News

Top 5 cele mai mari greșeli pe care le fac șoferii la volan. Așa se produc accidentele grave

Cum arată un top 5 al celor mai mari greșeli pe care le fac șoferii la volan. Din cauza lor se pot produce accidentele grave.
27.05.2023 | 16:59
Top 5 cele mai mari greseli pe care le fac soferii la volan Asa se produc accidentele grave
Top 5 cele mai mari greșeli pe care le fac șoferii la volan. Sursa foto: europa.eu
ADVERTISEMENT

Top 5 cele mai mari greșeli pe care le fac șoferii atunci când se află la volan. Din cauza unor neatenții, pe șoselele din țară se pot produce accidente grave cu victime omenești.

Top 5 cele mai mari greșeli pe care le fac șoferii la volan

Statisticile publicate de Comisia Europeană la finele anului 2022 arătau că România rămâne pe primul loc la un capitol nedorit. E vorba de rata mortalității în accidente rutiere din UE. De-a lungul anului trecut, țara noastră a raportat 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

ADVERTISEMENT

Cauzele care duc la tragediile de pe șosele sunt numeroase. Ele au la bază o serie de greșeli comise de șoferi. Fostul pilot de raliuri, Titi Aur, le enumeră și le plasează într-un top al gravității.

Locul 1 revine vitezei. Majoritatea știrilor despre tragedii rutiere au în text formularea ”din cauza viteze neadaptate..”. Expertul în condus defensiv spune cum ajungem, treptat, să forțăm accelerația.

ADVERTISEMENT

”În primul rând, nerespectarea vitezei, suntem tentați să spunem că mergem un pic mai repede și că nu contează, pentru că 10km/h în plus, oricum nu mă sancționează, dar merg și 20 km/h în plus, merg și 30 km/h…”, explică fostul pilot, pentru Antena 3.

Următoarea greșeală este nerespectarea distanței față de celelalte mașini. Mulți sunt tentați să circule mai aproape de mașina din față, fapt care oricând poate să se transforme într-un grav accident.

ADVERTISEMENT

La 100 de kilometri pe oră parcurgi 27 de metri pe secundă, deci în 2 secunde parcurgi 54 de secunde, deci aproximativ jumătate din distanță.”, a spus Titi Aur. Acesta susține că România ar trebui să preia din legislația rutieră occidentală prevederea despre ”obligativitatea de a păstra distanța față de mașina din față”.

Utilizarea telefonului mobil, o altă greșeală care poate duce la accidente fatale

Neatenția, care are la bază alte îndeletniciri, precum umblatul / vorbitul la telefon, e o altă mare greșeală. ”Suntem tentați în permanență să facem și altceva: să ne uităm în telefon, să vorbim, să ascultăm muzică, să orice. Telefonul a devenit una din cauzele principale, unele studii arată că a depășit alcoolul, dar din păcate e mai greu de demonstrat.”, a adăugat Titi Aur.

ADVERTISEMENT

Nu în ultimul rând, starea tehnică a mașinii poate fi o cauza a accidentelor. ”Nu întreținem mașina. Suntem tentați să minimalizăm riscul sau să spunem: ‘Nu contează, mă descurc!’ Fiecare mică greșeală pe care o faci se poate transforma într-o mare tragedie.”, explică fostul pilot de raliuri.

În fine, o eroare banală, neluată de mulți în serios, are uneori urmări catastrofale. E vorba de controlul volanului. Multora li se repetă la școala de șoferi, dar ulterior nu pun în aplicare.

”Nu stăm corect la volan, nu ținem mâinile corect pe volan, nu ținem piciorul corect pe pedale. Asta e o greșeală banală, dar ați auzit de multe ori de persoane care au accelerat în loc să frâneze și au intrat în magazin și când erau copiii în față, în loc să frâneze au accelerat.

Pentru că ține călcâiul în dreptul pedalei de accelerație, nornal, trebuie să-l ții în dreptul pedalei de frână. La școala de șoferi ar trebui învățat.”, a mai spus specialistul în conducere defensivă, la postul de știri.

Sinteza celor 5 greșeli pe care le fac șoferii la volan:

  1. Viteza excesivă 
  2. Nerespectarea distanței față de ceilalți participanți la trafic
  3. Neatenția la volan: utilizarea telefonului mobil
  4. Starea tehnică precară a mașinii
  5. Controlul volanului, al pedalelor
ADVERTISEMENT