Conform celui mai recent clasament TOP 250 Happy City Index, două orașe din România au fost incluse printre cele mai fericite orașe din lume. Pe primul loc în acest clasament se află Aarhus (Danemarca), urmat de Zurich (Elveția) și Berlin (Germania) pe locul al treilea.
Acest clasament a fost realizat pe baza unei analize complexe a mii de indicatori dezvoltați de echipa noastră de cercetători, indicatori ce se corelează direct cu calitatea vieții și nivelul de fericire al locuitorilor. Scopul acestui top nu este de a evalua o fericire ipotetică, ci de a măsura gradul de satisfacție al oamenilor care trăiesc în aceste orașe, scrie adevărul.ro.
„Clasamentul a fost creat pe baza a mii de indicatori minuțios dezvoltați de cercetătorii noștri, care au legătură directă cu calitatea vieții și sentimentul de fericire al locuitorilor săi. Este important de reținut că nu analizăm fericirea unui individ imaginar în fiecare locație din lume, ci oamenii care locuiesc efectiv în aceste orașe”, susțin realizatorii studiului.
În 250 Happy City Index, orașele românești Cluj-Napoca și Brașov se află pe locurile 195 și respectiv 220, fiind singurele din România care au intrat în acest clasament.
Pe primele locuri se regăsesc Aarhus (Danemarca), Zurich (Elveția) și Berlin (Germania), urmate de Gothenburg (Suedia) pe locul al patrulea, Amsterdam (Olanda) pe locul al cincilea și Helsinki (Finlanda) pe poziția a șasea.
În primele 10 locuri din clasament se află și alte orașe din Danemarca, Germania și Elveția, precum Copenhaga, Munchen și Geneva. La nivel de țări, Finlanda conduce clasamentul celor mai fericite națiuni, urmată de Danemarca, Islanda și Suedia. Chișinău, capitala Republicii Moldova, este poziționată pe locul 191, cu un scor de 1310,4.
Fericirea locuitorilor unui oraș depinde de numeroși factori și fiecare individ are nevoi diferite, influențate de contextul istoric, geopolitic sau tradițional, mai arată sursa citată.
Un oraș plin de oameni fericiți va însemna lucruri diferite pentru diverse grupuri de vârstă și statut social, de la copii care doresc locuri de joacă și timp petrecut cu părinții, până la studenți, profesioniști corporatiști sau persoane în vârstă.
Pentru a crea un mediu fericit, este important să existe inițiative care promovează educația, politici incluzive, economie solidă, mobilitate eficientă, protecția mediului, accesul la spații verzi și inovație.
„Nu este corect să se stabilească un singur oraș lider. Cel mai potrivit este să se înființeze un grup de orașe angajate în cultivarea și creșterea fericirii, în care educația, politicile favorabile incluziunii, economia, mobilitatea, protecția mediului, accesul la zone verzi sau inovarea nu sunt doar componente importante ale politicilor oficiale create, ci sunt, de asemenea, vizibile în soluțiile implementate, tangibile pentru locuitori și au un impact direct asupra calității vieții acestora”, spune organizația.
În baza acestor criterii, orașele au fost punctate în funcție de cinci componente principale. Primele 37 de orașe au fost clasificate în categoria aur, cele de pe locurile 38-100 au primit categoria argint, iar celelalte până la poziția 250 au fost incluse în categoria bronz.