Life

Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Locurile speciale care-i lasă pe turiști fără cuvinte

Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Turiștii sunt surprinși atunci când ajung în aceste locuri speciale.
30.03.2025 | 19:00
Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din Romania Locurile speciale carei lasa pe turisti fara cuvinte
Cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Top 5 al celor mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Mulți turiști le vizitează și rămân surprinși de peisajele unice pe care le văd.

Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Turiștii care le vizitează rămân fără cuvinte

Relieful glaciar din România reprezintă rezultatul acțiunii ghețarilor din Carpați, cauzați de răcirea climei în mai multe faze cuaternare, dar și de mișcările de înălțare. Țara noastră ar fi avut două astfel de faze, și anume riss și wurm.

ADVERTISEMENT

În Munții Carpați s-au format mai multe tipuri de ghețari. Este vorba despre ghețarii de circ, de vale și de platou. În prezent, nu mai există ghețari în România, însă există amprente ale reliefului glaciar existent cu mult timp în urmă.

Lacurile glaciare s-au păstrat la altitudini înalte, între 1.700 și 2.300 de metri. Există 175 de lacuri permanente, iar cele mai multe se află în Munții Retezat și în Munții Făgăraș.

ADVERTISEMENT

Lacul Bucura este cel mai întins lac glaciar și are o suprafață de 10 ha. Acesta este situat în circul glaciar cu același nume, în partea de sud a Masivului Retezat. Adâncimea acestui lac depășește 25 metri.

Indiferent de anotimp, zona este una spectaculoasă. Vara, mulți pasionați de munte vin aici, iar pe marginea lacului se află numeroase corturi.

ADVERTISEMENT

Cei care iubesc natura, dar și sporturile la înălțime, sunt atrași și de alte forme glaciare, cum ar fi custurile. Se pot practica diverse activități, precum alpinism, cățărări și drumeții montane.

ADVERTISEMENT

Tot în Masivul Retezat, pe partea sudică, se află și Lacul Zănoaga este cel mai adânc lac, având 26 de metri. În zonă există trasee turistice marcate, iar peisajele sunt unice și atrag mulți turiști.

În sezonul cald, există posibilitatea de a veni cu cortul pe malul lacului, acolo unde te poți bucura de liniște și de natură. Nu este aflat foarte departe de lacul Bucura. Astfel, există varianta de a le vedea pe ambele dintr-o singură tură.

Cele trei lacuri spectaculoase din Munții Făgăraș. Unul este foarte popular

Unul dintre cele mai cunoscute lacuri din România, aflat în Munții Făgăraș, este Lacul Bâlea. La acesta se poate ajunge prin intermediul drumului de acces Transfăgărășan, dar și cu ajutorul telecabinei care pleacă de la Bâlea Cascadă.

Acest lac are o suprafață de 4,6 ha și o adâncime de 11 metri. Este situat la 2000 de metri altitudine și mulți apreciază peisajele din jurul lacului.

În fiecare an, zeci de mii de turiști ajungi în jurul lacului, unde desfășoară diferite activități montane, cum ar fi plimbări și drumeții, dar și alpinism și schi, potrivit exploregis.ro.

De asemenea, în Munții Făgăraș se află și Lacul Capra, la o distanță mică de Bâlea, dar la o altitudine mai mare, de 2230 de metri. re o suprafață mai mică, de 1,6 ha. Are o adâncime maximă de 8 metri. De aici izvorăște pârâul Capra.

Cei care vin să vadă acest lac își pot aduce cortul și se pot bucura de activități montane, indiferent de anotimp. Pot ajunge inclusiv la vârful Vânătoarea lui Buteanu, aflat la 2507 metri altitudine.

Lacul Podragu se află pe partea nordică a Masivului Făgăraș. Întins pe o suprafață de 3 ha, acest lac are o adâncime de 16 metri. În timpul verii, mulți turiști vin aici datorită cabanei aflate la o distanță mică de lac.

Totodată, mulți turiști aleg să vină cu cortul. Zona în care este situat acest lac reprezintă și un bun punct de plecare către Vârful Moldoveanu, cel mai înalt din țară, situat la 2544 metri.

Acest lac este flancat de două muchii spectaculoase, Tărâța și Podragu. Peisajul este unul cu adevărat superb pentru cei care vin să vadă lacul.