News

TOPUL celor mai TOXICE legume şi fructe

Consumul de fructe si legume este obligatoriu pentru o dieta sanatoasa si o crestere armonioasa. Din pacate insa, nu toate fructele si legumele sunt sanatoase. In functie de provenienta lor si modul...
17.03.2015 | 12:05
TOPUL celor mai TOXICE legume si fructe

Consumul de fructe si legume este obligatoriu pentru o dieta sanatoasa si o crestere armonioasa. Din pacate insa, nu toate fructele si legumele sunt sanatoase. In functie de provenienta lor si modul in care au fost cultivate, aceste alimente sunt toxice si pot deveni foarte periculoase.

Pesticidele folosite pentru stropirea acestor produse reprezinta una dintre cele mai toxice si mai puternice amenintari pentru sanatate. Pe langa numeroasele lor efecte negative, pesticidele sunt si cancerigene.

Topul celor mai nocive fructe si legume in functie de provenienta:

Locul 1. Cele cultivate de tarani care folosesc pesticide. In aceasta situatie pesticidele sunt folosite “dupa ureche” si de cele mai multe ori cantitatea depaseste cu mult recomandarile standard din industrie. Avand in vedere ca oricum folosirea pesticidelor transforma alimentul intr-unul periculos, atunci cand cantitatea lor creste, toxicitatea atinge niveluri foarte inalte, cu efecte grave pe termen lung dar si cu efecte pe termen scurt: indigestii, diaree, dureri, iritatii ale pielii, inflamatii, dureri de cap si altele. De aceea, evitati sa cumparati fructe si legume exagerat de mari si frumoase, chiar daca le gasiti in piata.

Locul 2. Fructele si legumele din hypermarket, cele cultivate in solare, sere si livezi. In cresterea acestora se folosesc pesticide intr-un mod controlat. Chiar si asa, produsele au un anumit grad de toxicitate si afecteaza sanatatea.

Locul 3. Legumele si fructele cele mai sanatoase sunt cele cultivate de tarani, fara pesticide sau alte substante contra daunatorilor. Le puteti recunoaste dupa aspect: sunt ceva mai micute decat celelalte, se strica mai usor, insa au un gust delicios.

Din pacate prin spalare nu se indeparteaza decat 30% din stratul toxic pe care il contin fructele si legumele “stropite”. De aceea este foarte important pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri sa alegem cu atentie. Anual, asociatia EWG din Statele Unite ale Americii studiaza fructele si legumele, apoi ofera publicului topul celor mai nocive dintre acestea. Iata rezultatele din acest an.

Topul celor mai nocive fructe si legume in functie de pesticidele folosite la cultivarea lor:

Locul 1. Merele: rezultate pozitive la testarea pesticidelor in peste 99% dintre cazuri. Studiile din Romania au scos la iveala acelasi rezultat.

Locul 2. Capsunile

Locul 3. Strugurii

Locul 4. Telina

Locul 5. Piersici

Locul 6. Spanac

Locul 7. Ardei rosu

Locul 8. Nectarine

Locul 9. Castraveti

Locul 10. Cartofi

Locul 11. Rosii

Locul 12. Ardei iuti

Locul 13. Afine

Locul 14. Salata verde

Locul 15. Mazare

Este important sa NU excludeti din alimentatie fructele si legumele. Topul de mai sus reprezinta un clasament al celor mai toxice fructe si legume in functie de pesticidele care au fost folosite la cresterea lor. Cautati produse crescute organic, de tara, intr-un mediu cat mai natural si pe cat posibil fara substante toxice. Cu cat un fruct sau o leguma este mai mare cu atat este mai toxica.

Printre fructele considerate a fi cele mai “curate”, la cresterea carora se folosesc foarte putine pesticide sau chiar deloc sunt: avocado, ananas, papaya, mango, pepenii, portocalele mici cu coaja subtire.

Legumele considerate a fi cele mai putin nocive in functie de pesticidele folosite la cresterea lor: ceapa, varza, vinetele, conopida, ciupercile, ceapa verde si broccoli.