News

Daniel Dines este cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital. Ce nume mari îl urmează în clasament pe fondatorul UiPath

Revista Capital a publicat tradiționalul top al celor mai bogați români. Ierarhia este condusă de Daniel Dines, care are o avere estimată de 5-5,5 miliarde de euro. Afaceristul e urmat de frații Pavăl și de Ion Țiriac.
21.12.2021 | 15:11
Daniel Dines este cel mai bogat roman potrivit Top 300 Capital Ce nume mari il urmeaza in clasament pe fondatorul UiPath
Daniel Dines, frații Pavăl și Ion Țiriac sunt cei mai bogați români, potrivit Top 300 Capital
ADVERTISEMENT

Ediția 2021 a ”Capital Top 300 Cei Mai Bogați Români” a fost realizată folosindu-se date de la instituțiile publice, Registrul Comerțului sau Ministerul Finanțelor, informații care au arătat dimensiunile adevărate ale cifrelor de afaceri, a profiturilor sau a numărului de angajați.

Marele câștigător este Daniel Dines, fondatorul UiPath, unicornul pornit din România. Dacă în ediția de anul trecut a topului, afaceristul era creditat cu o avere de 1,2-1,3 miliarde de euro (locul 3), noua ierarhie îl plasează pe Dines pe prima poziție între bogații României, cu o avere estimată la 5-5,5 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Daniel Dines a făcut o adevărată avere din IT, fondând compania care creează roboți web ce efectuează automat sarcini repetitive. ”Concret, numiți boți, aceștia pot să extragă numere din PDF-uri în software-uri de contabilitate sau să proceseze cererile de asigurare, să citească pagini de Excel sau alte sarcini care nu necesită un efort intelectual sporit, dar reprezintă în mod normal un consum de resurse umane pentru companii”, nota presa de specialitate despre obiectul activității UiPath.

Compania fondată de Daniel Dines valorează 25 de miliarde dolari

În prezent, compania fondată de Daniel Dines valorează circa 25 de miliarde de dolari, UiPath reușind performanța ca pe 21 aprilie 2021 să fie listată la Bursa din New York, o premieră pentru România.

ADVERTISEMENT

Poziția a doua în topul celor mai bogați români este ocupată de frații Pavăl, Dragoș și Adrian, proprietarii Dedeman. Dacă anul trecut erau liderii ierarhiei, cu o avere estimată de 2,15-2,25 miliarde de euro, ultimul top Capital i-a coborât o poziție, pe 2, cu o avere de 2,9-3,2 miliarde de euro.

Lider pe piaţa de retail autohtonă, fenomenul Dedeman a pornit practic de la un butic deschis în Bacău de frații Pavăl, bani împrumutați de la rude și o Dacie Break. Inițial, Dragoș și Adrian Pavăl cumpărau marfă de la ruşi şi o vindeau cu preţ dublu în târgurile din Craiova, așa cum povesteau chiar ei.

ADVERTISEMENT

Frații Pavăl de la Dedeman au început afacerea de la un butic

Când afacerile s-au dezvoltat și profitul a crescut substanțial, frații Pavăl au cumpărat o fabrică de mobilă, dar au știut să facă și bani frumoși în timpul crizei din 2009. Potrivit ultimului Top Capital, veniturile Dedeman în 2020 au fost de peste 9 miliarde de lei.

Numele de Dedeman a fost inventat chiar de Dragoș Pavăl, care a dezvăluit într-un interviu și sorgintea acestuia: primul “DE” face referire la inițiala numelui său, al doilea vine de la inițiala soției Denise, “M”-ul de la Margareta, soacra sa, iar “AN” de la Adrian.

ADVERTISEMENT

Podiumul celor mai bogați români este încheiat de deja tradiționalul Ion Țiriac, aflat anul trecut cu o poziție mai sus. De menționat faptul că averea fostului jucător de tenis a rămas constantă, 1,9-2 miliarde euro și anul trecut, și anul acesta.

Ion Țiriac, prezență constantă în topul miliardarilor români

Banii care l-au păstrat de ani buni pe Țiriac în topul celor mai bogați români provin din afacerile derulate în domeniul imobiliar, în sistemul bancar și în industria auto. În consecință, anul trecut, celebra revistă Forbes îl plasa pe Țiriac pe locul 1833 în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 1,6 miliarde dolari.

O surpriză este apariția pe locul 4 a lui Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex, care este creditat azi cu o avere de 1,2-1,3 miliarde de euro. Comparativ, Vuza strânsese anul trecut ”doar” 150-170 milioane de euro. Averea lui Vuza, considerat cel mai mare investitor pe Bursa autohtonă, provine din industria chimică și cea imobiliară din Moldova.

În cădere față de topul precedent, unde ocupa poziția a patra, Zoltan Teszari (locul 5) are o avere de 740-800 milioane de euro, în creștere față de anul trecut, când avea o avere estimată de 670-770 milioane de euro, dobândit din telecomunicații.

A crescut averea familiei Voiculescu

Familia Voiculescu, care a strâns o avere din media, se află pe poziția a șasea a clasamentului. Agoniseala trustului condus de Dan Voiculescu și de fiicele lui se situează la nivelul a 710-760 milioane de euro, în creștere față de 2020, când mogulul era creditat cu o avere de 625-725 milioane euro.

Considerată ”cea mai puternică femeie de afaceri din România”, Anca Vlad este cunoscută pentru faptul că a pus bazele celui mai cunoscut grup farmaceutic din țară, Fildas-Catena. Afacerile din industria de profil au urcat-o până pe locul 7 în topul bogaților din România, cu o avere estimată de 660-700 milioane euro.

Pe locul 8, cu o avere în creștere, de 620-660 milioane euro, a ajuns Iulian Dascălu. Afaceristul este descris drept ”singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 20 de ani în real estate, prezent în patru mari orașe: Iași, Timișoara, Cluj și Suceava”.

Casa Regală are o avere estimată de 74-77 milioane de euro

În cădere față de clasamentul anterior, Anastasia Soare este creditată cu o avere de 575-675 milioane euro, echivalentă cu poziția a noua în ierarhia bogaților români. Plecată în 1989 în Statele Unite ale Americii, Soare este fondatoarea și CEO-ul brandului Anastasia Beverly Hills, fiind un nume de referință în domeniul înfrumusețării.

Topul primilor zece cei mai bogați români este încheiat de Gruia Stoica, posesorul unei averi de 480-520 milioane euro. Domeniul de activitate este industria feroviară și transportul internațional, vifra de afaceri a grupului condus de Gruia Stoica fiind de 1,66 miliarde lei pe 2020.

De menționat ar fi și apariția în clasament, pe locul 95, a Casei Regale. Cu o avere estimată de 74-77 milioane euro, Casa Regală deține mai bine de 9.000 de hectare de teren forestier, retrocedate de stat între 2002 și 2005 după mai multe procese complicate.

ADVERTISEMENT