News

Românii folosesc parole nesigure pe internet. Steaua, Dinamo și înjurături, printre alegerile bărbaților

Mulți români aleg să folosească parole destul de simple pentru conturile pe care le au pe internet. Asta poate fi facil, însă se poate transforma într-un dezastru de securitate.
18.11.2021 | 11:41
Romanii folosesc parole nesigure pe internet Steaua Dinamo si injuraturi printre alegerile barbatilor
Românii folosesc o mulțime de parole nesigure, însă nu sunt singurii din lume care fac asta. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Cu siguranță, mulți dintre noi nu dăm suficient de multă atenție parolelor pe care le folosim pe internet.

Cu toate că, în mod ideal, fiecare dintre acestea ar trebui folosită o singură dată pentru un cont, mulți preferăm să folosim din comoditate aceeași parolă pentru două sau mai multe conturi. Unele persoane chiar aleg aceeași parolă pentru toate conturile. Astfel de decizii ne pot pune în situații destul de delicate în cazul în care unul dintre conturi este compromis.

ADVERTISEMENT

Cei de la NordPass au întocmit și pentru 2021 un top al celor mai comune parole folosite de către utilizatorii de internet. Există un top global, dar și unul realizat pentru România, astfel că putem afla care sunt cele mai frecvente cuvinte-cheie prin care concetățenii își securizează conturile mai mult sau mai puțin prețioase de pe net.

Probabil că te întrebi deja de unde provin aceste parole pe care le-a analizat compania pentru a întocmi acest raport. Metodologia studiului arată că lista de parole a fost compilată alături de cercetători independenți specializați în analiza incidentelor de securitate cibernetică. Aceștia au evaluat o bază de date de 4 TB, pentru a găsi aceste parole foarte comune.

ADVERTISEMENT

În total, au fost extrase date despre parolele utilizatorilor de internet din 50 de țări. În plus, datele au fost suficiente pentru a categoriza parolele și în funcție de sex, astfel că avem nu doar un top general, ci și topuri pentru femei și bărbați.

Țara noastră ar putea s-o ducă mai bine la capitolul scurgeri de date, însă cert e că se poate și mai rău. În total, din România s-au ”scurs” 20.299122 parole, rezultând o pierdere de cam o parolă (1,053) pe cap de locuitor. Cel mai rău o duc rușii, cu 2.867.917.611 parole pierdute, sau cam 19,9 pe cap de locuitor.

ADVERTISEMENT

Cum arată topul celor mai utilizate parole în România

Pe podium găsim parole aflate la loc de cinste pe bună dreptate. Primele trei locuri din România reflectă situația la nivel global. Astfel, cea mai răspândită parolă este ”123456”, fiind urmată de către ”123456789”. Pe locul trei ajunge o parolă pentru cei mai leneși, ”12345”. 

Pe locul patru, avem și evidentul ”parola” pe post de parolă, care are ca echivalent ”password” la nivel global, aflat pe locul 5.

ADVERTISEMENT

A cincea cea mai populară parolă în rândul românilor este ”12345678”, care la nivel global se găsește pe locul 6.

În mod foarte interesant, locul șase din topul național este ocupat de ”steaua”, arătând o preferință clară a românilor pentru o anumită echipă de fotbal. Următoarele patru poziții din top 10 se referă la nume proprii, precum Alexandru, Andrei, Andreea și Alexandra.

În ceea ce privește repartiția pe sexe a parolelor din România, descoperim noi lucruri interesante. Dacă ”steaua” urcă pe locul patru în clasament, apare cu această ocazie și ”dinamo”, pe locul nouă.

În cazul femeilor, se remarcă parola ”teiubesc”, pe locul opt, dar și combinația ”21212121”, de pe locul șase. Se pare că doamnele și domnișoarele folosesc ca parolă și numele iubitului, cel mai probabil, având în vedere că ”alexandru” este pe locul 10 în acest top. Mai jos poți vedea o imagine cu acest top 10 în România, diferențiat pe sexe.

Cei de la NordPass au făcut și câteva observații suplimentare vizavi de parole. Astfel, foarte mulți oameni aleg să își pună propriile nume ca parole, în vreme ce la nivel sportiv, Liverpool ar putea fi cea mai populară echipă din lume, fiind cea mai des aleasă pentru o parolă.

Mașinile populare ce ajung în parole sunt Ferrari și Porsche, iar animalul cel mai popular din 20121 a fost delfinul. Așa cum probabil te așteptai să afli, bărbații folosesc mai des înjurături în parole decât femeile. Și în topul parolelor românești se remarcă astfel de parole, cum ar fi ”p*lamea”, pe locul 42, sau ”sugip*la”, pe locul 75.

Parolele aflate în acest top sunt foarte ușor de spart cu ajutorul uneltelor potrivite.

Parole precum 123456, 12345, parola sau andrei au nevoie de sub o secundă pentru a fi descifrate. În topul parolelor românești, cel mai bine se situează cuvinte precum calculator sau castravete, cuvinte pentru care o unealtă specializată ar avea nevoie de 12 zile în vederea descifrării.

Cum să ai parole mai sigure

Cei de la NordPass oferă și câteva sfaturi referitoare la cum poți avea o parolă mai sigură.

Astfel, e foarte important să ai parole complexe, care au cel puțin 12 caractere. Folosește litere majuscule și minuscule, cifre și simboluri speciale, pentru a crea o parolă cât mai dificilă. Dacă dorești, poți apela la un generator de parole pentru a obține rapid parole sigure.

Nu folosi niciodată aceeași parolă pentru două conturi diferite. E cel mai ușor mod de a-ți compromite o bună parte din identitatea online în cazul unei scurgeri de date. În cazul în care parola comună pe care o folosești este compromisă pe un cont, poți presupune că și celelalte conturi unde o folosești se află în aceeași situație.

Important este să și schimbi parolele periodic. O parolă suficient de puternică și unică nu rezolvă întreaga problemă. Experții în securitate recomandă să îți schimbi parolele o dată la 90 de zile, pentru un maximum de siguranță.

În cazul în care devine dificil să ții seama tuturor parolelor pe care le ai, mai ales dacă fiecare este unică și conține litere, cifre și simboluri, poți folosi un manager de parole pentru a-ți gestiona aceste coduri de acces. Astfel, vei fi nevoit să reții o singură parolă importantă, cea pentru accesul în acest manager.

ADVERTISEMENT
Tags: