Într-un clasament care cuprinde cele mai murdare plaje de pe litoralul românesc al Mării Negre avem locații de unde s-au adunat cantității importante de deșeuri în 2024.
Recent, Organizația Ecologistă Nonguvernamentală ”Mare Nostrum” a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor după terminarea sezonului estival. Reprezentanții instituției au monitorizat nouă sectoare de plajă.
Acestea au fost Vama Veche, Saturn, Tuzla, Eforie, Constanța, Mamaia, Năvodari, Corbu și Edighiol. Specialiștii au identificat aproape 17 mii (16.869) de elemente abandonate pe sectoarele de plajă. Printre ele: cauciuc, materiale textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică sau metal.
Cei care au colectat aceste deșeuri au constatat că materialele plastice reprezintă 88% din totalul gunoaielor. În 2024, mucurile de țigară au fost cele mai numeroase deșeuri. Au reprezentat jumătate din cantitatea de plastic.
Titlul neoficial de cea mai murdară plajă din 2024 revine unui sector din Năvodari. Acesta a fost cel mai murdar loc de pe litoral. S-au adunat de aici 4.608 gunoaie. Plaja din Năvodari a fost urmată de sectoarele din Constanța (3.452 gunoaie) și Mamaia Nord (2.780 gunoaie).
An de an, cei de la Mare Nostrum strâng gunoaiele rămase de pe mai multe plaje, de la Vama Veche până în Delta Dunării. În 2024 s-au colectat cu 15% mai puține deșeuri decât anul trecut. Din cele 17.000 de deșeuri, aproape 9.000 au fost doar mucuri de țigară.
”Un element care ne-a surprins, mucurile de țigară, cantitatea de anul acesta este mai mult decât jumătate din totalul numărului de deșeuri înregistrate. Mucurile de țigară sunt extrem de periculoase atât pentru viețuitoarele marine, cât și pentru sănătatea umană”, spune Angi Paiu, biolog ONG Mare Nostrum, conform Știrile ProTV.
În acest sezon estival, a fost o cantitate foarte mică de peturi și doze. Acest lucru se datorează mai ales programului RetuRo, care este în vigoare de un an în țara noastră.
Au existat și plaje exemplare, mai exact locuri curate, unde oamenii ajung mai greu. ”Plaja de la Edighiol fiind în cadrul rezervației Biosferei Deltei Dunării practic este interzis să mergi acolo sau cel puțin ai nevoie de anumite premise, am înregistrat numărul cel mai mic”, adaugă biologul Marian Paiu.