News

Top 5 filme despre Revoluția din 1989 pe care orice român trebuie să le vadă. Video

21.12.2020 | 12:10
Top 5 filme despre Revolutia din 1989 pe care orice roman trebuie sa le vada Video
Top 5 filme despre Revoluția din 1989 pe care orice român trebuie să le vadă. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune care este topul celor mai bune filme despre Revoluția din 1989. Regizori importanți precum Corneliu Porumboiu, Sergiu Nicolaescu, Andrei Ujica, Radu Muntean și Cătălin Mitulescu au abordat prin diferite povești această temă întunecată din istoria poporului român. 

Clipele de groază de acum 31 de ani nu sunt și nu vor fi șterse niciodată. Oroarea de atunci, dar și speranța unui viitor liber după înlăturarea regimului comunist, au prezentat o sursă de inspirație pentru creatorii de film. Momentele dure și răvășitore din istoria umanității au fost mereu subiecte de cinema.

ADVERTISEMENT

Războaiele mondiale, Războiul din Vietnam sau Revoluția Franceză sunt doar câteva exemple atacate des de industria care crează vise, dar care are rolul uneori și de a expune cele mai crude realități. Regizorii români s-au întrecut în povești captivante care au atras atenția publicului. Două dintre filme au și primit premii importante la festivalul de la Cannes.

Top filme despre Revoluția din 1989. ”A fost sau n-a fost?”

Deschidem lista sugestiilor cu pelicula regizată de Corneliu Porumboiu. ”A fost sau n-a fost” este o comedie cu umor negru, dar evident și o dramă. Filmul a fost premiat la Galele Gopo și recompensat cu Caméra d’Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

ADVERTISEMENT

Criticul Irina Margareta Nistor l-a descris că fiind un film care este “plin de umor negru, dulce-amărui, marca Porumboiu, irepetabil”.

Acțiunea se petrece la 16 ani de la Revoluție într-un orășel liniștit la est de Capitală. Protagoniștii caută răspunsul la întrebarea: „A fost sau n-a fost revoluție în orașul lor?”. Ei își vor aminti cum au trăit clipele din 89. Din distribuție fac parte Mircea Andreescu, Teodor Corban și Ion Spadaru. Cunoscut în engleză sub numele de „12:08 East of Bucharest”, filmul lui Poromboiu a fost recompensat cu 3 premii TIFF în 2006.

ADVERTISEMENT

”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”

În același an (2006) cu ”A fost sau n-a fost” s-a mai lansat o peliculă care merită vizionată. ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” este un film de lung-metraj realizat de regizorul Cătălin Mitulescu.

Pelicula tratează destinul unei mici comunități din preajma Bucureștilor, în pragul Revoluției din 1989, concentrându-se mai ales pe schimbările la care iau parte doi frați, Lalalilu (Timotei Duma) și Eva Matei (Dorotheea Petre). Povestea lui Mitulescu a fost bine primită de cinefili dar și de critici. Iar actrița Dorotheea Petre a fost recompensată la festivalul de la Cannes pentru interpretarea sa cu premiul „Un certain regard.”

ADVERTISEMENT

În film apar și Jean Constanin, Florin Zamfirescu și Grigore Gonța.

„Primul film al lui Cătălin Mitulescu este o poveste încântător spusă. Dorotheea Petre, o magnetică nouă prezență a ecranului. Mitulescu a izbutit să împace cu succes tonalitățile tragicomice oferind spectatorului sentimentul că în epoca aceea au trăit oameni obișnuiți, deloc eroici, care au stat cu teamă în umbră, până când revoluția le-a dărâmat brusc lumea.” — Deborah Young (critic de film), conform wiki.

Revoluția din 1989: Top filme pe care nu trebuie să le ratezi

„Hârtia va fi albastră” este un film românesc din anul 2006 și este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului român Radu Muntean. Acțiunea filmului se petrece într-o singură noapte și redă spaima și teroare din seara de 22 spre 23 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției.

Acțiunea are loc după lăsarea întunericului și întreaga poveste s-a filmat în 28 de nopți. Lista actorilor care fac parte din producție cuprinde nume importante precum : Dragoș Bucur, Paul Ipate, Andi Vasluianu, Ana Ularu, Adi Carauleanu și Mimi Brănescu.

Top filme despre Revoluția din 1989. Sergiu Nicolaescu crează ”15”

”15”  este un film românesc din anul 2005. Rolurile principale sunt interpretate de Maia Morgenstern, Șerban Ionescu, Cristian Iacob, Ioana Moldovan, Daniela Nane și Mihaela Rădulescu.

Pelicula lui Sergiu Nicolaescu urmărește două acțiuni paralele: moartea dramatică a unui tânăr marinar în decembrie 1989 la Timișoara și căutarea, după 15 ani mai târziu, a unui copil născut în zilele Revoluției de către o jurnalistă franceză de origine română.

Cele mai bune documentare despre decembrie 1989

„Videograme dintr-o revoluție”, realizat de Andrei Ujica și Harun Farocki, este documentarul lăudat de multă lume.

„Vorbeste despre oameni, nu despre conspiratii si supozitii”, a spus regizorul Radu Muntean, conform wall-street.

Merită menționat și documentarul făcut de Mihai Voinea și Cristian Delcea (Recorder) în 2019: „30 de ani de democrație”.

Irina Margareta Nistor alege “Timișoara, decembrie 1989”, al regretatului Ovidiu Bose Paștină. “Te înfioară și te înalță ori de câte ori îl vezi”, a precizat criticul de film.

ADVERTISEMENT