Top alimente din comerț care sunt periculoase și pe care nu ar trebui să le consumi. Se găsesc foarte ușor, astfel că mulți consumatori sunt tentați să le cumpere.
Un profesor universitar a tras un semnal de alarmă privind pericolul tot mai mare pe care îl poate provoca o dietă bogată în alimente ultraprocesate. Multe persoane din toată lumea consumă astfel de produse, dar fac mult rău.
Profesorul a spus că aceste alimente ar trebui comercializate cu avertismente, similare cu cele de pe pachetele de țigări. Deși sunt multe riscuri asociate cu consumul de alimente ultraprocesate, acestea sunt prezente în dieta multor persoane.
Astfel de alimente prezintă un pericol pentru toată lumea și nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă. Nu ar trebui consumate regulat, deoarece pot duce la afecțiuni grave.
“UPF-urile (n.r. alimentele ultraprocesate) își sporesc ponderea și dominația în dietele globale, în ciuda riscului pe care îl reprezintă pentru sănătate în ceea ce privește creșterea riscului de boli cronice multiple”, a precizat profesorul Carlos Monteiro de la Universitatea din São Paulo, în cadrul Congresului internațional privind obezitatea, pentru The Guardian, citat de ziare.com.
Consumul de alimente ultraprocesate poate duce la probleme serioase de sănătate, cum ar fi obezitatea și bolile cronice legate de alimentație, precum diabetul.
“UPF-urile înlocuiesc alimentele mai sănătoase și mai puțin procesate din întreaga lume și cauzează, de asemenea, o deteriorare a calității dietei din cauza mai multor atribute dăunătoare ale acestora.
Împreună, aceste alimente sunt cauza pandemiei de obezitate și a altor boli cronice legate de alimentație, cum ar fi diabetul”, a mai explicat profesorul.
Avertismentul a venit în contextul creșterii rapide a consumului global de UPF-uri. Printre acestea se numără cerealele, băuturile carbogazoase, batoanele proteice, fast-food-urile și mâncărurile gata preparate.
În SUA și în Regatul Unit, mai bine de jumătate din dieta medie conține alimente ultraprocesate. O dietă care cuprinde până la 80% UPF este una tipică în cazul anumitor persoane, mai ales pentru cele tinere, pentru cele care nu au venituri mari sau provin din zone defavorizate.
UPF-urile sunt legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate. Aici intră un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, diabet de tip 2, cancer, sănătate mintală nefavorabilă, dar și moarte timpurile, după cum a constatat, în februarie, cea mai mare analiză de acest tip din lume.
Profesorul Carlos Monteiro și colegii săi au folosit expresia “UPF” pentru prima dată în urmă cu 15 ani. La momentul respectiv, aceștia au conceput sistemul de clasificare a alimentelor “Nova”.
Acest sistem plasează alimentele și băuturile în patru grupe. Este vorba despre alimente minim prelucrate, ingrediente culinare prelucrate, alimente prelucrate și alimente ultraprocesate.