News

Noul top al celor mai poluate orașe din lume. Surprize în România: pe ce loc se află Bucureștiul

Deși Bucureștiul ajunge deseori în centrul atenției pentru nivelul de poluare a aerului, Capitala nu este pe primul loc mici măcar în România. Iată cum arată topul celor mai poluate așezări din lume.
23.11.2021 | 15:33
Noul top al celor mai poluate orase din lume Surprize in Romania pe ce loc se afla Bucurestiul
Bucureștiul nu este cel mai poluat oraș din România, contrar aparențelor. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Poluarea aerului este un fenomen care ne afectează zi de zi, mai ales în marile centre urbane ale țării. În București, contextul este foarte nefavorabil, datorită unui număr uriaș de automobile ce tranzitează capitala zi de zi. În plus, arderile necontrolate de gunoaie în diverse sate din jurul orașului duc la depășiri ale valorilor de referință pentru poluare. Mai rău este când nici condițiile meteo nu ajută, favorizând stagnarea aerului poluat deasupra orașului.

Și totuși, Bucureștiul nu este cel mai poluat oraș din România. E lesne de înțeles că nu este nici cel mai poluat de pe continent, darămite din lume. Ba chiar putem afirma că țara noastră este destul de privilegiată în ceea ce privește calitatea aerului, mai ales dacă privim către topul celor mai poluate orașe sau țări din lume.

ADVERTISEMENT

Privind către orașele și țările care conduc aceste topuri, remarcăm rapid faptul că poluarea este o mare problemă în Asia, mai ales în zonele estice și sud-estice ale continentului. În topul orașelor cu cea mai slabă calitate a aerului, din primele 50 de așezări umane, 49 sunt în China, India, Bangladesh și Pakistan.

Mai mult, din primele 15 orașe de pe această listă, 13 sunt localități din India. Topul poluării este, însă, în orașul Hotan din China. Aici, contextul geografic duce la o calitate a aerului foarte scăzută, din cauza furtunilor de nisip ce se abat deseori asupra zonei. În Ghaziabad, pe de altă parte, al doilea cel mai poluat oraș, situația este critică din cauza traficului excesiv.

ADVERTISEMENT

Ce sunt particulele PM2.5, folosite în raportarea acestui top

Topul realizat de cei de la IQ Air pentru anul 2020 folosește indicele PM2.5 și se bazează pe raportări de la mai bine de 80.000 de puncte de colectare. PM2.5 se referă la particule inhalabile fine, care au diametrul maxim de 2,5 micrometri. Pentru contextualizare: un fir de păr uman are cam 70 micrometri grosime, astfel că particulele PM2.5 sunt de aproape 30 de ori mai mici. Acestea sunt și cele mai periculoase dintre particulele luate în calcul pentru indicii de poluare, deoarece pot ajunge în plămâni și chiar în sânge.

Având în vedere asta, remarcăm și că IQ Air propune și o scară de măsurare, care se desfășoară între valorile țintă asumate de OMS și valori de-a dreptul periculoase pentru sănătatea umană.

ADVERTISEMENT

În vreme ce ținta asumată de OMS este de 0 – 10 micrograme de PM2.5 pe metru cub de aer, valorile periculoase, aflate la polul opus, sunt de peste 250,4 micrograme PM2.5 pe metru cub de aer.

Hotan este atât de poluat încât este singurul oraș din top care a ajuns la valori ale poluării complet nesigure pentru sănătatea publică. În martie 2020, poluarea PM2.5 era de 264,4 micrograme pe metru cub.

ADVERTISEMENT
cele mai poluate tari din lume
Topul celor mai poluate țări din lume. Sursa foto: IQ Air

Abia pe locul 167 din acest top mondial apare un prim oraș non-asiatic. Într-o mare de așezări chineze, indiene și ale altor state în curs de dezvoltare din Orient, se află și un prim oraș european, capitala Bosniei și Herțegovinei, Sarajevo. Tot Bosnia este și cea mai poluată țară în topul statelor, reușind ”performanța” de a închide topul primelor 10 țări.

cele mai poluate orase din lume
Topul celor mai poluate orașe din lume. Sursa foto: IQ Air

România se află undeva la jumătatea topului. Între cele 106 de țări și teritorii pentru care există măsurători, România se află pe locul 57 în topul celor mai poluate state din lume. În 2020, indicii medii de PM2.5 au fost de 15,8 micrograme pe metru cub, în scădere față de anii trecuți, când valorile au fost de 18,3 (2019) și 18,6 (2018). Această scădere din 2020 se remarcă în mai multe state din lume, cel mai probabil pe fondul reducerii activităților economice din cauza pandemiei de Covid-19.

Cât de curat este aerul din orașele României

Aflată la jumătatea topului, România are totuși un aer de 4-5 ori mai curat decât cel din Bangladesh, țara cea mai poluată din lume. Acest stat e urmat de Pakistan și de India, China fiind abia pe locul 14.

Revenind la orașe, am menționat deja faptul că Bucureștiul nu este cel mai poluat oraș din țară. Unde merge, însă, această ”coroană” nu neapărat dorită? Ajunge în sudul României, în apropiere de Călărași. Găsim aici o comună cu mai puțin de 10.000 de locuitori și două mari complexe industriale, un abator și Întreprinderea de Materiale de Construcții Călărași, devenită între timp Prefab. Este neclar însă dacă aceste două entități sunt responsabile pentru poluare, sau dacă sunt și alți factori la mijloc, IQ Air neoferind informații despre cauzele poluării din această așezare. La nivel global, însă, Modelu este abia pe locul 836. Bucureștiul este și mai jos, pe locul 1314 la nivel mondial.

În topul celor mai poluate orașe din România ajung, după Modelu, Calafat, Brașov, Braniștea, București, Târgu-Mureș, Scheia, Cluj-Napoca, Drobeta-Turnu Severin și Baia Mare.

cele mai poluate orase din romania
Topul celor mai poluate orașe din România. Sursa foto: IQ Air

Privind imaginea de mai jos, se remarcă și în cazul orașelor țării reducerea poluării ca urmare a închiderii economiei. Luna mai 2020, când țara intra pe finalul celor 60 de zile de stare de urgență și carantină națională, se remarcă printr-un aer foarte curat, chiar în țintele asumate de OMS. Treptat, însă, lucrurile au revenit la ”normal.”

Există, firește, și anumite limitări în ceea ce privește întocmirea unor astfel de topuri, limitări ce se aplică atât la nivel mondial, cât și la nivelul țării. Este vorba despre rețeaua de senzori încă insuficient dezvoltată. Datele sunt încă nu foarte extinse, însă putem spera că vor fi instalați și mai mulți senzori în următorii ani.

E suficient însă și să privim aceste date pentru a ne da seama că e nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea aerului din orașele țării.

ADVERTISEMENT