Topul celor mai puternice țări din lume arată că SUA și China continuă să fie primele în clasament, potrivit unei analize din 2024 a Elcano Royal Institute, precizează Hotnews. Rusia a punctat o creștere, dar și România urcă un loc în top.
Raportul spaniolilor de la Elcano Royal Institute a fost realizat ținând cont de mai mulți indicatori. Printre cei mai importanți se numără forța militară, economică, dar și dezvoltarea culturală, turistică sau sportivă.
SUA ocupă primul loc în top cu un scor de 3.122 de puncte. Pe locul doi se află China cu 1.941 de puncte. Germania ocupă locul trei pe podium cu 879 de puncte. Deși acum câțiva ani Regatul Unit al Marii Britanii se afla pe al doilea loc în clasament, acum situația s-a schimbat.
Astfel, UK se clasează pe al patrulea loc cu un scor de 834 de puncte, fiind urmată de Japonia cu 802 puncte. În schimb, Rusia a urcat o poziție față de anul trecut, ajungând pe locul șase, cu 724 de puncte. A depășit Franța, care se află pe locul șapte cu 642 de puncte.
O altă constatare interesantă este făcută în cazul Indiei, care a urcat două poziții. Se clasează pe locul 10 în acest top. Și Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au urcat în clasament. La polul opus se află Singapore, care a scăzut două locuri.
În ceea ce privește România, datele raportului arată că a urcat un loc în clasament, fiind pe poziția 50 față de anul precedent. Analiza mai dezvăluie că prezența globală a Rusiei, Chinei și Indiei a fost în creștere, iar cea a SUA și a marilor state din Europa a scăzut.
Dintre țările europene, Spania, Țările de Jos și Polonia au înregistrat cele mai semnificative creșteri privind prezența globală. „În primul rând, Rusia urcă cu o poziție, ajungând pe locul al șaselea, depășind Franța. În al doilea rând, India câștigă două poziții, în timp ce Coreea de Sud și Italia scad o poziție.
De asemenea, atât Arabia Saudită, cât și Emiratele Arabe Unite avansează cu două și, respectiv, o poziție, lăsând Singapore să scadă cu două poziții.
În termeni absoluți, Rusia este țara care își crește cel mai mult prezența globală față de 2022, datorită creșterii semnificative a prezenței sale militare cu numărul de trupe dislocate în Ucraina – Rusia este acum țara cu cele mai multe trupe dislocate în afara granițelor sale”, arată raportul Elcano Royal Institute, conform sursei citate.