Topul celor mai bune universități din România. Clasamentul a fost efectuat independent de un grup de specialiști din cadrul mai multor instituții de învățământ superior din țară. Ce arată datele?
Pe primul loc se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind urmată de Universitatea din București. Locul trei în clasament este ocupat de UMF „Carol Davila” București, urmată de Universitatea Politehnica din Capitală și Universitatea „Transilvania” din Brașov.
Potrivit edupedu.ro, top 4 al universităților este neschimbat față de anul trecut. Totuși, s-a constatat că UMF Carol Davila și Politehnica București nu mai au același punctaj, existând o diferență de un punct.
O altă schimbare se observă în cazul universităților Transilvania și Al.I. Cuza, care au reușit să urce câte un loc. Pe de altă parte, „Iuliu UMF Hațieganu se află pe locul 7, deși anul trecut se clasa pe 5.
De altfel, Academia de Studii Economice din București a urcat două locuri, în acest an clasându-se pe 8. Universitatea din Oradea a reușit să ajungă de pe locul 14 pe 10, potrivit clasamentului din 2024.
Metarankingul Universitar 2024 – punctaj – poziția obținută pe baza punctajului:
Topul celor mai bune universități din România este efectuat ținându-se cont de rezultatele instituțiilor în cele mai importante clasamente internaționale. Daniel David, rectorul UBB, a declarat că este posibil ca aceasta să fi una dintre ultimele ediții ale instrumentului de evaluare.
„Am anunțat de anul trecut că nu vom mai populariza larg metarankingul universitar (alături de rankinguri), ca urmare a angajamentului nostru pentru CoARA (n.red. – The Coalition for Advancing Research Assessment).
Dacesta poate fi analizat pe siteul Centrului Qualutas-UBB, putând fi relevant, dacă înțelegem și limitele rankingurilor universitare. Probabil că după un deceniu de funcționare, vom analiza și continuarea sau necontinuarea lui in viitor, în funcție de constrângerile CoARA.
Cred că timp de aproape un deceniu acesta și-a îndeplinit bine funcția pentru stimularea universităților într-un context academic național, racordat astfel la cel internațional, dar trebuie să trecem la noi etape și noi mecanisme, așa cum se întâmplă în lume”, a declarat rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, potrivit edupedu.ro.