:18
Top 14 lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere daca vrei sa iti completezi stagiul de cotizare la pensie Sunt obligatorii
14 lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să ai în vedere dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie. Cele 14 lucruri obligatorii pe care trebuie să le cunoască orice român.

14 lucruri de care trebuie să ții cont dacă vrei să îți completezi stagiul de cotizare la pensie

Persoanele care vor să acopere perioadele în care nu au contribuit la sistemul de pensie, o pot face în continuare. Potrivit Legii 360/2023, poți cumpăra vechime pentru pensie, însă, trebuie neapărat să ții cont de câteva lucruri.

ADVERTISEMENT

În primul rând, este important de reținut faptul că de acest mecanism pot să beneficieze persoanele care, în momentul solicitării, nu au calitatea de pensionari. De asemenea, este obligatoriu să figureze cu perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat.

În al doilea rând, persoanele care vor să acceseze acest mecanism trebuie să știe că nu poate fi acoperită orice perioadă în care nu s-a contribuit la pensie. Perioada maximă este de 6 ani și se referă la intervalul cuprins între vârsta de 18 ani și vârsta de pensionare a solicitantului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la acest mecanism pot apela și persoanele care au lucrat în străinătate. Totuși, aici se face o mențiune. Această categorie de persoane nu poate accesa mecanismul pentru perioadele în care au cotizat în străinătate, deoarece asta ar însemna dublarea contribuțiilor pentru aceeași perioadă.

Pot plăti contribuția retroactivă la pensii inclusiv persoanele care locuiesc în străinătate. Acestea trebuie să desemneze un mandatat care să semneze contractul cu casa de asigurări. În cazul lor, plățile se pot face și prin virament bancar în contul casei teritoriale de pensii.

ADVERTISEMENT

Tot Legea 360/2023 stabilește și pentru ce pensii se ia în calcul plata retroactivă a contribuțiilor. Potrivit cadrului legal, plățile retroactive se fac doar în situațiile de obținere a pensiei pentru limita de vârstă.

Cum se fac, de fapt, plățile retroactiv ale contribuției la pensii

Cei interesați să acceseze un astfel de mecanism, trebuie să încheie neapărat un contract de asigurare socială cu casa de pensii. În acest contract, vor fi trecute perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale și cuantumul contribuției.

ADVERTISEMENT

Sumele care urmează să fie plătite pentru vechimea în muncă se calculează foarte simplu. Mai exact, se plătește cota de 25% aferentă CAS, aplicată salariului minim brut.

Obligatoriu, se ia în calcul salariul minim brut din momentul în care se semnează contractul cu casa de pensii. Astfel, la un salariu minim brut de 3.700 lei, contribuția va fi de 925 de lei.

Noua lege a pensiilor stabilește și termenul în care se poate face plată pentru perioada acoperită. Suma poate fi plătită integral sau eșalonat. Tranșele pot fi lunare, însă, nu pot depăși termenul de un an de la încheierea contractului.

Ce se întâmplă dacă suma stabilită prin contract nu este plătită în totalitate

Este important de reținut faptul că orice contract de asigurare semnat nu suferă modificări pe parcurs. Ba mai mult, nici nu poate fi afectat de eventualele schimbări ale salariului minim sau ale cotei CAS.

Persoanele interesate de accesarea unui astfel de mecanism, trebuie să știe că există și anumite riscuri. Acestea produc efecte în situația în care nu se mai achită în totalitate suma stabilită prin contract.

”În situația în care (…) contribuția de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie în funcție de plata efectuată.”, arată legea pensiilor.

De asemenea, este important de reținut că nu se pot face plăți în avans pentru reducerea vârstei de pensionare. Astfel de plăți se pot face strict pentru perioadele anterioare neasigurate.

Persoanele care au împlinit de vârsta de pensionare, dar își continuă activitatea, pot plăti în continuare retroactiv contribuția pentru perioada neacoperită. Acest lucru este posibil deoarece nu aceste persoane nu sunt încă pensionari.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului...
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului rival din Liga 1! Nu și-a mai controlat emoțiile
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu...
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu există culoar mai bun! Iese în joc de glezne”
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și...
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și Revelion. Mai sunt câteva camere
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar...
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar fi finanțat campania cu peste 1 milion de euro. Uluitor, ce răspuns a dat, când a fost întrebat despre el: "Eu..."
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu...
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu sarafanul strâmtat și ciorapi de mătase”. Dezvăluiri
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu...
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu părinții Iuliei Vântur
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”....
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”. Un fost general SRI și un apologet al Rusiei, cu poziții antisemite
Teodor Răileanu Olariu și Gabriel Diaconu la TATULICI la FANAT1K, luni, 9 decembrie,...
Teodor Răileanu Olariu și Gabriel Diaconu la TATULICI la FANAT1K, luni, 9 decembrie, ora 18:00. Un psiholog și un psihiatru, invitații lui Mihai Tatulici
Lavinia Pîrva a plecat de acasă. Există dovezi, le are și Ștefan Bănică...
Lavinia Pîrva a plecat de acasă. Există dovezi, le are și Ștefan Bănică Jr
Dragoș Bucur REFUZĂ să accepte adevărul TRIST despre copiii săi. Soțul Danei Nălbaru...
Dragoș Bucur REFUZĂ să accepte adevărul TRIST despre copiii săi. Soțul Danei Nălbaru a recunoscut că...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
DUBLA MAJORARE de PENSIE în 2025
DUBLA MAJORARE de PENSIE în 2025
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul...
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
Toate armele folosite de ruși pentru sprijinirea candidatului Călin Georgescu. România, terenul de...
Toate armele folosite de ruși pentru sprijinirea candidatului Călin Georgescu. România, terenul de testare a dezinformărilor Moscovei în lupta cu Occidentul
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit,...
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit, la «Chefi la cuțite» avem..”