News

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România

La realizarea topului au fost avute în vedere cinci criterii: sănătate, securitate, frecvența accidentelor rutiere mortale, frecvența jafurilor și frecvența omuciderilor cu intenție.
14.08.2021 | 21:45
Topul celor mai sigure destinatii de vacanta din Europa Pe ce loc se afla Romania
Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Norvegia, Elveția și Slovenia sunt cele mai sigure destinații de vacanță din Europa, potrivit unei analize a agenției franceze de turism Voyage Avec Nous.

Douăzeci și opt de națiuni europene, inclusiv Marea Britanie, au fost clasificate pe baza a cinci criterii: sănătate, securitate (care include rata generală a criminalității, riscul terorismului și numărul de ofițeri de poliție), decese în accidente rutiere, jafuri și omucideri intenționate.

ADVERTISEMENT

Clasamentele pentru fiecare dintre cele cinci criterii se bazează pe date din EuroHealth Consumer Index, Global Peace Index 2021 și Eurostat.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România

Norvegia se situează în fruntea clasamentului datorită nivelurilor sale deosebit de scăzute de decese, securitate și crime rutiere, în timp ce Elveția a ocupat locul doi după ce a ajuns pe primul loc în categoria sănătate.

ADVERTISEMENT
Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa
Primăria Oslo, Norvegia Foto: nordicvisitor.com

Intrarea surpriză a Sloveniei pe locul trei vine ca urmare a ratelor sale scăzute la criteriile referitoare la crime și jafuri, precum și a nivelului bun de securitate.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Coasta Sloveniei Peninsula Piran Foto: slovenia-holidays.com

România se situează pe locul 25 în clasamentul general, stând însă cel mai prost din cele 28 de state evaluate la numărul de accidente rutiere soldate cu decese și în ceea ce privește serviciile de sănătate.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestui clasament, cele trei țări cel mai puțin sigure din Europa sunt Bulgaria, Lituania și Letonia.

Lista celor mai sigure țări europene

Pentru realizarea topului au fost analizate cinci criterii: sănătate, siguranță, decese în accidente rutiere, jafuri și omucideri intenționate, potrivit datelor EuroHealth Consumer Index, Global Peace Index 2021 și Eurostat.

ADVERTISEMENT

CLASIFICARE GENERALA

Norvegia și Elveția sunt, fără îndoială, campioanele europene ale securității și liniștii. Aceste două țări monopolizează locurile cele mai bune locuri în funcție de cele cinci criterii ale topului, Norvegia singură câștigând în trei clasamente (accidente rutiere fatale, siguranță generală și omucideri intenționate).

Elveția, la rândul său, ocupă locul 1 în clasamentul sănătății și se află în top 3 la toate criteriile, cu excepția celui legat de jafuri, unde ocupă totuși un onorant loc 9.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Insula Schwanau, Elveția Foto: myswitzerland.com

Slovenia este surpriza luând locul 3 la general. Clasarea  în ceea ce privește omuciderile intenționate (locul doi), jafurile (locul patru) sau securitatea generală (locul patru) explică de ce se află în primele trei. Singurul dezavantaj pentru mica țară din Balcani, locul 18 în domeniul sănătății.

De remarcat în partea de sus a clasamentului, alături de țările din nordul Europei, prezența bună a Republicii Cehe pe poziția a 6-a, în spatele Olandei, dar înaintea Austriei, Finlandei, Suediei și Germaniei.

Dintre țările cele mai populare printre turiști, Spania (15), Italia (20), Portugalia (14), Croația (16) și Grecia (24) nu părăsesc a doua jumătate a listei, în special din cauza scorurilor slabe în ceea ce privește proporția jafurilor sau indicele general de siguranță.

La coada clasamentului, în afară de Grecia (24), găsim țări care nu sunt de obicei destinații e vacanță, cum ar fi România, Bulgaria, Lituania și Letonia, care ocupă ultimele 5 locuri din clasamentul nostru. Sunt penalizați de scoruri slabe la aproape toate criteriile luate în considerare.

1. CLASIFICAREA ÎN FUNCȚIE DE CRITERIUL SĂNĂTĂȚII

Țările din nord sunt cele pe care ipohondrii le vor alege mai întâi pentru vacanță: Elveția, Olanda și Norvegia ocupă primele trei locuri în clasamentul EuroHealth Consumer Health. Un clasament dominat în mare parte de țările din nordul Europei.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Plajă Olanda Foto: holland.com

Portugalia ocupă un frumos loc 11, chiar în spatele Germaniei și înaintea Republicii Cehe, în timp ce Regatul Unit, Italia și Spania se află mai degrabă în zona subtire. La finalul clasamentului, Polonia, Ungaria și România încheie lista.

2. CLASIFICAREA ÎN FUNCȚIE DE CRITERIUL SECURITĂȚII

Singura țară din sudul Europei care apare în top 10 din clasamentul Global Peace Index, Portugalia ocupă locul 6 printre, din nou, majoritatea țărilor nordice cu Norvegia pe prima poziție și Danemarca pe podium.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Langeland-Rudkoebing, Danemarca Foto: visitdenmark.com

Națiunile mediteraneene, la rândul lor, au obținut performanțe care le-au plasat pe toate în a doua jumătate a clasamentului, Spania (19) în fața Franței (22) și Grecia (24). Este demn de remarcat locul 26 al Italiei din 28 de țări studiate, în spatele Bulgariei (locul 25) și chiar înaintea Letoniei și Cipru, situate pe penultimul, respectiv ultimul loc.

3. CLASIFICAREA ÎN FUNCȚIE DE CRITERIUL ACCIDENTELOR RUTIALE FATALE

Siguranța pe șosele este unul dintre cele mai importante criterii atunci când alege să petrecem o vacanță în străinătate. Oficiul european de statistică Eurostat furnizează informații precise cu privire la riscurile care există în acest domeniu în diferitele țări ale continentului.

Depășit de Norvegia și Elveția, Regatul Unit ocupă cel mai bun loc dintre cele 5 clasamente situându-se pe podium cu 28 de decese rutiere la un milion de locuitori în 2019. Este urmat de Irlanda cu 29 de decese, Danemarca completând primele 5 locuri cu 30 de decese.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Stonehenge Foto: beluntl.org

În timp ce Spania se află în top 10 cu mai puțin de 40 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, Italia, Grecia și Portugalia depășesc toate pragul de 50 de accidente mortale, departe de felinarul roșu românesc care, cu 96 de decese pe drumurile sale la un milion de locuitori, a înregistrat în 2019 de aproape 5 ori mai multe decese decât liderul norvegian.

4. CLASIFICAREA ÎN FUNCȚIE DE CRITERIUL JAFURILOR

Comise sub constrângere fizică sau sub amenințarea unei arme, jafurile sunt cel mai traumatizante atunci când le cădem victime, cu atât mai mult atunci când suntem în vacanță. Media stabilită de Eurostat în perioada 2016-2018 pe baza datelor transmise de state modifică oarecum ierarhia celorlalte criterii luate în considerare în studiul nostru.

Astfel, Ungaria și Slovacia împart locul 1 cu 9 jafuri declarate la 100.000 de locuitori în perioada 2016-2018, Cipru completând podiumul cu 10,5 astfel de fapte.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Agia Thekla Beach, Cipru Foto: visitcyprus.com

Slovenia și România sunt, de asemenea, foarte bine clasate. Nu este cazul principalelor țări turistice europene: Grecia ocupă locul 18 cu 41,4 jafuri la 100.000 de locuitori, în timp ce Italia depășește pragul de 50 și ocupă locul 22.

Apoi, diferența se mărește, iar Suedia se prăbușește pe locul 23 cu 86,5 de jafuri. Portugalia, Marea Britanie, Spania, Franța și Belgia par a avea performanțe foarte slabe, depășind nivelul de 100 de zboruri și chiar pe cel de 150 în cazul Franței și a vecini lor săi belgieni.

5. CLASIFICAREA ÎN FUNCȚIE DE CRITERIUL OMUCIDERILOR VOLUNTARE

Cele mai recente date luate în considerare, despre omuciderile intenționate, sunt furnizate de Eurostat pentru anul 2018. Norvegia, Slovenia și Republica Cehă sunt cele trei țări care au înregistrat cele mai puține pe parcursul acestei perioade la 100.000 de locuitori.

Topul celor mai sigure destinații de vacanță din Europa. Pe ce loc se află România
Raul Vltava și centrul vechi Praga Foto: blog.goway.com

Italia și Spania, care se luptă în general în clasamentul nostru, se descurcă bine în acest caz cu 0,57 uciși și 0,62 uciși la 100.000 de locuitori, respectiv, și ocupă locurile 4 și 7. Pe de altă parte, Danemarca, Suedia și mai ales Finlanda se confruntă cu un nivel mai ridicat de violență în acest domeniu.

La rândul său, Franța se află pe locul 19 (1,16 uciși), între Regatul Unit și Slovacia. La sfârșitul clasamentului, Lituania și Letonia înregistrează cifre foarte mari, omuciderile intenționate raportate în Letonia fiind de 11 ori mai numeroase decât în ​​Norvegia și de 10 ori mai mult decât în ​​Republica Cehă.

ADVERTISEMENT
Tags: