Life

Top 5 alimente care pot fi consumate și după ce expiră. Mulți le aruncă, dar ele sunt sigure în continuare

Există anumite alimente care pot fi consumate și după ce expiră. Dincolo de ce scrie pe ambalaj, acestea sunt comestibile în continuare.
11.06.2023 | 23:37
Top 5 alimente care pot fi consumate si dupa ce expira Multi le arunca dar ele sunt sigure in continuare
Top 5 alimente care pot fi consumate și după ce expiră. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Tu știi ce alimente pot fi consumate și după ce expiră? Deși cel mai probabil data de pe ambalaj spune ceva, dacă sunt depozitate în condiții optime, ele nu reprezintă un pericol pentru organismul nostru.

Top 5 alimente care pot fi consumate și după ce expiră

Există cinci alimente care pot fi consumate și după ce expiră.  Agenția pentru Standardele Alimentare încurajează oamenii să folosească “indicii senzoriali” pentru a determina dacă aceste alimente pot fi consumate.

ADVERTISEMENT

Practic, poți să le miroși, sau să observi aspectul lor. Dacă aceste lucruri sunt în regulă, atunci aceste alimente sunt bune de consumat. Care sunt însă cele cinci alimente care pot fi consumate după ce expiră?

Începem cu ouăle, care ajung rapid să fie aruncate dacă termenul de valabilitate a expirat. În ciuda acestui lucru, Agenția pentru Standardele Alimentare spune ca ouăle pot fi consumate în siguranță “câteva zile după” data limită de consum.

ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama dacă ouăle sunt sau nu stricate? Un mod simplu de a evalua vârsta ouălor este să le pui într-un bol cu apă. Ouăle proaspete se scufundă la fund, în timp ce cele stricate plutesc la suprafață.

Dacă oul se odihnește pe fund și se înclină în sus, este un semn că trebuie mâncat cât mai repede. Cu cât un ou este mai vechi, cu atât mai mult timp aerul a intrat în coajă și îl face să plutească, arată Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Cum poți să păstrezi corect pâinea

Mergem mai departe, la cel de-al doilea aliment care poate fi consumat și după ce expiră. Pâinea poate rezista mai mult decât crezi, dacă este pătrată în anumite condiții. Spre exemplu, dacă este lăsată afară, expusă la temperaturi mai ridicate, este mai probabil să se formeze mucegai rapid, în câteva zile.

Tocmai din acest motiv, Departamentul de Agricultură al SUA recomandă fie congelarea acesteia. Din seria celor cinci alimente care pot fi consumate și după ce expiră mai face parte și ciocolata.

ADVERTISEMENT

În cazul în care nu știai, conținutul mic de apă din ciocolată o ajută să rămână proaspătă după data limită de consum. Pe de altă parte, atunci când este expusă la aer, aceasta poate dezvolta adesea un strat alb.

Acest lucru se întâmplă atunci când o parte din grăsimea cristalină se topește și se ridică la suprafață. Totuși, acesta nu este mucegai, drept urmare, produsul poate fi consumat. Ciocolata trebuie păstrată la o temperatură constantă, ferită de razele soarelui.

O poți pune fără griji în dulap, însă în niciun caz în frigider. Schimbările extreme de temperatură pot provoca înflorirea zahărului și a grăsimilor. Iar un alt aliment pe care îl poți consuma fără griji sunt faimoșii biscuiți.

Mai poți consuma biscuiții după ce expiră?

La fel ca și chipsurile, biscuiții sunt, de asemenea, foarte procesați. Drept urmare, aceștia pot fi consumați cu mult după data limită de vânzare, mai ales dacă sunt lăsați nedesfăcuți. Totodată, dacă au un gust moale sau înmuiat, pur și simplu bagă-i în cuptor pentru a-i face din nou crocanți.

Potrivit organizației caritabile Waste & Resources Action Programme (Wrap), biscuiții și cerealele nedeschise pot fi consumate la câteva săptămâni după data limită de consum. Ultimul aliment de pe lista celor care pot fi consumate și după ce expiră este iaurtul.

Iaurtul aflat în continuare într-un recipient nedeschis în frigider ar trebui, în general, să fie încă sigur după două săptămâni. Pe de altă parte, odată deschis, alte microorganisme, cum ar fi listeria, îl pot coloniza rapid, existând riscul de intoxicație alimentară. În mod normal, iaurtul grecesc trebuie consumat în termen de șapte zile de la deschidere.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Descoperirea uimitoare a unei echipe de cercetători într-un canal dintr-un sat din Bulgaria
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis...
Soţia lui Marius Şumudică a avut o apariţie răvăşitoare la nunta lui Denis Drăguş! Cât de frumoasă este Liliana Şumudică
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
PREGĂTIRI de RĂZBOI în BALCANI! România A SEMNAT
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Perioadă interminabilă de caniculă. Ce au anunțat meteorologii
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o...
Irina Columbeanu, criticată dur pe internet. Cum s-a filmat fiica lui Irinel într-o cameră de hotel din Milano. ”S-a dus inocența! Pe urmele mamei, din păcate”
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și...
„Răzbunarea noastră va fi crudă!” Partizanii din Crimeea amenință armata lui Putin și distrug rutele de aprovizionare cu armament
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă...
Microstațiunea balneară din 1834 unde tot mai mulți români își doresc să ajungă în vara lui 2024. Turiști din întreaga lume vin aici și rămân surprinși